FUNKCIONALNO I UKUSNO UREĐENO

Ideje i savjeti za uređenje malih dnevnih boravaka

Dnevni boravak je prostorija koja treba pozivati na druženja, na odmor i opuštanje. Stoga bi, bez obzira na veličinu prostorije,  cilj trebao biti stvoriti ugodan interijer sa sjedećim mjestima te namještajem za odlaganje i pohranu stvari kako bi nam stale sve obiteljske fotografije, malo cvijeća, knjige i još koji manji dekorativni element koji stvara opuštajuću atmosferu.

I veći i manji prostori su izazovni sami po sebi. Međutim, prilikom uređenja manjeg prostora moramo uložiti dodatan trud kako bismo organizirali sve elemente dnevnog boravka u skladnu i funkcionalnu cjelinu, u prostor u kojem ćemo se osjećati odlično.

Prilikom uređenja dnevnih boravaka manje kvadrature dobro je pripaziti da je namještaj ugodan oku, svjetlijih pastelnih boja, kako bi prostor izgledao udobnije i vizualno veće.U nastavku vam donosimo još nekoliko savjeta i ideja za uređenje malog dnevnog boravka.

Iskoristite taburee ili jastuke za sjedenje

Prva stvar u vezi malih dnevnih boravaka koju trebate imati na umu jest da je ne opremite s previše namještaja. Možete izbjeći kupovinu kutne garniture ili velikog trosjeda te umjesto toga postaviti mali dvosjed i dva taburea ili jastuka za sjedenje koja ćete skloniti ispod stolića kada se ne koriste. Tako možete napraviti dodatno sjedeće mjesto ali i ostaviti prostora za ormarić, police ili možda neku veću biljku koji će imati praktičnu ili dekorativnu funkciju u interijeru.

Što ako je vaš dnevni boravak prva prostorija u koju se ulazi?

Možda je pomalo nezgodno imati dnevni boravak i hodnik u jednom. Ako u njemu ostavljate cipele, gosti ulaze direktno i odlažu stvari na kauč, pokušajte razmjestiti dnevni boravak tako da ipak napravite prostor koji bi trebao biti prijelaz između ulaza i dnevnog boravka. Pokušajte, primjerice, postaviti policu koja će imati funkciju ograde za hodnik ili okrenuti kauč straga koji će imati istu ulogu.

Vizualno povećajte dnevni boravak

Kada imate ograničenu kvadraturu, poigrajte se s visinom stropova. Koristite visoke lampe, dekorirajte zidove vertikalno (primjerice, kao što je postavljena tapeta na slici) imajte na umu da pustite u dnevni boravak što više svjetlosti možete.

Uložite u multifunkcionalan namještaj

Mali dvosjedi sa spremnicima, stolić koji je ujedno i kutija u koju možete pohranjivati stvari su odlične investicije za manje interijere. Osim toga, možete umjesto klasičnog stolića imati i tabure ravne površine koji će služiti i za sjedenje i za odlaganje stvari te postavljanje dekorativnih elemenata.

Istaknite neki detalj

Stavite fokus na neki od detalja u vašem dnevnom boravku, tako će umjesto na veličinu dnevnog boravka, fokus biti prvo na tom detalju, a zatim na svim ostalim stvarima u prostoriji.

Pripazite na osvjetljenje

Osim viseće lampe, dobro je imati i jednu manju lampu koja će navečer stvarati ugodnu i intimnu atmosferu u domu.

Odlučite se za što jednostavniji namještaj

Masivne fotelje, police i regali samo će zatvoriti prostor i učiniti ga skučenijim. Radije se odlučite za što jednostavniji i manji namještaj, a zatim ga dekorirajte po želji. Još jedna prednost je ta da kada vam dosadi uređenje dnevnog boravka - jednostavnije ćete ga nanovo razmjestiti i dekorirati u potpuno drugačijem stilu.

Dnevni boravak od nekoliko elemenata

Ako se ipak odlučite za malu kutnu garnituru, oko nje osmislite prostor tako da koristite elemente koji će biti i dekorativni i multifunkcionalni, a jednostavnog dizajna. Tako ćete postići eleganciju i prozračnost u prostoriji.

Izvor: idealhome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:27