Besprijekorna elegancija

Impresivna mala kuhinja

 

Kako bi svoj mali prostor doista iskoristili na najbolji mogući način i pritom dobili uređenje koje impresionira potrebno je, naravno osim novca, i malo domišljatosti, kreativnosti i razmišljanja izvan okvira. Američki dizajner Drew McGukin koji je osmislio ovu iznimnu kuhinju to dobro zna, a upravo mu je to pomoglo da stvori iznimno funkcionalnu kuhinju koja pritom izgleda nevjerojatno! Drew je pri njenom uređenju koristio slojeve bijele boje različitih nijansi i tekstura, a za stvaranje kontrasta poslužio se detaljima u mat crnoj boji. Radne površine, kuhinjska pozadina i konzola za sudoper izvedene tu tako od svijetlog kamena sa sivim šarama koji podsjeća na mramor, a unosi dozu sofisticiranosti u prostor. No, to nije sve što oduševljava u ovoj kuhinji. Ovo su četiri glavne pouke koje možemo izvući iz ovog odličnog uređenja!



Maknute što više stvari s poda

Neprekinuta površina poda stvara dojam većeg prostora, a na primjeru ove kuhinje to je ostvareno postavljanjem sudopera u otvorenu konzolu od kamena, umjesto da ga je dizajner jednostavno ugradio u niz kuhinjskih ormarića kao što to većinom činimo. Oslobađanjem prostora ispod sudopera pogled promatrača seže sve do samog zida što automatski vizualno proširuje prostor.


Uklopite elemente koji nestaju u prostor

Blagovaonski stol u ovoj je kuhinji u jednom trenutku prisutan, a u idućem ga više nema. To je postignuto zahvaljujući sustavu polica koje se mogu okretati oko središnje osovine, a služe kao držač za stol i sklopivog kamenog stola koji se jednostavno može podići natrag među elemente ormara kada se ne koristi. Ključna je dobra integracija i funkcionalnost svih dijelova, a kako stolci ne bi smetali kada se stol ne koristi mogu se pospremiti u nišu koju zatvara stol kada ga se podigne i pospremi.


Nisu svi kuhinjski aparati jednako važni

Dok pojedine kuhinjske aparate poput perilice za posuđe ili sitnih aparata možemo mirne duše sakriti iza vrata ormara, hladnjak koji često koristimo, pogotovo prilikom pripreme obroka, jednostavno nema smisla skrivati iza dodatnih vrata te si tako dodatno otežati pristup njegovom sadržaju. Umjesto toga potražite atraktivan primjerak koji će privlačiti pozornost! U ovoj je kuhinjici odabran hladnjak od nehrđajućeg čelika i s prozirnim vratima koji daje prostoru moderan izgled, a tjera vlasnike da dobro promisle njegov sadržaj i zbog njegovog vizualnog dojma.


Vizualni nered smeta jednako kao i fizički nered

Tradicionalne kuhinje imaju puno elemenata koji stvaraju dojam kreativnog nereda. Kada je taj nered razvučen na veliki prostor može izgledati životno i šarmantno, no u malim stanovima to je siguran recept za kaotičnu prostoriju koja u nas unosi nemir. Umjesto da držite sve izloženo potrudite se što više toga sakriti iza kliznih vrata, pogotovo ako imate otvoreni raspored prostorija i iz vašeg boravka pogled pada ravno na kuhinju.

Izvor: AD

Foto: Kohler Co.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:48