Filip Havranek i Kristina Lugonja

Mladi hrvatski dizajneri koji su osvojili prestižnu nagradu Red Dot

Hrvatski produkt dizajneri Filip Havranek i Kristina Lugonja dosad su surađivali s brojnim domaćim i inozemnim tvrtkama kao što su Era Grupa, Prostoria, Lapibus i Florian grupa. Također su surađivali s brojnim domaćim arhitektima na opremanju interijera. Oboje su mladi (ona je rođena 1986., a on 1988. godine) i strastveni u svom poslu. Svakodnevno sebi zadaju zahtjevne dizajnerske zadatke, ali u tome, kako kažu, neizmjerno uživaju. Zbog toga aktivno surađuju s lokalnim tvornicama i obrtnicima te s njima razvijaju i vlastite proizvode.

Strogi kriteriji

Nedavno su Filip i Kristina saznali još jednu lijepu vijest, vrlo važnu za razvoj njihove karijere, barem što se tiče poticaja i pozitivnog elana za daljnji rad. Naime, proizvodi s njihovim potpisom, stol Stable proizvođača Era Grupe i svjetiljka Tap, njihov samoinicirani projekt, dobili su prestižnu nagradu Red Dot. Ta se nagrada dodjeljuje od 1954. godine u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalena i međunarodno je prepoznatljiv dokaz kvalitete produkt dizajna, dizajna koncepata te dizajna komunikacija.

U ovogodišnjem natjecanju na području produkt dizajna stručni žiri je ocjenjivao čak 4928 inovativnih proizvoda od 1994 natjecatelja iz 56 zemalja, što dokazuje da je Red Dot najveće i najprepoznatljivije natjecanje u toj domeni. O kvaliteti i profesionalnosti u organizaciji dodjele Red Dota svjedoči i činjenica da je neovisni žiri, koji se sastojao od izvanrednih dizajnera, uglednih profesora iz područja dizajna i specijaliziranih novinara iz 25 zemalja, donosio odluku o najboljim proizvodima tako da se svaki fizički predmet proučio uživo.

Pritom su kriteriji poput funkcionalnosti, inovativnosti, vizualne privlačnosti i ekološke odgovornosti pogotovo uzeti u obzir. – Nadali smo se jednoj nagradi, ali nismo očekivali dvije, pa smo bili prilično iznenađeni. Ove nagrade predstavljaju objektivno priznanje našeg rada i općenito je vrlo ohrabrujuće za mladog dizajnera da njegov proizvod bude prihvaćen na svjetskoj razini od strane međunarodnog stručnog žirija – oduševljeno kažu Filip i Kristina.

Detaljna obrazloženja

Blagovaonički ili radni stol Stable, koji je toliko oduševio žiri, kažu mladi dizajneri, preispituje klasičnu stolnu konstrukciju: prednja maska stola spaja dva konstruktivna elementa (noge i okvir) u jednu cjelinu, eliminirajući tako potrebu za klasičnim sandukom (sargom). Ovakav način spajanja daje stolu izuzetnu čvrstoću i povećava praktičnost. Zbog nedostatka klasičnog okvira prostor za noge je znatno veći. Stol je potpuno rastavljiv na tri dijela, a sastavlja se vrlo brzo i intuitivno. Zaokružen je detaljem na prednjem dijelu stola gdje se čini da se noge preklapaju jedna preko druge, a vidljivi god stolu daje autentičnost.

S druge strane, stolna rasvjeta Tap počinje kao aluminijski kvadrat. Jednostavnom intervencijom savijanja pločica se transformira u funkcionalni, samostojeći predmet. Savijanjem pločice nastaju dva funkcionalna dijela: jedan služi kao postolje, a drugi sadrži bočno usmjeren izvor svjetla. Aluminijska pločica služi kao hladnjak za LED svjetlo koje je smješteno na rubovima pločice, a na kraju je sve prekriveno sinte-tičkim papirom koji raspršuje svjetlost. Negdje između obrta i visoke tehnologije, ova ambijentalna svjetiljka ističe se skromnom i poetičnom vanjštinom koja podsjeća na savijeni list papira.

Stižu nove kolekcije

– Na stolu smo radili dosta dugo i prije suradnje s Era Grupom, tako da je bilo unaprijed pripremljeno tehničko rješenje. Zbog toga je izrada stola tekla brzo i glatko. S lampom je situacija drugačija: sama ideja je jednostavna, ali izvedba je vrlo zahtjevna i visokotehnološka. Trenutačno smo u potrazi za proizvođačem jer nam je lampa prevelik izazov za samostalnu proizvodnju – objašnjavaju.

A koji su planovi za budućnost ovih perspektivnih dizajnera? – Prije tjedan dana na sajmu MadeExpo u Milanu predstavljena je kolekcija okova za staklene stijene i ograde domaćeg proizvođača Bertol Metal. Za istu tvrtku radimo art direkciju. Osim toga, radimo na kolekciji namještaja za hotelske sobe, domaćeg proizvođača Di Čazma koji je bio predstavljen na nedavnim Danima Orisa u Lošinju. Uz to, surađujemo i s jednom inozemnom tvrtkom, tako da imamo pune ruke posla, a uz sve to jako se veselimo i dugopriželjkivanom ljetnom godišnjem odmoru – otkrivaju mladi dizajneri.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:04