Vrući trend dječja igrališta

Dječja igrališta na otvorenom su trend broj 1. u svijetu, a sve više i u Hrvatskoj

 

U posljednje vrijeme sve su veći trend dječja igrališta, a na tržištu ih se može pronaći u svakakvim oblicima, konstrukcijama, dimenzijama, pa čak i bojama. Tragom toga, odlučili smo ispitati što je sve važno znati pripremate li se svojem djetetu priuštiti privatnu igraonicu u dvorištu kuće ili na terasi stana. O toj smo temi pričali sa Sinišom Vinšćakom, članom uprave Tvornice stočne hrane iz Čakovca koja pod sobom drži i prodajni centar Gra-ma. Ovaj centar u ponudi ima cijelu paletu dječjih igrališta za privatne i javne površine.

- Trenutno su u ponudi igrališta u kompletu (osnovna konstrukcija s jednim ili više dodanih elemenata kao npr. ljuljačka ili neki od modula), tobogani, moduli, ljuljačke te pojedini elementi i pribor za konstrukciju igrališta - nabraja Siniša Vinšćak i dodaje kako su najveći hit među kupcima igrališta za male vrtove/okućnice koja zauzimaju malu površinu te se sastoje od osnovnog modela (toranj) uz koji je pridodan tobogan kao npr. Jungle Playhouse L, Jungle Home, Jungle House ili Jungle Casa iz asortimana JUNGLE GYM ili cjenovno nešto jeftiniji kompleti TRIGANO JARDIN (drvene, metalne ili drveno-metalne konstrukcije s ljuljačkama kao npr. AIDA, UOLE, WALWE i dr.).

- Međutim, suprotno očekivanjima i općoj predodžbi da se kupci odlučuju samo na najjeftinije proizvode, najčešća kupnja odnosi se na nešto složenije modele igrališta što uključuje neki osnovni model uz pridodani modul (penjalica, swing modul i dr.) - ističe Vinšćak i nastavlja kako je većini proizvođača pri dizajniranju dječjih igrališta važno postizanje multifunkcionalnosti tj. sjedinjenje više "igara" u jednom igralištu, zatim omogućavanje igranja više djece istovremeno te razvoj određenih vještina kod djece (motoričke vještine, međusobna interakcija u igri, učenje uz igru i sl.). To se, ističe Siniša Vinšćak, postiže određenim konstrukcijskim rješenjima i kombinacijom više elemenata odnosno spajanjem različitih "igara" (penjanje, spuštanje, igranje uloga, uživljavanje u situacije i sl.).

Pitamo i kako vremenski uvjeti djeluju na takva igrališta.

- Drveni elementi koji su dio konstrukcije zaštićeni su od plijesni i štetnika već kod osnovne obrade drva. Međutim, imajući u vidu klimatske uvjete, svakako preporučujemo zaštitu drva nekom od temeljnih premaza i eventualno bojanjem, prije svega ekološkim preparatima (temeljni premazi i boje na vodenoj bazi). To treba učiniti odmah nakon što se drvo nekoliko dana "odmori" i prije same montaže. Preporuka je ovo ponavljati svake godine. Trud i trošak je minimalan. Svi ostali elementi (plastični i metalni) izrađeni su od kvalitetnih materijala otpornih na mehaničke i atmosferske utjecaje - tumači i dodaje kako postoje različite dimenzije dječjih igrališta.

- Veličina varira u odnosu na visinu (L, XL) ili površinu koju zauzima (3,4… kvadratna metra). Opisi popraćeni slikama vrlo su detaljni tako da kupac može odmah stvoriti predodžbu o tome koliko će prostora instalirano igralište zauzimati te hoće li kod igranja smetnji zbog primjerice građevina u blizini, drveća i sličnih prepreka. Uvijek treba uzeti u obzir okolnost da oko igrališta bude najmanje dva metra, na sve strane, slobodnog prostora potrebnog za slobodno kretanje djece u igri - priča Siniša Vinšćak i dodaje kako je prilikom odabira savršenog dječjeg igrališta, logično, jako važna i sigurnost djeteta.

- Uvjeti odnosno zahtjevi koji su normirani traže sigurnost od ozljeda nastalih od dijelova igrališta ili od pada. Konstrukcijom i ostalim elementima (npr. propisana podloga ispod igrališta) mora se udovoljiti najvišim standardima sigurnosti i isključiti rizike od ozljeda na najmanju moguću mjeru. Za to su razvijeni standardi/norme: za javna igrališta HREN-1176 te za privatna HREN 71. To su europske norme za koje se smatra da su danas najzahtjevnije u pogledu sigurnosti. Sva igrališta iz ponude Gra-me udovoljavaju nekoj od tih normi - kaže.

A što kupci najviše traže, pitamo za kraj.

- Rezultati prodaje pokazuju da postoji veliki interes građana za kupnjom nekih od igrališta i da interes raste. Interes je različit, neki se odlučuju na najjeftinije varijante, jedan dio se odlučuje na nešto složenija i skuplja rješenja, a ima i dosta kupaca koji kupuju najsloženija igrališta, s puno elemenata, a što podrazumijeva trošak veći od 10.000 kn. Činjenica je da kupci, kada je o djeci riječ, nisu skloni samo štedjeti. Naravno, odluka o kupnji ovisi o nekoliko elemenata: cijena, broj djece, raspoloživi prostor. Kupci imaju različite zahtjeve. Neki žele kupiti igralište – osnovni model, ali ga žele dograditi po vlastitom nahođenju. Naravno da to ne odobravamo i upozoravamo na sigurnosne rizike. Ima kupaca koji naruče igralište od 20.000 kn što nije "nešto ludo", ali govori o tome koliko su ljudi spremni potrošiti za zadovoljstvo svoje djece. Sigurnosni momenti su ključni i takvi kupci inzistiraju na tome da dobiju jamstva da su takva igrališta proizvedena sukladno standardima i normama - otkriva.

Više na: www.djecjaigralista.hr

Foto: Dječja igrališta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 18:56