Uradi sam

Doznajte kako napraviti vrt na vrhu nebodera!

Entuzijast i ljubitelj biljaka, ekolog Marko Glogoški, u svojoj je zgradi osmislio sjajan vrt u kojem uzgaja tikvice, rajčice, paprike...

Što učiniti kada si zaljubljenik u vrtlarstvo, a živiš u gradu okružen asfaltom? Za urbanog vrtlara ekologa Marka Glogoškog nije bilo dileme, svoj komadić vrtne oaze napravio je visoko u oblacima na krovu nebodera odmah pokraj Glavnog kolodvora. Za vrt je sagrađen poseban drveni sanduk u kojem rastu tikvice, rajčica, papričice, mrkva, salata, peršin, blitva i začinsko bilje.

– Kad sam počeo vrtlariti, samo sam imao na umu da barem nešto naraste i preživi uvjete na vrhu nebodera – prisjeća se Marko početka prije dvije godine dok stavlja svježe ubrane listove bosiljka u već dupkom punu vrećicu. Drveni sanduk dimenzija, 2,5 x 2,5 m i visine oko 35 cm, napravljen je od dasaka, a da bi se zaštitila i izolirala površina krova, na dno sanduka stavljen je najlon, a zatim drenažni sloj u obliku grana vinove loze i drugi drveni otpad.

Sakupljanje kišnice

Osim predivnog pogleda na Katedralu, lokacija krova gotovo da je idealna s obzirom na to da se može sakupljati kišnica, a bez koje bi zalijevanje vrta bilo znatno otežano. Najzahtjevniji dio ove priče odnosi se, pak, na zalijevanje, za koje se Marko odlučio da bude automatsko navodnjavanje preko plastičnih boca.

Postoji nekoliko metoda navodnjavanja, a u ovom se slučaju na dnu boce napravio rez, tj. posjekotina, oko 5 mm dužine i 1 mm širine. Boca se zatim napuni vodom i začepi, te postavi na tlo tako da rupica dodiruje zemlju. Ako se u boci pojave mjehurići, znak je da sustav radi, no ako ide presporo ili uopće ne ide, trebalo bi malo proširiti rupu.

Od sjemena do plodova

– Cijela izrada sustava jednostavna je za izradu, a materijali se mogu naći u svakom kućanstvu – poručuje simpatični urbani vrtlar. Sustavom navodnjavanja, kap po kap, direktno i kontinuirano vlažimo tlo u neposrednoj blizini korijena biljke, što potiče njegov dublji rast. Utječe i na razvoj zdravije biljke jer se eliminira stres prouzročen isušivanjem tla.

Budući da listovi biljke ostaju suhi, također se znatno smanjuje šansa od obolijevanja od gljivičnih bolesti poput plamenjače, kao i problemi s truljenjem korijena zbog prevelike vlage. Za Marka kreiranje vrta značilo je i prolazak kroz sve faze uzgoja biljaka, od sjemena pa do prvih plodova.

– Povrće i začinsko bilje uzgojeno je iz sjemena koje sam nabavio putem razmjene sjemena ili interneta poput kineskih papričica – ističe. Možda je upravo to razlog zašto je ta mala vrtna oaza prepuna zdravih biljaka i svježih plodova koji izgledaju toliko bolje od onih na policama dućana. S tim se slaže i Marko dok sa zadovoljstvom gleda u svoj vrt na vrhu nebodera.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:45