FORUM

Alarmantno upozorenje struke za nekretnine: Neka su mjesta na obali u prostornim planovima narasla čak sedam puta

Cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije, jer uvijek dođe do jo-jo efekta, izjavio je D. Ranilović

Do sada rekordnih više od 600 sudionika okupilo se u punoj dvorani hotela Sheraton na nedavnom 32. Forumu poslovanja nekretninama.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović upozorio je da cijene ne mogu rasti beskonačno, da će one rasti još kratko vrijeme te da treba paziti da se ne stvori nekretninski balon.

POTEMKINA SELA

- Tržište nekretnina je u uzletu pa u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. godine, iako ne očekujemo nikakve krize. Želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije, jer uvijek dođe do jo-jo efekta - izjavio je Ranilović.

Naglasio je kako materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij. Kolegijalnost u struci nije na visokom nivou. Međutim, posebno je zabrinjavajuć trend lošeg upravljanja prostorom, odnosno prostornim resursima, posebice na obali.

Materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij, a kolegijalnost među agencijama za nekretnine nije na visokoj razini

- U nekim lokalnim upravama na obali su u prostornim planovima gradovi narasli sedam puta više od samih mjesta i od onog što je izgrađeno u proteklih 2000 godina. Za koga radimo ta Potemkinova sela? Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti. Na što već sliče neka mjesta na obali? Nakon nedavnih potresa pitam se bi li u mnogima dijelovima naših mjesta uopće bilo pristupa primjerice vatrogasnima kolima - rekao je Dubravko Ranilović i time upozorio one koje se bave trgovinom nekretninama da i oni imaju lokalnu odgovornost prema prostoru i onome što ostaje budućim generacijama.

SUBVENCIJE

Raspravljalo se o aktualnim temama iz branše, o utjecaju subvencija na tržište nekretnina, najboljim praksama agenata koji profesionalno rade i obavljaju posredovanje i drugom.

Foto: Damir Krajač/Hanza Media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:57