COOL MJESTO

FUNNY STICKS Najslađa kućica zagrebačkog Jaruna

Ako ste nedavno šetali malim jarunskim jezerom, niste mogli ne primijetiti sladolednu kućicu zanimljivog izgleda. Saznali smo kako je nastajala, odakle ideja za vanjski izgled, zašto je rađena od nule te koja je misao vodilja iza projekta.

PROFIL

INFO: Funny Sticks
VLASNIk: Hrvoje Vasilj
UREĐENJE: arhitekt Andrej Došen, www. andrejdosen.com
KVADRATURA: 12 m2
KONTAKT: www.funnysticks.hr
Facebook: @funnystickcro
Instagram: @funnystickscro

Moje ime je Hrvoje Vasilj, završio sam fakultet u Americi, no uvijek sam znao da se želim vratiti u Hrvatsku te mi je tiha želja bila približiti svima u Hrvatskoj sva slasna jela i slastice koje sam tamo prvi put kušao. Sjećam se, bilo je dana, posebno na zadnjoj godini studija, kada sam sjeo i uživao u američkoj hrani i desertima te bih zamislio da sam negdje uz more ili na Zrinjevcu u proljeće i napunio bih baterije za novi dan. Zapravo sam tada odlučio da ću se sigurno vratiti i ostvariti taj san - počinje svoju priču vlasnik šarmantne sladoledne kućice Funny Sticks na Jarunu. Funny Sticks predstavlja zabavan i kreativan način uživanja u sladoledu, koji pobuđuje (dječju) maštu.

- Sam proces počinje sladoledom od vanilije na štapiću, odabireš najfiniju belgijsku čokoladu (tamnu, mliječnu ili bijelu) u koju umočimo sladoled, odabereš najukusnije posipe te preljev. Budući da je sladoled pretežno ljetna namirnica, odmah sam znao da je zagrebačko more idealna lokacija. Nalazimo se na malom jarunskom jezeru, pokraj odbojkaških terena - kaže Hrvoje, a nas zanima kako je nastala ideja o vanjskom izgledu kućice. - Želio sam izbjeći zatvaranje u fiksne objekte i kao riješenje vidio malu kućicu, a u tome mi je u najvećoj mjeri pomogao arhitekt Andrej Došen - priča Hrvoje i upoznaje nas s arhitektom, a nas, naravno, odmah zanima koja je bila arhitektova misao vodilja kod projektiranja ove zanimljive građevine.

Gornji vijenac letvica je na svakoj strani drugačije “odsječen” pa nijedno pročelje nije isto.

- Kućica je oblikovana vodeći brigu o pješačkim vizurama jer se najviše doživljava iz dva smjera, sa šetnice Jaruna. Tu su se javila dva oprečna zadana faktora: investitori su željeli da objekt bude neobičan i dizajnerski dorađen, a u skladu s brendom koji su pokretali. S druge strane, ekonomski i funkcionalni, a i radi jednostavnosti prijevoza, moralo se krenuti od forme kontejnera.

Prvo smo na "kućicu" dodali drvene letvice slagane u razmacima, koje čine zanimljiv kontrast sivoj boji završne metalne površine. U međuprostoru je dodana i LED rasvjeta kako bi objekt bio noću potpuno drugačiji nego danju. Konačno, gornji vijenac tih drvenih letvica je na svakoj strani drugačije "odsječen", tako da nijedno pročelje nije isto, odnosno sa svih strana je doživljaj pješaka drugačiji - ističe arhitekt i dodaje kako je kroz dizajn želio spojiti dva iznimno jaka elementa: okoliš i brend Funny Sticks.

Kućica je smještena u prirodi, a uz vodu, pa je bilo potrebno koristiti drvene letvice, a opet imitirati namreškanost vode ritmičnim slaganjem tih letvica. Sam naziv brenda nosi u sebi riječ zabava, pa je i sama kućica oblikom trebala biti razigrana, a boje vesele i nježne. Ono što smo htjeli postići je efekt iznenađenja, kad šetači među prilično jednoličnim objektima uz šetnicu ugledaju "naš", da bez razmišljanja potrče prema njoj - objašnjava i dodaje kako je zanimljivo da je kućica je građena od nule, što je netipično za ovakve objekte.

- Imali smo sreću pa smo naišli na izvođača koji se bavi izradom montažnih objekata, a usto je bio iznimno voljan surađivati na rješavanju problema i nalaženju novih rješenja za probleme s kojima smo se susretali - priča Andrej Došen. Projektiranje interijera je predstavljalo izazov i borbu za svaki centimetar jer postoji popriličan broj uređaja koje je trebalo ugraditi, a dimenzije objekta su prilično ograničene.

- Budući da je prostor malen, kako bi izbjegli dojam skučenosti a zadržali osjećaj čistoće i urednosti, jer se u objektu priprema hrana, išli smo na svjetlije bijele i sive tonove, ali smo birali materijale koji imaju zanimljive teksture betona - objašnjava Došen. Pitamo arhitekta i vlasnika koja im je bila najdraža, a koja najmanje draga faza projekta. - Najdraža faza je bila inicijalna kada smo samo maštali, razmjenjivali ideje i svakodnevno odlazili u deset raznih smjerova i vraćali se, dok je najdramatičnija faza, kao i u svakom hrvatskom projektu, bila čekanje na dozvole - zaključuju kroz smijeh.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:11