PROGRAM Od instalacija do shoppinga

Evo što vas očekuje na trećem festivalu Dizajn Distrikt Zagreb

 

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki prvi put predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Tako će u najvećoj mjeri dosad oživjeti prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenom, predavačkom i performativnom programu Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji festivala imat će priliku vidjeti isprepletanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

MARKET

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba “REBOOT: Backstage of Progress” koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i proizvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije.

Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni “dnevni boravak” festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima poput Dnevne doze biljaka koji, među ostalim, organiziraju Pop-up biljnu ambulantu (mjesto na koje će posjetitelji moći donijeti svoje biljke koje trebaju pomoć i terapiju), zatim Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari (na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima), a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka. DDZ Market ugošćuje i društveno vrijedan projekt Fierce Woman, zatim Mr. & Mrs. Asparagus koji okuplja kreativce čije je područje interesa dizajn 50-ih i 60-godina 20. stoljeća, a koji je dosad svoje poklonike uglavnom okupljao na društvenim mrežama, pa je ovo iznimna prilika za druženje i kupnju uživo.

Od privremenih prostornih intervencija, zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru. Bit će sagrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta.

HAKIRANJE

- Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode Ikee na radionici Hacking Ikea, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg Ikeina proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće - istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala.

Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržavaju ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture.

Dizajn Distrikt Zagreb bilježi oko 20 tisuća posjetitelja za koje se priprema program na pedesetak mikrolokacija, koji afirmira suradnju s oko 80 lokalnih partnera uključenih u festivalski program i kroz vlastite projekte. Više informacija o ovom događaju možete potražiti na adresi www.designdistrict.hr.

Foto: Gašparović & Dugandžić, Petar Santini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:47