ILUSTRACIJE IZ KNJIGE

Izložba Zdenka Bašića 'Vjetrovi sjene' u Klovićevim dvorima

Ilustracije iz knjige pretočene su u izložbu

Zdenko Bašić knjigu “Sjeverozapadni vjetar: O vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja” koju je izdala zagrebačka Planetopija, započeo je na temelju etnoloških legendi, ali i vlastitih sjećanja iz djetinjstva.

Imao je dvije bake koje su mu pripovijedale o vilama i vilenjacima, za njega je taj svijet legendi bio stvaran, pojavljivao se u svakom kutku Gajnica i Podsuseda, u okolnim šumama gdje se igrao kao dijete.

U osnovi priča u ovoj su knjizi suživot i međusobno poštovanje između ljudi koji žive danju i vilinskih bića koja se pojavljuju u sumrak. Ilustracije iz “Sjeverozapadnog vjetra”, ali i “Mjesečevih sjena” i sl. bit će na izložbi Zdenka Bašića koja je od 14. prosinca pod nazivom “Vjetrove sjene” otvarena u zagrebačkim Klovićevim dvorima.

Zdenko Bašić do sada je dobio niz priznanja za svoj rad, nagradu “Grigor Vitez” za ilustraciju dobiva dva puta te posebno priznanje 2011. za cjelokupnu realizaciju knjige kao sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost, nagrada “Kiklop” za svoj rad na autorskim knjigama, Priča o čokoladi, Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, dobitnik je “Porina” za videobroj “Žeđam” (Gibonni). Upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List), a dobio je i nagrade za film Guliver.

Izložbu u Klovićevim dvorima, pak, ima jer je prošle godine dobio Grand Prix na bijenalu ilustracije.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 04:39