Savjeti za pet!

Dom po uzoru na luksuzne hotele

Kako biste i vi u svoj dom unijeli dašak luksuza vodećih svjetskih hotela, slijedite savjete iz knjige “Hotel Chic at Home” autorice Sare Bliss koji će vam olakšati posao i pomoći da efikasno i u kratkom roku pretvoriti svoj dom u zanimljiv i udoban

Izdanje donosi preporuke i konkretne primjere kako zanimljiva i neobična dizajnerska rješenja s vrhunskih svjetskih lokacija unijeti u životni prostor.

Imate li osjećaj da se u hotelu uvijek bolje naspavate, da se nekako lakše opustite, a da se nakon izlaska iz kupaonice osjećate relaksirano i svježe kao da ste bili na profesionalnom tretmanu u nekom salonu ljepote ili wellness centru? Možda je samo stvar u tome da ste na odmoru i niste izloženi uobičajenom stresu pa se sve čini bolje i ljepše, a možda je ipak tajna u pomno promišljenom uređenju, materijalima, bojama i uzorcima koji pozitivno utječu na naše raspoloženje.

Sara Bliss, blogerica koja piše o dizajnu i putovanjima, tom je fenomenu posvetila puno pažnje i izdala knjigu "Hotel Chic at Home" u kojoj savjetuje kako dizajnerska rješenja iz vrhunskih hotela diljem svijeta unijeti u vlastiti dom, navodeći pritom konkretne primjere.

Uključeni su i savjeti kako pojedina rješenja uklopiti u koji stil uređenja te kako postići zadovoljavajuće rezultate bez obzira na visinu budžeta. I nisu ograničeni samo na sobe ili kupaonice, nego se mogu primijeniti i na kuhinje, dnevne boravke, radne sobe ili kućne biblioteke. U nastavku donosimo najzanimljivije primjere.

1. OBLOŽITE ZIDOVE TKANINOM

Nema te boje ni tih tapeta koje se mogu mjeriti s mekom tkaninom na zidovima ako želite postići da neka prostorija izgleda udobno. Najtopliji efekt postiže se vunom ili filcom, a Sara Bliss savjetuje da pronađete tapetara koji će stražnju stranu tkanine prvo obložiti papirom, a potom je pričvrstiti na zid. Ovakav način dekoriranja moguće je vidjeti u Firmdale Hotelima, koji se nalaze u Londonu i New Yorku, čiji interijer osmišljava suvlasnik Kit Kemp. Tkaninom voli oblagati zidove spavaćih i dnevnih soba, a tehniku je primijenio i u jednom baru.

2. DODAJTE DAŠAK GLAMURA OBIČNOM STOLCU

Ako su vam stari stolci ili fotelje već dosadili i čine vam se preobični, jednostavno ih prekrijte bogatom tkaninom ili imitacijom krzna. Odmah će izgledati drugačije, toplije i glamuroznije. Ovaj trik je, konkretno u planinskoj kolibi Chalet Pelerin, iskoristio dizajnerski dvojac Blake Pike i Jane Hines iz studija No. 12. Drvene stolce prekrili su ovčjim krznom i time postigli željenu atmosferu francuskih Alpa gdje se taj luksuzni smještaj i nalazi.

3. UNESITE PRIRODU U INTERIJER

Ne bi li bilo divno da se možete probuditi okruženi zelenilom s osjećajem kao da ste spavali u rajskom vrtu? Kako biste taj efekt postigli u svom gradskom stanu ili kući, pokušajte pronaći zidne tapete ili tkanine za zavjese s uzorcima i bojama koji imitiraju one iz prirode. Neka vam se paleta boja temelji na natur tonovima kao što su zelena, smeđa i bež, a kao dekoracije mogu poslužiti biljke i printevi na tkaninama koji suptilno podsjećaju na životinjski svijet. Dobar primjer takvog uređenja je apartman Garden koji se nalazi u hotelu Lowell na Manhattanu, a osmislio ga je dizajner Michael S. Smith. Tema je bila vrt, a apartman raspolaže s dvije velike terase.

4. TAMNI ZIDOVI DONOSE DRAMATIKU

Najjeftiniji i najlakši način kojim ćete unijeti promjenu u životni prostor je bojanje zidova u novu nijansu. Ako se odlučite za tamnije tonove, vaš će dom dobiti dašak dramatičnosti, a takvi zidovi automatski postaju i odlična pozadina za izlaganje slika i umjetnina pa samim time sve postaje elegantnije. Ako ste, pak, koncentrirani na preuređenje spavaće sobe, uzmite u obzir da će tamna boja zidova pridonijeti udobnosti i učiniti da se, dok tonete u san, osjećate zaštićeno kao u kakvoj čahuri. Ovakva rješenja moguće je vidjeti u hotelima Crosby Street i Greenwich u New Yorku, J.K. Place na otoku Capriju, Vidago Palaceu u istoimenom portugalskom gradiću i Jerome u Aspenu u Coloradu.

5. UDOBNE SJEDALICE U BLAGOVAONICI

U užurbanom dnevnom ritmu rijetko kad si možemo priuštiti taj luksuz da u miru sjednemo za stol i odvojimo dovoljno vremena da polagano uživamo u objedu uz čašu omiljenog pića i razgovor s dragim osobama. Zapravo, takav scenarij se događa možda vikendom ili samo na odmoru kad nikamo ne žurimo i nije nam važno koliko ćemo vremena provesti uz tanjur fine hrane. Da bismo svakodnevne užurbane objede učinili što opuštenijima i ugodnijima, važno je da sjedimo u udobnom stolcu ili čak fotelji, koji će nam pomoći da na trenutak pobjegnemo od stresa i obaveza. Ovaj pristup koristili su prilikom uređenja restorana u hotelu No. 131 u engleskom gradu Cheltenhamu.

6. UČINITE KUPAONICU RASKOŠNIJOM

Kupaonica ne mora biti sterilna i opremljena samo nužnim stvarima koje uvijek susrećemo u toj prostoriji. Ako vam se sviđa raskošniji stil, slobodno u nju stavite kristalni luster ili baršunaste zavjese. Jer, zašto se, dok obavljate svakodnevnu higijenu, jednostavno ne biste osjećali kraljevski? Sve možete začiniti zanimljivim ogledalom, neobičnom rasvjetom i kakvom slikom na zidu, a ako vam prostor to dopušta, da bi vam bilo još udobnije smjestite u kupaonicu i stolac ili klupicu koji će vam odijevanje učiniti praktičnijim. Time ćete dobiti atmosferu kao da se nalazite u hotelu Borgo Santo Pietro u Toskani.

7. HRABRA RJEŠENJA ZA HODNIK

Duge, uske hodnike i prolaze, koje u stanu ili kući često zanemarimo, treba nekako oživiti. Ipak su oni u većini slučajeva prvi kontakt s našim domom, pa bi bilo dobro da budu zanimljiviji i da na neki način odražavaju osobnost stanara. Pod hodnika možete obložiti pločicama zanimljiva uzorka, a ne treba zaboraviti ni zidove koji ne moraju nužno biti u jednoj boji. Ako ste skloniji mirnijim interijerima, poslužite se jednim od ovih rješenja, a ako vam se sviđaju živahniji prostori, slobodno se poigrajte i podnim i zidnim oblogama. Zanimljiv je primjer hotel Palisade u Sydneyju u čijem su hodniku kombinirane crno-bijele pločice s tapetama plavo-bijelog uzorka.

8. PLOČICE KAO UMJETNOST

U bezbroj oblika, uzoraka, boja, veličina i materijala keramičkih pločica pronađite inspiraciju i osmislite jedinstveno umjetničko djelo koje će krasiti neki od zidova ili podova vašeg doma. Umjesto da ih polažete pravilno i koristite samo jednu ili dvije vrste, oslobodite svoju kreativnost i poigrajte se beskrajnim mogućnostima kako biste oživili prostor. Inspirirati vas može interijer talijanskog hotela Palazzo Margherita u kojem je upravo na opisani način svakoj sobi i kupaonici dao jedinstveni izgled.

9. NE ZABORAVITE PODOVE

Drvene obloge podu uvijek daju dozu topline, no ako su parketi jednolične boje i pritom nezanimljivo složeni, neće baš privlačiti pažnju. Polaganje po uzorku riblje kosti nekada je bio vrlo popularno, a u posljednje vrijeme vraća se u modu te je vrlo zanimljivo rješenje za sve one kojima je i izgled podova itekako bitan. Ova metoda primijenjena je u hotelu Viceroy nadomak Central Parka u New Yorku u kojem uređenje potpisuju dizajneri iz studija Roman i Williams.

10. OBOJITE VRATA U CRNO

Vrata u stanovima i kućama najčešće su bijela ili u boji drva. No, što kažete na potpuno suprotan pristup i bojanje vrata i dovrataka u crno? Radi se o elegantnoj (ne)boji pa bi isti efekt trebala imati i na ostatak prostora uz minimalna ulaganja. Kako crna vrata ipak ne bi bila prevelik šok, pazite da se u interijeru nađe nekoliko komada ili detalja u istoj nijansi kako bi uređenje bilo uravnoteženo. Primjerice, u apartmanu hotela Merchant u Massachusettsu dizajnerica Rachel Reider je, osim vrata, u crno obojala stropne grede i lajsne, prozorske okvire i komodu, a u istoj je boji i sjenilo noćne lampe.

Knjigu "Hotel Chic at Home" možete naručiti na Amazonu. Cijena? 45$.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:39