Maksimalno iskorišten prostor

Hit rješenja za male kuhinje

 

Male kuhinje uvijek predstavljaju veliki izazov jer je riječ o prostorijama u kojima se odvija puno svakodnevnih aktivnosti koje zahtijevaju okretnost i brzinu te praktično raspoređene elemente kako bi pripremanje hrane, ali i čišćenje bilo što jednostavnije.  Uspijemo li pritom maksimalno iskoristiti sav prostor koji imamo na raspolaganju, doista imamo razloga za slavlje. U ovih sedam kuhinja domišljatim rješenjima vlasnici su uspjeli dobiti iznimno funkcionalan i dobro promišljen prostor. Pogledajte kako su to ostvarili!


Vlasnica kuhinje na ovoj fotografiji odlučila se riješiti svoje perilice za posuđe koju nije dovoljno koristila, a koja je zauzimala previše prostora. Kako bi svejedno imala opciju perilice, odabrala je stolni model manjih dimenzija koji je dala ugraditi u duboku ladicu izrađenu po mjeri! Time je oslobodila prostor za barem još jednu funkcionalnu ladicu, ali i sakrila taj kućanski aparat.


Radne površine u kuhinji jednostavno nikada nemamo dovoljno! Kako bi riješili taj problem, dizajneri su u ovom izvrsnom primjeru dodali dugu dasku na izvlačenje smještenu između gornjih i donjih elemenata ugradbenog ormara koji seže od poda do stropa. Iako nije velika, ova dodatna radna površina odlična je za odlaganje namirnica potrebnih za pripremu nekog jela.

Mikrovalna pećnica još je jedan kućanski aparat koji zauzima puno prostora, pogotovo ako niste planirali njenu kupnju pa ona umjesto na polici završi na radnoj plohi. U kuhinji na fotografiji prostor kuhinjskog poluotoka pametno je iskorišten tako što je u njega ugrađena daska na izvlačenje na koju je potom pričvršćena mikrovalna pećnica. Vlasnici tako po potrebi mogu izvlačiti mikrovalnu na otvoreno te ju zatim sakriti iza vrata ormarića.


Elementi vaše kuhinje raspoređeni su na dva zida, no zbog arhitektonskih obilježja prostora, poput prozorske niše na ovoj fotografiji, oni nisu spojeni? To ne znači da ih vi ne možete spojiti i mrtav prostor učiniti funkcionalnim! U ovom su primjeru dva dijela kuhinje povezana pomoću uske radne površine izrađene po mjeri. Iako nije velika, svejedno je praktična jer se na nju mogu odlagati manji predmeti, začini i slične sitnice koje koristimo tijekom kuhanja.

U prostoru kuhinje nemate dovoljno mjesta za klasični stol, a u njoj se nalaze i brojni kućanski aparati? Kako bi stvorili dojam većeg prostora, nasuprot kućanskih aparata u ovoj su kuhinji vlasnici odlučili ostaviti vizualno otvorenu zonu, postaviti visoki šank i kreirati prostor za doručkovanje. Radna ploha jednostavno se nastavlja duž zida te je time dobiven harmoničan izgled kuhinje.


Vašu kuhinju krasi veliki otok na kojem pripremate sve što kuhate, no dok radite uvijek vam nešto nedostaje i stalno morate prebirati po ormarićima i gubiti vrijeme? Zašto na njega ne biste postavili element plitkih polica izrađenih od istog materijala za ujednačeni izgled? Tako ćete stvoriti prostor za odlaganje začina, osnovnog alata, noževa i slično koji će vam uvijek biti na dohvat ruke.

Nalazi li se u vašoj kuhinji uvučena niša od prozora, pretvorite ju u mjesto za sjediti! U kuhinji na fotografiji iskorištavanjem niše i postavljanjem klupe s policama za odlaganje dobiven je ugodni blagovaonski kutak!

Izvor: Sweeten

Izdvajamo

Iz drugih medija