Boje za male domove

Ako želite da vam dom zrači optimizmom i veseljem, primijenite ova pravila bez straha

 CONSTRUDECOR
Uređenje prostora dovoljno je izazovno i bez uvođenja cijelog spektra boja i balansiranja između dosadnjikavog i glasnog interijera

Već i ptičice na grani znaju da bijela boja otvara prostor, no ponekad baš želimo prekršiti pravila i učiniti nešto odvažno sa svojim prostorom. Žarke i vedre boje već vladaju modnim pistama, a i našim domovima ove godine, a na nama je da prilagodimo taj pristup uređenju malog broja kvadrata. Mala kvadratura ne mora nas ograničavati, baš suprotno. Kada je riječ o boji i hrabrim dizajnerskim odlukama, u malim se prostorima puno lakše upustimo u eksperimentiranje i biramo rješenja koja se inače ne bismo usudili primijeniti na velike prostorije. Upravo nam mali prostori omogućavaju da se zaista opustimo i svoj prostor učinimo posebnim. U nastavku je stoga nekoliko odličnih savjeta kako svoj prostor obilježiti predivnim žarkim bojama bez straha!

EKSPERIMENTIRAJTE S DEKORACIJAMA UMJESTO BOJOM ZA ZIDOVE

Smatrate li da je bojanje zidova ipak preveliki zalogaj jednostavno u svoj prostor dodajte boju pomoću dekorativnih predmeta, namještaja i umjetnina. Još jedan nepogrešiv odabir su zelene biljke i cvijeće. Na taj će se način izgled vašeg prostora moći mijenjati i razvijati, a vi ćete u njega moći dodavati i iz njega oduzimati suvišno bez velikih radova i mnogo uloženog vremena. Ne morate svoj prostor razvedriti velikim i jarkim komadima namještaja, ponekad je dovoljno dodati šareni pokrivač ili upečatljiv jastučić za potpunu promjenu dojma. Također je važno obratiti pozornost na izgled većeg namještaja. Ako ima puno izrezbarenih ili dekorativnih detalja ili je izražajnog stila, boje koje odaberete trebale bi ipak biti staloženije. No, ako imate jednostavan i moderan namještaj možete se bez ustručavanja poigrati i s izražajnijim bojama. Što se tiče umjetnina, one ne moraju svojim izgledom odgovarati ostatku uređenja. Štoviše, pomoću njih možete stvoriti odličan kontrast u svojem prostoru.

UPOTRIJEBITE RUŽIČASTU, NARANČASTU, ŽUTU I CRVENU BOJU U MALIM DOZAMA

Iako se potiče korištenje izražajnih boja u malim interijerima, budite oprezni s crvenom, narančastom i žutom. Te boje ne samo da potiču glad, nego znaju biti i preintenzivne. Žuta pogotovo može odvlačiti pozornost od zanimljivih detalja poput odličnog dizajna namještaja ili arhitektonskih obilježja. Ako želite uključiti jednu od ove tri boje u svoj prostor, poslužite se radije njihovim pastelnim verzijama. Također je korisno izbjegavati presjajne detalje i odabrati suptilnije teksture.

POKUŠAJTE ODOLJETI TRENDOVIMA

Iako je odluka o tome koju ćemo žarku boju uključiti u svoje uređenje stvar osobnog ukusa, pokušajte ipak odoljeti trendovima i odabrati boju koja odgovara cjelokupnom stilu vašeg doma. Jarke boje svakako će biti uočljive pa ako odaberete nešto što nije sasvim u skladu s vašim ukusom, moglo bi vam ubrzo dosaditi. Umjesto toga razmislite o dojmu koji želite stvoriti, kao i o atmosferi koju želite da vlada u prostoriji i odaberite boje koje su komplementarne trenutnom uređenju.

ODNOSITE SE PREMA BOJI KAO PREMA NAKITU

Jednom kada počnete ukrašavati svoj dom žarkim bojama teško ćete se zaustaviti. Pripazite da se ne zanesete! Iako se smatra da tradicionalna bijela povećava prostor, ponekad se zna dogoditi da zbog nje prostor izgleda dosadno pa je odličan potez odabrati tamnije žarke tonove koji će vam oživjeti zidove. Naglasite određena obilježja svog prostora predivnim žarkim bojama koje će djelovati poput nakita - privući će pozornost na njegove privlačne dijelove umjesto na njegovu nedostatnu veličinu.

KLJUČ JE U RAVNOTEŽI

Ravnotežu sa žarkim bojama u interijeru možete postići tako što ćete svoju odabranu izražajnu boju upariti s komplementarnom bojom zagasitije i suzdržanije nijanse, a potom ostatak prostorije ispuniti neutralnim bojama. Previše različitih žarkih boja ne funkcionira najbolje zajedno i stvara nervozu.

POIGRAJTE SE TESTERIMA

Kada ste odlučili u svoj dom unijeti malo boje, nabavite različite testne primjerke boja za zidove prije nego što se obvežete na jednu žarku boju. Na tržištu se mogu nabaviti kantice od samo 0,25 l boje koje predstavljaju idealan način kako isprobati odabrane nijanse na različitim dijelovima malog prostora. Boju koju odaberete u svakom slučaju morate voljeti da biste je mogli svakodnevno gledati na svojim zidovima pa će vam ovaj pripremni korak pomoći da izbjegnete nepotrebne pogreške. Imajte na umu da će na ton-karti vaša boja uvijek izgledati malo nježnije i suptilnije nego kada u nju obojite sva četiri zida pa je preporučljivo da boju nanesete na veću dasku ili komad papira i smjestite na zid koji planirate obojiti da biste vidjeli kako će zaista izgledati.

PRATITE SVOJE INSTINKTE

Boje su iznimno osoban odabir pa uživajte u procesu samog istraživanja i eksperimentiranja i nemojte se bojati izaći iz okvira ustaljenih pravila uređivanja. Najgore što se može dogoditi jest da vam se rezultat ne svidi pa ga morate ponovno prebojati. Riskirajte! Počnite od malih detalja pa se postupno odvažite na veće kolorističke pothvate kada osjetite da ste spremni za nov izgled svojeg doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:48