Umjetnički paprenjaci

BITE ART Interaktivan suvenir Ane Šerić

Umjetnički paprenjaci u okviru s djelima hrvatskih umjetnika

Umjetnica Ana Šerić kreirala je BITE ART, autentične umjetničke paprenjake rafiniranog okusa i ručne izrade upakirane u interaktivnu ambalažu. Oni se nakon konzumacije slastice transformiraju u okvir za slike, sadržavajući po četiri reprodukcije slika uglednih hrvatskih umjetnika.

U prvoj kolekciji tog društveno angažiranog projekta predstavljeni su radovi umjetnika mlađe generacije, Ane Kolege, Hrvoja Majera, OKO i Marka Tadića, te remek-djela naših glasovitih slikara, Ivana Rabuzina i Vlahe Bukovca. Ovo je nastavak umjetničko-izložbenog djelovanja Ane Šerić na temu jestive umjetnosti, kojom ironizira temu konzumacije umjetnosti danas, postavljajući pitanje "Što je i za koga je umjetnost?" Ona je od umjetničkog koncepta uspješno razvila ideju višeslojnog proizvoda BITE ART, kojemu je cilj promocija domaće umjetnosti široj javnosti.


U formi proizvoda, BITE ART funkcionira kao idealan poslovni ili diplomatski dar, suvenir, a može poslužiti i u dekorativne svrhe privatnih interijera. Brending i dizajn ambalaže BITE ART potpisuje Design Bureau Izvorke Jurić.

- Ovdje nije riječ samo o proizvodu, odnosno paketu sa četiri paprenjaka, nego i o suradnji s umjetnicima koji se ovim putem obraćaju publici. Tako je u svakom pakiranju certifikat koji potvrđuje originalnost umjetničkih djela što je odobrio sam umjetnik, ili u slučaju Ivana Rabuzina - njegov nasljednik, Damir Rabuzin.

Pri osmišljavanju paprenjaka nisam ostala na tradicionalnoj hrvatskoj recepturi, nego sam htjela razviti autentičan recept kako bi se keksi nadogradili na umjetnost i kako bismo dobili paprenjak s karakterom. Razvijeni su u suradnji s Dubravkom Novotni i Lidijom Drobac s PBF-a, a krasi ih prepoznatljiv rafinirani okus ugođene kombinacije od čak deset egzotičnih začina - objasnila je Ana Šerić.

BITE ART je u ovom trenutku dostupan putem Facebook stranice projekta i u dizajn-trgovini Take me home (Tomićeva, Zagreb).

Foto: Marija Gašparović, Stela Kovačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:16