OBJEKT ŽUDNJE

IZUM SAVRŠEN ZA IZOLACIJU: Stol ili krevet? Oboje!

Priuštite si savršen odmor kakav zaslužujete gdje vam je sve nadohvat ruke uz odličan japanski dizajnerski predmet za kućanstvo

Vrijeme je za biti doma, a Japanci su daleko poznati po tome da su, osim što znaju stvoriti prekrasnu atmosferu u unutarnjim prostorima, oduvijek bili i veliki majstori u osmišljavanju raznih kućanskih predmeta koji stvaraju ugodu, ekonomični su i stilski privlačni za bilo koji prostor.

Stoga smo sada, kada skoro pa nesmetano i bez imalo grižnje savjesti možete svoje dane provoditi u krevetu, za vas pronašli idealan japanski izum koji datira još iz 14. stoljeća. Naime, takozvani Kotatsu stol prenosivi je niski drveni stolić koji je natkriven dekom povrh koje je postavljena drvena ploča, a ispod deke se nalazi grijalica ugrađena u stol.

UŠTEDA

Kotatsu stol prvenstveno je služio da bi hranu koja se postavljala na stol održavao ugrijanom, no s vremenom je dobio dodatak deke jer nekadašnji japanski domovi nisu bili toliko grijani kao kod zapadnjačkih civilizacija. Tako je stol dobio i drugačiju uporabu, a to je ona da grije one koji sjede za stolom i jedu. Proces grijanja funkcionira na način da se tradicionalno japanski sjedi na podu, donji dio tijela je pod stolom koji grije, a temperatura ispod stola je očuvana pomoću deke koja ga prekriva.

Stol je od samog postanka pa do danas doživio razne preinake, od toga da je prvenstveno bio nepomičan zbog načina grijanja, do današnjih verzija koje su napravljene čak i od plastike, u kojima se više ne koristi električno napajanje za grijanje i same grijalice su odvojive. Ali ono što nas najviše zanima je posljednja verzija Kotatsu stola koja nosi naziv Oki-gotatsu, što je zapravo spomenuti Kotatsu stol postavljen na mobilnu sofu i dovoljno je velik da gotovo cijeli možete stati pod njega. Oki-gotatsu zamijenio je male tradicionalne japanske stolove i sada je transformiran u veći stol s dekom koja prekriva kompletnu sofu, pa se možete nesmetano izležavati ispod njega cijeli dan, a da vam je sve na dohvat ruke. Oki-gotatsu možete pronaći u različitim oblicima, od onih manjih, do većih, u različitim nijansama boja ili vrstama materijala drva i deka.

CIJENA

Ova poboljšana verzija stola dostupna je u prodaji u različitim web trgovinama, od Amazona do Aliexpressa, cjenovno varira od 150 dolara do 300 dolara i nažalost ne dolazi u kombinaciji sa spominjanom sofom, ali ga s obzirom na njegovu laku prenosivost, možete prilagoditi bilo kojem kauču ili krevetu.

Foto: Amazon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:48