minimalistički dizajn

Decentne svjetiljke Luminus lamps dizajnirane u Rijeci

Najnovija linija minimalističkih visilica tubularnog oblika nazvana One Hundred and Twenty, treća je u nizu brenda Luminis lamps, proizašlog iz kreativne radionice tvrtke Luminis. Riječ je o domaćoj tvrtki osnovanoj 1992. u Rijeci koja osim dizajniranja lampi, obavlja sve poslove koje ta profesija uključuje, poput izrade projekata rasvjete, nabave i ugradnje rasvjetnih tijela te po potrebi izvođenja elektro-radova.

- Dizajnom svjetiljki počeo sam se baviti postupno, kako se ukazivala potreba za pojedinim rješenjima na projektima rasvjete na kojima sam sudjelovao. Rasvjetom se bavim već više od dva desetljeća, pa mi je iskustvo pomoglo u kreiranju rasvjetnih tijela, ali i kod odabira suradnika za proizvodnju komponenti. Mogu reći da je brend Luminis lamps plod naše suradnje s lokalnim obrtnicima - objasnio je Martin Grubić, vlasnik tvrtke Luminis.

Sirovina korištena pri izradi One Hundred and Twenty lampi uglavnom je aluminij koji je Grubić primijenio i pri izradi starijih linija Twenty-Five i Fifty-Five. Sve ih odlikuje tubularna minimalistička forma, a razlikuju se u promjeru.

- Novost je da smo kod najnovije linije koristili i željezo, pa sada u ponudi imamo lampu od pocinčanog željeza, ali i onu s obradom u cortenu koja daje dojam hrđe - ističe vlasnik.
distributivna mreža Luminis lamps zbog svoje jednostavne forme služe kao arhitekturalna, ali i dekorativna rasvjeta, što je u skladu s današnjim trendovima u uređenju interijera bez obzira na to je li riječ o privatnim ili javnim, modernim ili klasičnim prostorima. Iz tog su razloga postale dio interijera hotela, restorana, kuća za odmor, ali osim u ugostiteljstvu, koriste se u uredima i rezidencijalnim prostorima.

- Najtraženije su visilice, a u prostoru i najzapaženije jer osnovne funkcije, a to je osvjetljavanje, djeluju vrlo dekorativno, pogotovo složene u kompozicije od više primjeraka. Naravno, tu su i stropne, zidne te podne lampe. Namjera nam je bila stvoriti paletu varijacija rasvjetnih tijela s mogućnošću odabira kupca bilo po pitanju visine, boje tijela lampe ili boje kabela - kaže Grubić.
Luminis rasvjetu moguće je kupiti i razgledati u salonu u Rijeci, na adresi Školjić 13, a trenutačno razvijaju distributivnu mrežu u cijeloj Hrvatskoj.




Foto: Davor Žunic / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:49