PRIJE VS POSLIJE

Fantastičan makeover kuhinje

 

Kada se odvažite na renoviranje starih prostora, nikada ne znate gdje će vas mukotrpni građevinski radovi odvesti. Ponekad to znači otkrivanje štete na instalacijama, propadanje nestabilnih i dotrajalih dijelova strukture i povećanje troškova. No ima trenutaka kada nam se sreća osmjehne i majstori otkriju fantastične podove koji su se skrivali ispod slojeva materijala i namještaja ili pak strukturalne elemente poput drvenih greda za koje nismo znali. Pri renoviranju stare kuće u Brooklynu takvo su iznenađenje doživjeli vlasnici kuhinje na fotografijama. Drveni pod u izvrsnom stanju u kuhinji bio je prekriven starim linoleumom koji je samo pridonosio otužnom stanju prostorije.

 

Vlasnici su uklonili suvišan sloj materijala i izložili pogledima drvo, a potom pretvorili staru i zabačenu kuhinju u garderobu. Za tu i brojne druge promjene u rasporedu prostorija u kući zaslužan je arhitekt Jonathan Garnett koji je predložio novi položaj kuhinje u središtu prostora.

 

Nova kuhinja u otvorenom rasporedu kata smještena je između dnevne i spavaće sobe te se tim premještanjem povećala njena površina na 22 četvorna metra. Kuhinja je od spavaće sobe odvojena lijepim francuskim vratima kroz koja dopire puno svjetla čak i kada su zatvorena, a s druge strane ju od dnevnog boravka dijeli rastvoreni zid bez vrata.

 

Siva je odabrana kao osnovna boja kuhinjskih elemenata jer ublažava dnevno svjetlo stvarajući tako meki i opušteni prostor u kojem se kuha, jede i druži. Pod čine dijagonalno postavljene drvene daske uz dodatak mahagonija koje su bile otkriveni prilikom radova te ostavljene kako bi dodale karakter ovoj, sada moderno uređenoj kuhinji. Svi su elementi i kuhinjski aparati smješteni uz jedan dugi zid prostorije kako bi se zadržala protočnost prostora. Visoki ormar postavljen je u funkciju smočnice u kojoj se odlažu krupniji predmeti, mali kućanski aparati i zalihe namirnica pa tako ladice i manji ormarići služe za lonce i posuđe.

 

Otvorene police na zidu dodane su kako bi na njima vlasnici mogli izložiti osobne predmeti koji će potom djelovati kao dio cjelokupnog dekora. U radnu plohu ugrađen je i drveni mesarski blok za rezanje koji nije samo funkcionalan nego pridonosi toplom izgledu prostora.

 

Sive pločice složene u grafički uzorak i postavljene na kuhinjsku pozadinu unose dinamiku u prostor i privlače poglede.

 

U kuhinji se nalazi i zona blagovaonice opremljena okruglim stolom i pripadajućim stolicama u bijeloj boji koje svojim dizajnom podsjećaju na klasične Eames stolice.

Izvor: AD

Izdvajamo

Iz drugih medija