Osvježenje

Vrijeme je za bazen u dvorištu: Ovi su znatno povoljniji od zidanih i lakše se postavljaju

 Unsplash
Iako nisu uobičajeni za naše područje, više je razloga zašto postaju apsolutni hit, i to ne samo u Hrvatskoj

Sve što trebate znati, doznali smo od Ksenije Hleb Herceg iz tvrtke Mali bazeni.

Planiranje godišnjih odmora i ove nam je godine malo otežano zbog epidemiološke situacije. Međutim, oni koji neće putovati na neku atraktivnu destinaciju ili neće posjetiti Jadran, gdje bi se inače kupali u moru, izležavali na plažama i ispijali osvježavajuće napitke, ne znači da ne mogu uživati u ljetnim guštima i doma. Uz uvjet da imaju vlastito dvorište.

Naime, u posljednjih godinu dana mnogi su prepoznali potencijal i prednost ugradnje bazena, a sve traženiji postaju drveni bazeni.

Potvrđuje nam to i Ksenija Hleb Herceg iz tvrtke Mali bazeni, koja je dio grupacije Mitas Mobilis, a bavi se zastupništvom stranih tvrtki i distribucijom njihovih proizvoda na hrvatskom tržištu. Među njima su i bazeni izrađeni od drvnog materijala.

image
SHUTTERSTOCK

- Drvo je kao građevinski materijal u gorskoj Hrvatskoj poznatije nego u Dalmaciji, gdje je to kamen, ili u Slavoniji, gdje je to beton - pojašnjava Ksenija Hleb Herceg zašto se smatra da drveni bazeni nisu uobičajeni na našem području, odnosno zašto se o njima donedavno uopće nije razgovaralo.

Međutim, nekoliko je razloga zašto postaju apsolutni hit, i to ne samo u Hrvatskoj.

- Prva asocijacija na drveni bazen mnogima je jeftina bačva, ali on može biti spektakularan i izgledom nimalo jeftin, iako je povoljniji od zidanog bazena. Dakle, jedna od prednosti je njegova cijena, no ne bih rekla da je to i prva prednost. Postavljenjem drvenog bazena dugoročno se ulaže u nekretninu i podiže njezina vrijednost. Također, drvo se prirodno uklapa u bilo koje okruženje i vrstu gradnje, bez obzira na to postavlja li se uz kamenu, zidanu ili drvenu kuću, baš kao i drvena terasa, odnosno decking. Drveni bazeni nose epitet montažnog bazena, a znate i sami da u Hrvatskoj imamo određena područja gradnje gdje se ne smije betonirati, odnosno gdje se smije postavljati samo montažno, a upravo su drveni bazeni estetski prihvatljivo, kvalitetno i brzo rješenje - kaže.

image
SHUTTERSTOCK

Dodaje kako je jedna od prednosti i praktičnije postavljanje jer nema građevinskih radova kao kod zidanog bazena. Drveni bazeni mogu se potpuno ili djelomično ukopati u zemlju, a mogu biti i nadzemni, što se preporučuje roditeljima s malom djecom jer se smanjuje rizik da bi djeca mogla upasti u bazen.

Mogu biti na visini po želji klijenta, ovisno o tome žele li da budu dostupni djeci ili ne. No, osobno su mi najljepši kad se postavljaju na terenu u padu, tada su s jedne strane potpuno ili djelomično ukopani, a s druge u razini tla ili djelomično nadzemni - kaže Ksenija Hleb Herceg.

image

Povoljniji su od zidanih bazena, ovisno o ugrađenoj opremi - oko 30 posto, a dodatna je prednost što se lakše postavljaju, budući da nema građevinskih radova

Mali bazeni

Kod postavljanja na željenu lokaciju dostavljaju se drvene daske, a sam se bazen na licu mjesta pričvršćuje vijcima za podlogu. Bazeni manjih dimenzija mogu se postaviti direktno na tlo, iako je preporuka proizvođača da bude na betonskoj podlozi.

- Ona ne mora nužno biti betonska, ali je jedini uvjet da podloga bude savršeno ravna i čvrsta jer bazen napunjen vodom, s težinom većom od tone, može dovesti do propadanja tla. Nosiva konstrukcija bazena je drvena, a kod bazena većih dimenzija unutar drvenih vertikala skriveni su čelični nosači koje pojačavaju stabilnost bazena. Voda se ne ulijeva direktno u drveni okvir, nego se s unutarnje strane oblaže standardnom bazenskom folijom ispod koje dolazi antibakterijski filc za zaštitu folije - pojašnjava.

Nije toliko bitno o kojoj je vrsti drva riječ, već na koji je način tvornički obrađeno, kako bi se osigurala njegova zaštita, a samim time kvaliteta i trajnost bazena

Dodaje kako se kod bazena potpuno ukopanog u zemlju postavljaju hidroizolacija i drenažne cijevi kako bi se bazen zaštitio od direktnog zadržavanja vlage, a proizvođač daje jamstvo da drvo neće istrunuti sigurno deset godina, iako je vijek trajanja i dulji.

Vrsta drva, ističe Ksenija Hleb Herceg, nije toliko bitna koliko je važna njegova tvornička obrada kako bi se osigurala dugogodišnja i kvalitetna zaštita od nametnika i vremenskih utjecaja. Upravo zbog toga je drveni bazen moguće ugraditi u tlo. U konkretnoj ponudi tvrtke Mali bazeni riječ je o jelovini. Samo drvo može se obojiti, ali isključivo vodenom lazurom, a može ga se ostaviti i u prirodnoj boji.

Također, važno je naglasiti da drvo koje se koristi za izradu ovih bazena potječe iz programa održivog upravljanja šumama, što znači da se ne smanjuje fond šuma, nego se putem pošumljavanja i brigom o postojećim šumama osigurava prirodna ravnoteža ekosustava. Proizvođači drvenih bazena to potvrđuju certifikatom.

Uz bazen dolazi cjelokupni sustav za filtraciju vode, a moguća je ugradnja dodatne opreme koja se zasebno naručuje, kao što su rasvjeta i masaža. Strojarnica može biti sagrađena od istog materijala, a njezino je postavljanje predviđeno uz sam bazen, ali nije isključena mogućnost i njezina pozicioniranja na manjoj udaljenosti od bazena.

image
SHUTTERSTOCK

Sam ulaz u bazen izvodi se inox ljestvama s unutarnje strane, dok su vanjske drvene stepenice. Mogu se kupiti zimski i ljetni pokrovi. Sustav održavanja je kao i kod “običnog” bazena. Foliju bi, pak, trebalo zamijeniti nakon sedam do deset godina.

Proizvode se u različitim dimenzijama, ali se ne mogu izvoditi u svim oblicima, kao što je to slučaj kod zidanih. Tako ne mogu biti u obliku pravog kruga, a česti su u ovalnom obliku i pravokutni, šesterokutni, osmerokutni... Također ne mogu biti preljevni.

Što se tiče konkretne cijene, Ksenija Hleb Herceg ističe kako izvedeni drveni bazen košta oko 30 posto povoljnije od zidanog, ovisno o ugrađenoj opremi i uređenju samog bazena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 10:28