Apsolutni hit sezone

Egzotika u domu

Elementi afričkih džungli ili Dalekog istoka nikad nisu bili poželjniji u interijeru. Donosimo kako ih unijeti u svoj životni prostor te koje materijale i boje koristiti, a pritom izbjeći nepoželjan kič

Kad smo početkom godine pripremali temu o ovogodišnjim interijerskim trendovima, većina naših sugovornika složila se da je jedan od noviteta koji će dominirati i na našem tržištu egzotika u domu. Raskošne palme, ptice, cvijeće, divlje životinje i ostali uzorci džungle, ali i orijentalni ćilimi, zatim motivi Dalekog istoka, jake boje... Sve to ove je godine itekako poželjno u životnim prostorima.

Stoga nije bilo velike dvojbe: razmišljajući o ljetnoj temi, koja bi trebala biti lagano, ali opet informativno i vizualno atraktivno štivo, odlučili smo se upravo za egzotiku. No, prije svega treba definirati što podrazumijevamo pod tim terminom. Hrvatska enciklopedija navodi da se, bez obzira na podrijetlo, egzotičnim naziva sve ono što je neobično, što odudara od uobičajenih oblika i stilova i od prosječnog ukusa. No, što to znači kad su u pitanju interijeri? Egzotičan stil kao takav ne postoji, već je riječ o unošenju raznih elemenata iz dalekih, za nas neobičnih zemalja kao što su Brazil, Maroko ili Indija, kako bi se postigao jedinstven i osebujan interijer. Dakle, za postizanje egzotike ključ je u dobrom kombiniranju jer striktnih pravila nema. Stoga smo u pomoć pozvali dizajnerice interijera Martinu Bajs iz tvrtke IO DECOR i Lorenu Štimac iz studija Stairwell and Loft te od njih doznali kako postići ovaj karakterističan stil te koje materijale i boje koristiti, a pritom izbjeći nepoželjan kič.

- Kada govorimo o skladu u interijerima, šarmu i uravnoteženosti oblika, prvenstveno moramo početi s pričom o bojama koje unosimo u prostor. Boje i njihova kombinacija ključan su element da egzotičan stil ispadne osebujan, da istovremeno diše prozračnošću i smirenošću, a nikako da postane kičast - ističe Martina Bajs. Za postizanje jedinstvenog egzotičnog interijera, naglašava, najvažnija je povezanost s prirodom.

- Priroda je ključan element jer je za postizanje egzotike bitna simbioza biljaka, drveća, zraka i vode s čovjekom. Stoga, na prvome mjestu trebaju biti boje koje prevladavaju u interijeru: sve nijanse zemljanih boja, od boje cigle do gotovo crno-smeđe te svijetle slonovače, žute i zelene. Detaljima jarkih boja postiže se dobar kontrast s neutralnim bojama zidova i tamnim namještajem koji je u pravilu nizak i ukrašen raskošnim rezbarijama. Crvena boja, koja je simbol zdravlja i sreće, najčešće je zastupljena na Dalekom istoku, dok se na Bliskom istoku u interijerima češće mogu vidjeti zelena, plava, jarkožuta i narančasta boja. Također, životni prostor možemo oplemeniti biljkama raznih vrsta, boja i oblika koje će unijeti svježinu i harmoniju u dom, kao i omogućiti kontakt s prirodom kako u unutrašnjosti, tako i na terasama, balkonima, dvorištima... - savjetuje Martina Bajs.

Vrlo važnu ulogu svakako ima i drvo, koje stvara posebnu toplinu na namještaju i podovima. Tu se ne misli na bilo koju vrstu drva, već isključivo na egzotično drvo koje daje poseban štih jer su godovi jedinstvenih oblika, krivulja i boja. U izradi parketa česte vrste egzotičnog drva koje se koriste su bambus, wenge, bubinga, jatoba, kempas, teak, burma afromosie i bakirai, dok se namještaj, kao što su ormari, komode, stolovi, kreveti, fotelje i stolci, izrađuje od egzotičnih stabala mahagonija, eukaliptusa, bambusa i tikovine.

Otpornost na vlagu i vremenske uvjete, veća tvrdoća i nosivost samo su neke od niza dobrih karakteristika spomenutih materijala, koje su zaslužne za njihovu sve veću upotrebu u interijerima - kaže Martina Bajs i dodaje da su egzotične vrste drva toliko otporne da se mogu stavljati i na kuhinjske ili kupaonske podove, i to bez bojazni od vlage ili raznih loših utjecaja.

- Postoji cijeli spektar manjih radnji koje se bave izradom namještaja i podnih obloga, ali i u većim, javnosti poznatijim trgovinama za uređenje doma poput Bauhausa ili Građe, u kojima se mogu pronaći ti elementi. Dosta informacija ima i na internetskim stranicama Frischeisa. Postoje i razni kvalitetni furniri koji imitiraju navedene materijale, pa namještaj ne mora biti puno drvo, što je značajno skuplje. To može biti odlična baza za uređenje jer drvom stvaramo ugođaj te atmosferom i općim dojmom prostoru dajemo kostur, a onda detalji i dekoracije mogu doći kao 'final touch'. Bitno je paziti da ne miješamo više vrsta drva, već bi drveni elementi trebali biti usklađeni teksturom, bojom i načinom završne obrade - savjetuje Lorena Štimac.

Drugi vid egzotičnih materijala, dodaje, može se gledati kroz prizmu tkanina i njihovih dekoracija. Nove dekoracije i dizajn tkanina izlaze na dnevnoj bazi, stoga ima pregršt detalja i motiva na izbor. One prenose impuls nekog podneblja, u ovom slučaju egzotičnog, ili bojom ili geometriziranim motivima ili motivima običaja i ljudi. Osim tkanina, tu su i mozaici, odnosno pločice, koji kao materijal postoje od davnina, ali se razvijaju načini njihova slaganja, izrade i dizajna. Po pitanju tkanina ponovno imamo već i u samom centru Zagreba Martićevu ulicu prepunu radnja s tekstilom, ali tu su i poznatije trgovine kao što je Ikea - kaže Lorena Štimac.

Valja istaknuti da pod "egzotično uređenje" spada nekoliko stilova, ovisno o podneblju koje se želi unijeti u interijer. Vrlo se lako i u tren oka mislima možemo odvesti u džunglu jastucima s motivima cvijeća i zelenila, šarenim koloritom tapeta u Brazil ili osjetiti afričke ritmove... Uz brazilski stil i tropske interijere, tu su i marokanski stil, zatim istočnjački stil i mistika drevnog Japana, indijski, orijentalni stil...

- Svi su trenutačno 'in', odnosno bolje je reći da su svi bezvremenski, jer uređenje u duhu nekog podneblja, običaja nekog naroda, odraz nečije kulture i povijesti, nešto je što ne blijedi i ne gubi na vrijednosti. Svakako možemo otići u ekstreme i dom u potpunosti urediti u duhu nekog od navednih stilova. Tako će afrički stil biti karakteriziran tamnim, gotovo crnim namještajem kao bazom, dok se zebra uzorcima kroz tepihe može postići dinamika popraćena koloritom ugaslih crvenih, žutih, smeđih, oker, maslinastih zelenih nijansi te namještajem od kože.

Sve to prate razne karakteristične afričke dekoracije poput maski, kipića, košara, bilja, bubnjeva... Ovdje je karakteristična i boja slonovače i krokodilska koža. Sve navedeno navodi nas da pri ulasku u tako uređen interijer zamislimo afričke tamnopute domoroce, njihovu koloritnu odjeću, zamišljamo ples i čujemo zvukove njihovih religijskih običaja i zveckanja nakita... Zato je postizanje dinamike u vidu boja, motiva i dekoracija bitan čimbenik - kaže Lorena Štimac.

Naravno, dodaje, uvijek se može pomiješati efekt ugođaja same središnje Afrike sa sjevernjačkim i suvremenim načinom življenja, pa se čista bijela baza može upotpuniti s tek nekoliko elemenata u vidu namještaja od prirodnih materijala poput drva i kože zemljanih tonova te blažih, profiliranih dekoracija lišenih detalja i s pokojom biljkom.

- Poseban efekt mogu dati i zidovi oslikani drvećem i motivima iz džungle ili stikeri s motivima životinja i scena iz džungle - dodaje Martina Bajs.
Nadalje, brazilski i tropski stilovi asociraju na prašumu, ritam karnevala Rio de Janeira i Copacabanu, žive i tople boje te egzotično voće.



- Ovdje je šarenilo baza i zato je vrlo zahtjevan pothvat uređenja u tom stilu. Treba znati baratati usklađivanjem boja, oblika, tekstura i materijala... Tropski i brazilski, iako na prvi pogled zvuče i djeluju isto ili slično, razlikuju se utoliko što tropski stil više karakteriziraju prirodni drveni namještaj, teksturirane i pletene lampe, zelenilo u vidu bilja i zelenilo u vidu uzoraka na tepisima, zidnim tapetama, ukrasnim jastucima, tapecirungu sofa, naslonjača... Sve 'vrišti' na zeleno i prirodnu oazu. Bilje je samo za sebe općenito ključan detalj, a podloga je u neutralnim tonovima poput bijele, sive i bež te cijelog spektra prirodnih materijala - kaže Lorena Štimac i dodaje da brazilski stil ima podlogu jarkih, dinamičnih boja te detalje koji su mješavina različitih uzoraka, boja, oblika...
Marokanski stil uređenja, pak, karakteriziraju nebeskoplava boja, začini, tržnice, lagani materijali, tipična arhitektura s elementima karakterističnih lukova i stupova, kolorirani mozaici i baldahini, koji daju dozu romantike, a čija je uloga itekako važna u ovom ljetnim mjesecima - riječ je zapravo o mreži protiv komaraca....
- Tu su i razni manji detalji kojima se može osvježiti dom u tom stilu: lagane bijele zavjese, jastuci na podu, kupaonica s mozaikom, samostojeći paneli u obliku šiljastih lukova, police sa začinima, rasvjeta, vaze, tepisi... - preporučuje.

Razgovarajući o egzotičnom uređenju, dizajnerica Martina Bajs inspiraciju pronalazi spajajući orijentalni stil - krivulje, kupole na zidovima, suvenire s Istoka, lampione i jastučiće - s bojama Mediterana, kao što su more, barke, brodovi, kamen, školjke, pijesak...
- Tu se bijela javlja kao najvažnija i svuda upotrebljiva. Starinski bijela, sjajna bijela, boja ispranog drveta, također, i to u sivkastom tonu, svi pješčani i zemljani tonovi, zatim, sve nijanse plave, od blijede ili duboke plave, aqua, tirkiz do mornarskoplave. Sve te nijanse možemo unijeti u raznim geometrijskim oblicima, od prugica i krugova do trokuta, na podove, zidove, namještaj, prozore... Također, morske figurice, tipa svjetionici, zvijezde i školjke, mogu poslužiti kao oblici otvorenih polica na koje se slažu suveniri s Dalekog istoka. Na taj način se dobiva predivan spoj Mediterana s čarima Orijenta te sve odiše prozračnošću i svježinom. Drugim riječima, stvara se pravo mjesto za relaksaciju duše i tijela, ali i za buđenje inspiracije za svakodnevne životne događaje i prilike - zaključuje Martina Bajs.

Pripremile: Jelena Kovačević i Željka Paćar
Foto: Living4Media / Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:05