BOJANA SEVER IZ NIT’N’PLET

Hit poklon za djecu: Životinjice heklane amigurumi tehnikom

Znate li što je amigurumi? To su igračke, najčešće životinje, a mogu biti i drugi oblici izrađeni popularnom japanskom tehnikom heklanja Amigurumi. Još 2000. godine tehnika amigurumi postala je vrlo popularna te se velikom brzinom proširila internetom. Nije potrebno mnogo da se zarazite izradom ovakvih igračaka, osim malo dobre volje, osnovnog znanja iz heklanja, igle, vunice i puno strpljenja, a sve to ima Bojana Sever iz Zagreba koju smo posjetili u njenom stanu i zamolili ju da nam ispriča kako je počela priča s amigrumi heklanjem.


- Nedavno sam, sasvim neočekivano i iznenadno, ostala bez posla. Kako sam uvijek bila zaposlena i aktivna, pokušala sam pronaći načine kako skratiti puno slobodnog vremena koje je odjednom postalo moja svakodnevica. Moja okolina će za mene reći da sam po prirodi vrlo kreativna osoba, pa sam tako uvijek dobila pohvale za izrađivanje raznih ukrasa, adventskih vjenčića, buketa i sličnih sitnica. Nikada se nisam pomišljala ozbiljnije baviti time, sve dok, eto, stjecajem okolnosti, na neki način nisam bila "prisiljena" razmisliti o nekoj novoj zanimaciji i hobiju. Sasvim slučajno, u jednom od susreta sa svojom dugogodišnjom prijateljicom, pokazala mi je svoje amigurumi životinjice, koje su mi se učinile jako simpatične. I tako je u principu krenula izrada mojih prvih životinjica - kaže Bojana i dodaje kako su je odlične reakcije okoline ohrabrile da otvori Facebook i Instagram stranicu kako bi svoja djela pokazala i ostalima.


- Uskoro se krug 'obožavatelja' amigurumi životinjica proširio, pa su tako počele pristizati i prve narudžbe. Najčešće narudžbe su mi za poklone djeci ili kao novorođenim bebama kao uspomena na prvu igračku. Zanimljiva je i priča kako je jedna od mojih prvih narudžbi bila izrada mačke i žirafe koje su otputovale u Ameriku. Naime, moja rođakinja je bila moj prvi kupac, a po povratku u Ameriku, na zagrebačkom aerodromu, u potrazi za suvenirima ušla je u trgovinu gdje su imali, među ostalim, ponuđene i igračke. Kako je u tom trenutku imala moje amigurumi igračke uz sebe, pokazala je vlasnici trgovine kojoj su se igračke jako svidjele te me kontaktirala, pa se tako sada moje igračke mogu naći i u prodaji u Zračnoj luci Zagreb, u trgovini From Designers with Love, a tko zna u koju će zemlju 'odletjeti' - smije se kreativna Bojana.
Za izradu koristi pamučnu nit, a sve igračke nastaju tehnikom heklanja, zatim ih puni posebnim punjenjem i u konačnici spaja šivanjem. Amigurumi igračke posebne su po tome što je svaka igračka unikatna.


- Izrađene su od 100-postotne pamučne niti i perive su, što ih čini idealnom igračkom za djecu. Moguće je izrađivati ih u raznim bojama i veličinama. Igračke djeluju vrlo simpatično i toplo, pa su vrlo omiljene kod djece. Vrlo često imam narudžbe za poklone novorođenim bebama. Igračke mogu biti i personalizirane, tj. na njih mogu upisati ime, a boje ili vrsta životinjice može biti prema želji - kaže kreativka, a nas zanima otkuda ideJa za simpatično ime brenda, Nit'n'plet.


- Ideja o imenu nastala je na obiteljskom ručku. I nakon puno dobivenih pohvala za svoje radove i nakon već par odrađenih narudžbi prijateljima i rodbini, još uvijek sam bila poprilično nesigurna u to bi li se trebala početi ozbiljnije baviti time. Kako to obično biva u krugu obitelji, svi su bili obuzeti pozitivnom energijom i poticajnim komentarima, pa smo tako uz kavu pokušali razmišljati o raznim imena. Na kraju smo svi jednoglasno prihvatili prijedlog moje mlađe kćeri Ane. Podrška moje obitelji puno mi znači i na neki način, svi su pomalo uključeni u Nit'n'Plet priču - prisjeća se Bojana, a mi ju pitamo ima li još neke planove za budućnost.


- Svakako želim ostati u ovome kreativnom svijetu. Želja mi je ukomponirati ove prelijepe igračke u poklon-pakete za najmlađe. Osim izrade ovih životinjica, u budućnosti mi je namjera izrađivati razne ukrase, aranžmane, zapravo sve što na neki način čini našu svakodnevicu ljepšom, veselijom i šarenijom - zaključila je Bojana Sever, a mi vas pozivamo da sve što radi pogledate na Facebook i Instagram stranici Nitnplet, ili joj se javite mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Neja Markičević / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:30