MADE IN CROATIA

Ivan i Jurica Gršetić iz Stolarije breza: složna braća namještaj rade

Četiri brata sa svojim su ocem Franjom Gršetićem u stolarskoj radioni od 14. godine. Mi vas upoznajemo s dvojicom, i donosimo priču o obitelji, poslu, uspjehu i ljubavi prema drvu

  • INFO: Fotelja Anja, blagovaonski stol Zoe i klub stolići Petra
  • AUTORI: Stolarski obrt Breza
  • KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ivan Gršetić 098/322-898
  • WEB: www.breza.com.hr
  • FACEBOOK: Stolarija Breza
  • INSTAGRAM: @breza_design

Neke su nam od najdražih priča one u kojima obitelj posao drži generacijama. Upravo je to slučaj sa Stolarijom Breza, gdje su sinovi Jurica, Ivan, Franjo i Stjepan od oca Franje Gršetića naslijedili tvrtku te je nastavili oplemenjivati. Mi smo u našem studiju ugostili dvojicu od njih. Ivan i Jurica Gršetić otkrivaju nam kako je sve počelo.

- Stolarija Breza iz Odranskog Obreža obiteljski je obrt star 30 godina. Posao je počeo naš otac Franjo Gršetić, a mi smo ga naslijedili 2009. godine i nastavili proizvodnju. Imamo 20 zaposlenih, a bavimo se opremanjem interijera i izradom personaliziranih predmeta te komada namještaja - govore Ivan i Jurica, a na našu malu provokaciju znaju li raditi s drvom ili su samo poslovođe odmah odgovaraju:

- Pa mi smo u radionici od 14. godine i po struci smo stolari! Kako je otac imao stolarsku radionicu s tada četrdesetak zaposlenih, tako smo i mi krenuli tim putom. Kao klinci na početku srednje škole krenuli smo na praksu te smo uz vrhunske majstore, koje i sada imamo, naučili sve o stolarskom poslu - kažu, a nas zanima čime se sve njihov obrt danas bavi.

- Posao nam se ponajviše svodi na opremanje interijera i u tom dijelu 15 ljudi neprestano izrađuje i montira. 70 % proizvodnje u 2017. i 2018. odradili smo u Austriji i Njemačkoj; primjerice, zubarske ordinacije, hotele, privatne kuće, restorane... U Hrvatskoj surađujemo te proizvodimo za mnogo vrhunskih arhitekata i dizajnera, kao što su arhitekt Ante Vrban, Damjan Geber i mnogi drugi - ističu.

Ipak, uz opremanje interijera, ova obitelj radi sjajne autorske komade namještaja. Na snimanje su donijeli neke od svojih najpopularnijih i najprodavanijih komada - fotelju Anja, stol za blagovanje Zoe i klub stoliće Petra. U ponudi imaju i brojne druge komade, a svi se mogu do neke mjere personalizirati. Ipak, jedno im je drvo najdraže te prevladava.

- Većinu naših personaliziranih predmeta, stolova i fotelja izrađujemo od masivnog hrasta, kojeg u trupcu nabavljamo od hrvatskih šuma - otkrivaju, a mi ih pitamo kako izgleda proces nastanka predmeta, primjerice fotelje Anja.

- Proces izrade fotelje Anja kreće od piljenja trupaca u elemente, sušenja drva u sušari na potrebnu vlagu, ‘blanjanja’ te lijepljenja u traženu formu, koju tada formiramo na CNC stroju. Nakon svih faza lijepljenja i brušenja sastavljamo je, a potom ide na daljnju obradu lakiranja i tapeciranja - objašnjavaju.

Osim dizajnom i kvalitetom, proizvodi Stolarije Breza konkuriraju i cijenom. Primjerice, stol Zoe, koji vidite na fotografiji, dimenzija je 200 x 90 cm, a njegova cijena trenutačno iznosi 5400 kuna, što je za stol od masivnog hrasta s metalnim nogama zaista poštena cijena.

- To je zato što u svim fazama izrade, prodaje, dostave smanjujemo nepotreban trošak u cijelom procesu, te od trupca stvaramo vrhunski finalni proizvod koji ima velik broj kupaca u Hrvatskoj. Od nas možete naručiti sve proizvode koji su izrađeni od drva. Nema stvari koju ne možemo i ne znamo napraviti ako je isplativa i ima smisla za sve strane - ističu braća, a mi ih za kraj pitamo koji su im planovi.

- Planovi su nam povećanje prodaje personaliziranih predmeta stolova i fotelja iz naše ponude, i to direktno do kupca, s naglaskom na zemlje EU - zaključuju Gršetići.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:02