TRES CHIC

Evo kako svoj dom uređuju Francuskinje!

Francuskinje su oduvijek bile sinonim za stil koji nadahnjuje, kako modni tako i onaj životni koji obuhvaća sve od najmanje sitnice kojim ukrašavaju svoj dom pa do načina na koji vode posao. S tim se stajalištem slaže i pariška blogerica Sharon Santoni, autorica bloga My French Country Home koja je odlučila u svojoj novoj knjizi My Stylish French Girlfriends predstaviti svakodnevni život čak 20 različitih Francuskinja te omogućiti čitateljima da zavire u njihove životne prostore. Portreti inspirativnih žena i njihovih domova pokazuju skriveni djelić stvarnosti koji većina nikad ne vidi. Grandiozni dvorci, stare kamene kuće i umjetnički ateljei otkrivaju stil koji nadahnjuje, a u nastavku pogledajte odabir njih pet čiji su domovi oličenje je ne sais quoi, odnosno koji imaju ono 'nešto', neopisivo, ali čarobno.

Kada su Catherine i njezin suprug Guy kupili kuću Château de la Marine iz 1870-ih u mjestu Wimille u blizini Lilla u Francuskoj, odlučili su je pretvoriti u pravi mali hotel. S jasnom vizijom kako bi unutrašnjost trebala izgledati, Catherine je uredila prostor zagasitim bojama i opremila ga namještajem koji je podsjeća na njene najdraže hotele. Potraga za najboljim komadima vodila ju je kroz antikvarijate i buvljake, a prilikom preuređenja posebnu su pažnju posvetili očuvanju arhitektonskih detalja građevine.




U želji da pobjegnu iz Pariza Cecile i njen suprug Frank odlučili su da svoja tri sina žele odgajati u jednostavnom seoskom okružju. Par je kupio staru kamenu kuću u području La Perche koju su potom uredili jarkim bojama. Sunčana dnevna soba koju možete vidjeti na fotografiji opremljena je kombinacijom dizajnerskih komada i predmeta s buvljaka.

Evelyn i njen suprug Christophe predstavljaju petu generaciju koja upravlja obiteljskom vinarijom Boizel u Epernayu u kojoj se proizvodi istoimeni šampanjac. Njihov dom nalazi se u kući iz 19. stoljeća i pravi je miks novog i starog pa je tako prostor uređen antiknim namještajem, ali i primjercima suvremene umjetnosti.


Selidba iz grada poprimila je sasvim neočekivan oblik za Claire i Pierra kada su neplanirano postali vlasnici dvorca iz 14. stoljeća u kojem nije bilo ni grijanja ni struje i koji je bio napušten čak 40 godina. Nakon dvije godine renovacije, Claire, koja je umjetnica, pretvorila je dvorac u svoje platno. Osim murala kojim je prekrila zidove, prostor je prepun i živog cvijeća koji prostor čini sanjivim i dojmljivim.

U 15. arrondissementu Pariza, umjetnica Laure i njen suprug Bertrand odlučili su njezin atelje pretvoriti u obiteljski dom. Moderno uređenje s naglašenim arhitektonskim detaljima te brojni komadi moderne i suvremene umjetnosti obilježavaju prostor u kojem Laure stvara i svoju liniju tapeta, tkanina i dodataka za dom imena Maison Caumont nadahnutu prošlosti.

Izvor: AD

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:44