Made in Croatia

Igrom do novih znanja

Kako dijete naučiti da samo zakopča jaknu i zaveže vezice na tenisicama? A kako ga naučiti brojati i koje je godišnje doba? Ili, koliko je sati, koje je prirodno okruženje domaćih životinja i koja je razlika između cestovnog, zračnog i morskog prometa? Odgovor na sva ta pitanja krije se u knjizi Zmalac.

Profil

NAZIV: Zmalac
INFO: interaktivne personalizirane igračke
AUTOR:
Margarita Milavić
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Facebook profil Zmalac
GDJE KUPITI: Dizajnoholik, uskoro i u ostalim dizajnerskim trgovinama


Riječ je o interaktivnoj edukativnoj personaliziranoj igrački, ručno proizvedenoj u malom pogonu u Omišu, koja je namijenjena djeci od 3 godine na dalje. Naime, knjiga se sastoji od različitih situacijskih igara kroz koje dijete vježba razne vrste kopčanja s gumbima, drukerima, čičcima, zatvaračima, kopča ruksacima, zakačkama, stoperima, magnetima i vezicama. Time razvija finu motoriku, koordinaciju ruke i oka, logično zaključivanje, spretnost i kreativnost, ljubav prema životinjama, ekološku osjetljivost, a istodobno uči različite životne situacije, kao što su odnosi brojanja i količine, odnos vremena (sat), odnosi u prirodi sa životinjama i biljkama, kućanski poslovi (kuhanje, vješanje rublja), promet...

Knjigu je osmislila Margarita Milavić, učiteljica koja već godinama radi u turizmu, ali se uvijek nekako vraća svojoj struci. Ideja za knjigu razvila se, kaže, tijekom potrage za dječjim rođendanskim poklonom, kad je u trgovinama nailazila na skupe igračke koje djetetu ne pružaju dodatnu vrijednost, nego privremenu zabavu. A s obzirom na to da djetetu više-manje sve brzo dosadi, razmišljala je o igrački iz koje bi pritom mogli nešto i naučiti.

- I sama sam se našla u situaciji da kćer u žurbi, prije izlaska, sama odijevam i zakopčavam, umjesto da ona sama to nauči i da se osamostali koliko je to u skladu s njezinom dobi. Kad je otkrila vezice, sama je sebi vezala tenisice, meni, svima po kući... Bila je sretna i zadovoljna jer je shvatila da nešto zna sama. Shvatila sam da je na neki način kočim i u tadašnjoj ponudi pokušala pronaći nešto što bi je potaknulo da svlada kopčanje i da se sama zna odjenuti. Na tržištu su postojale neke kineske stvari ili, recimo, neka teta krojačica kod koje je postojala lista čekanja pa ti dijete već odraste dok stigne igračka. Meni je to trebalo odmah i sad - prepričava.

Od početne ideje do prototipa prošlo je šest mjeseci, dok izrada pojedine stranice, odnosno igre, ovisi o kompleksnosti, a može potrajati i po nekoliko tjedana. U proizvodnom pogonu u Omišu četiri su zaposlenice, koje uz Margaritu sudjeluju u osmišljavanju i realiziranju igara.

- Minimalan broj igara je šest, a postoje dva modela, za mlađe i starije dijete. Knjiga se može naručiti i kupiti odmah, a može se nadograđivati, proširivati i personalizirati prema potrebama i dobi djeteta te željama roditelja prije i nakon kupnje. Trenutno se može birati između 30-ak igara, a svakodnevno razvijamo nove - kaže Margarita te dodaje kako svaka igra ima i svoj zadatak, no istodobno se ne želi ograničavati dijete i sputavati njegovu kreativnost pa se ono može slobodno igrati nevezano uz zadatke. Također, knjiga je namijenjena i osobama s posebnim potrebama.

Brend Zmalac nadopunjuje Igra pecanja, a ideja je bila ponuditi djeci pravu igru, bez ekrana i baterija. Riječ je o ruksaku u obliku ribe koji u sebi skriva igru pecanja, a sastoji se od mora, ribica i štapova s magnetom pomoću kojeg se hvataju te prave ribarske mreže. Ruksak ima i vezicu s uzorkom hrvatske šahovnice, čime je naglašeno gdje se proizvodi, a ujedno može biti i unikatan suvenir s Jadrana.

- Ovom igrom revitaliziraju se stare igre i stara, zaboravljena zanimanja te se potiče fina motorika važna za upis u školu. Razvija se i percepcija, orijentacija u prostoru, samopouzdanje, optimizam, pozitivan natjecateljski duh... - nabraja.

Materijali koje koristi za izradu postojećih i budućih igračaka su najfiniji filc i drugi kvalitetni materijali iz Europe, dok su gumbi i dio ukrasnog materijala kupljeni u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 02:01