brže i jednostavnije

Ikea osmislila novi način slaganja namještaja!

Svatko tko posjeduje barem jedan komad Ikeina namještaja zna da se za njegovo slaganje čovjek mora pošteno potruditi i da proces slaganja ne ide uvijek glatko, što je činjenica s kojom se i sama Ikea često zna našaliti. Osim što se šale na vlastiti račun, dizajneri namještaja u Ikei odlučili su se i pozabaviti tim problemom kako bi došli do zadovoljavajućeg rješenja koje će popraviti korisničko iskustvo kupaca ovog švedskog proizvođača namještaja.

Ikeini dizajneri razvili su novi sustav utora i spojnica koji uvelike ubrzava i pojednostavnjuje postupak slaganja njihova drvenog namještaja. Ovaj novi oblik spajanja drvenih dijelova u potpunosti uklanja potrebu za vijcima, maticama, odvijačima i francuskim ključevima te ubrzava često spor i mukotrpan proces sastavljanja namještaja, dok se eliminacijom brojnih malih metalnih dijelova štedi na materijalima i resursima. Mala rebrasta izbočina koja dolazi kao neodvojiv dio određenih drvenih površina jednostavno se ugrađuje u već izbušene utore u susjednim drvenim komadima - poput slagalice izbočina čvrsto sjeda u utor i omogućuje čvrsto spajanje dijelova.


Budući da ne iziskuje uporabu ljepila, ovako osmišljen namještaj može se višestruko sastavljati i rastavljati a da se ne naruši integritet spojeva. Proizvodi s ovim sustavom idealni su za osobe koje se često sele jer će na ovaj način njihov namještaj u tren oka biti spreman za pakiranje.

Koncept utora i spojnica Ikea je prvi put isprobala 2014. godine na svojim Stockholm ormarićima i Regissör rješenjima za odlaganje, a sada se priprema primijeniti taj sustav na cijelom nizu različitih komada namještaja.

Tradicionalni način slaganja s gomilom vijaka i matica još će biti zastupljen u Ikeinim proizvodima, no kada je riječ o velikim komadima namještaja, možete odahnuti, više ih nećemo morati satima slagati!

Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:26