DAŠAK MEDITERANA U DOMU

Drvo masline za sofisticirani dom

Sve popularnija biljaka koja se iz vanjskog prostora preselila u naše domove i osvojila nas svojim izgledom

Jedna od sve popularnijih biljaka koja se iz vanjskog prostora preselila u naše domove i osvojila nas svojim izgledom drvo je masline koje izgleda izvrsno u interijeru neovisno o svojoj veličini. Od malih tegli s mladicama pa sve do pravog drveta čija krošnja doseže strop, maslina je sa svojim zagasito zelenim lišćem podjednako efektan detalj u osunčanom kutu sobe, na prozorskoj dasci ili na vašem stolu. Njezin nježan izgled pretvorit će u vaš dom u sofisticirani interijer i unijeti u njega dašak Mediterana, a vas će podsjećati na obalu, more, sunce i ljetno sanjarenje.

Masline koje viđamo u interijerima patuljaste su verzije drva masline koje najčešće potječu iz Italije, Španjolske ili Grčke, a smještene u raznovrsne rustikalne zdjele ili moderne vreće s lakoćom se mogu uklopiti u svako uređenje. Iznimno ih je lako održavati, dobro podnose suh zrak i suho tlo i nisu osjetljive pa su zato i izvrstan izbor biljke za dom.

A photo posted by Ola (@ola.fotobloo) on

Maslina je jedna od onih biljaka kojoj treba mnogo sunčeva svjetla i to barem šest sati dnevno pa stoga nije primjerena mračnim prostorima. Savršeno mjesto za drvo masline bilo bi u blizini prozora koji gleda na jug. Ako možete, tijekom toplijih mjeseci iznesite svoju biljku van na otvoreno kako bi uživala u suncu.

Ova biljka voli rahlo tlo kroz koje lako protječe voda pa nemojte zaboraviti na dno lončanice staviti sloj od par centimetara kamenja i ne pretjerivati sa zalijevanjem. Neka se gornji sloj zemlje isuši između svakog zalijevanja. S obzirom na to da je maslina mediteranska biljka, prilagođena je suhim područjima pa nema potrebe za dodatnim špricanjem vode po lišću.

A photo posted by mon. gdynia (@montomon) on

Masline sporo rastu, što jamči da će bar jedno dulje vrijeme izgledati onako kako je izgledala kada ste je kupili. Danas se mogu nabaviti i patuljaste verzije maslina koje mogu narasti do dva metra visine, a niskima ih možete održavati obrezivanjem. Ako zasadite svoje drvo u veliku lončanicu, to znači da ćete je morati rjeđe presađivati pa uzmite to u obzir pri njezinu odabiru, no imajte na umu i da će ona u manjoj posudi jednostavno ostati malih dimenzija. Želite li da vaša maslina rodi, pripazite pri kupnji stabla da odaberete masline koje nisu isključivo dekorativne.

Izvor: Apartment Therapy, Real Simple

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:25