Uradi sam

A što kada ormara uopće nema?

Pet primjera kako stvoriti garderobu u domu

Koliko se god trudili, prostora za odlaganje odjeće, obuće i drugih kućanskih stvari nikad nemamo dovoljno i uvijek se iznova borimo s organizacijom svog prekrcanog ormara. A što kada ormara uopće nema? Mali stanovi, unajmljeni prostori samo s osnovnim namještajem ili pak stari prostori s tek kojim funkcionalnim komadom predstavljaju izazov kada je riječ o stvaranju praktične garderobe u kojoj je svaka stvar na svom mjestu. Pogledajte pet primjera stvarnih prostora u kojima je na domišljate načine riješen problem ormara.



Cijeli zid u ovoj spavaćoj sobi pretvoren je u garderobu i to pomoću dvije samostojeće vješalice za odjeću iz Ikee. Polica postavljena iznad njih služi za držanje košara u kojima se nalazi sezonska odjeća, a posložene stvari vlasnica posprema u mali starinski ormarić. Mnogima se koncept otvorene i izložene garderobe ne sviđa, no vlasnicu ovog "ormara" prisiljava da ga održava urednim i da redovito eliminira stvari koje ne nosi.



Ovaj primjer sustava za odlaganje na otvorenom dokaz je da ne morate imati konkretni ormar kako biste uživali u prostranoj garderobi. U spavaćoj sobi stana u Brooklynu dizajneri su postavili šipke za vješanje odjeće visoko na zid i time oslobodili prostor poda koje bi inače zauzele klasične samostojeće vješalice. Oslobođeni prostor iskorišten je za postavljanje komode i ormarića s dvije male ladice, a krajem je postavljen uski i visoki ormarić s ogledalom za uredno pospremanje cipela i isprobavanje odjeće. Polica postavljena uz prozor služi za šminkanje, a šipka ispod nje za vješanje torbi i drugih dodataka.


Nizozemska blogerica Jindi odlučila je odvojiti jedan kut prostorije za garderobu, umjesto da ju rasporedi duž cijelog zida kao što je to učinjeno u prethodna dva primjera. Pomoću otvorene police s prostorom za vješanje stvari zagradila je kut u kojem je smjestila komodu s ladicama, kutije s cipelama i brojne modne dodatke te tako sakrila neizbježni vizualni nered koji predstavljaju brojne stvari na otvorenom.



U domu Jen Ramos nalazio se jedan ormar, ali je bio mali pa je odlučila stvoriti impresivnu garderobu pomoću Ikeinih PAX ormara. Prednost ovakvog sustava jest da svoje stvari možete sakriti iza vrata te tako smanjiti nered koji predstavlja raznobojna odjeća i gomila dodataka.



Posljednji primjer prikazuje spavaću sobu koja nema puno prostora za odlaganje pa je tako klasičnom ormaru dodan uski i visoki ormarić sličnog stila kako bi se dodatno iskoristio prostor. Budući da ormari ne dosežu strop, vlasnici su na njih smjestili stvari u ukrasne košare i tako "ukrali" još malo prostora.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:59