Tajna toplog doma

Zašto se u nekim prostorima odmah osjećamo ugodno? I vaš dom može imati tu poželjnu kvalitetu

 OAD INTERIORS
Pogledajte kako koristiti teksture i kako ta podcijenjena kvaliteta može unijeti više topline, dubine i interesa u vaš dom

Znate onaj osjećaj kada uđete u neki prostor i odmah se osjećate ugodno - bilo da se radi o kutku za sjedenje ili cijelom dnevnom boravku? Ako ne možete sasvim shvatiti u čemu je točno stvar i što čini taj prostor ili skupini objekata da izgledaju tako primamljivo, postoji velika vjerojatnost da se radi o teksturama.

Suptilnija od boje, oblika ili uzorka, tekstura se opaža vidom i dodirom. Osim toga, elementi s teksturom često inspiriraju čovjeka da zamisli kakav je osjećaj bez dodirivanja. Na primjer, ugodna, tkana deka prebačena preko sofe ima prepoznatljivu teksturu, a mekoću i toplinu možete osjetiti samo gledajući deku.

Pogledajte kako koristiti teksture i kako ta podcijenjena kvaliteta može unijeti više topline, dubine i interesa u vaš dom.

1. Slojevi

Dodajte interes neutralnim spavaćim sobama s hrpama prošivenih prekrivača, jastucima i pletenim predmetima. Što je više tekstura, to bolje. Učinak slojevite teksture ne samo da olakšava da jednostavno privučete deku ako vam je hladno, već također čini da krevet izgleda ugodnije i privlačnije. Za još više mekoće dodajte prozirne zavjese i plišanu prostirku ili tepih.

2. Ostavite zid izložen

Ako imate sreće da ste naslijedili ciglu kao građevinski materijal, ostavite je izloženu. Čak i na neočekivanim mjestima - poput kupaonice ili hodnika - tekstura cigle pružit će dubinu i zanimljivost sobi, dajući joj trenutačno osjećaj karaktera. Industrijski građevinski materijali poput betona ili izloženih metalnih cijevi također mogu dodati teksturu prostoru.

Nemate slojeve teksturalnog građevinskog materijala skrivenog iza vašeg suhozida? Druga je mogućnost da ga nanesete poviše. Pretvorite prazan zid u teksturiranu izjavu pričvršćivanjem obnovljenih drvenih ploča, furnira od opeke ili završne obrade od umjetnog betona kako biste dobili sličan učinak. Drveni zid može dati osjećaj topline i ugodnosti u prostoriji.

3. Udvostručite tepihe

Ne ustručavajte se staviti više tepiha kako biste podigli teksturu u prostoru. Za dobitnu kombinaciju uparite tepih neutralne boje s puno teksture s onim s uzorkom.

Na primjer, upotrijebite tepih od prirodnih vlakana kako bi bijelo-sivom prostoru dodali više topline, ako dodate i manji tepih s uzorkom dobit ćete malo boje u prostoru. Alternativno, položite tepih visoke teksture na tepih s uzorkom.

4. Prikažite teksturalne objekte kao umjetnost

Uzdignite svakodnevne predmete izrađene od zanimljivih tekstura - poput starih poljoprivrednih alata, tkanih košara ili starinskih metalnih kanti - predstavljajući ih na neočekivane načine. Prikažite veće predmete na praznim pozadinama kako biste pokazali njihovu teksturalnu kvalitetu kroz kontrast.

Za manje predmete, poput staklenih boca ili košara, grupirajte ih kao zbirke za veći učinak. Neutralna paleta s puno teksture čini sobu toplom, neformalnom i privlačnom.

5. Teksturirane tapete

Dodavanje tapeta s teksturom može biti izvrstan način da prostor učinite luksuznim, a da pritom ne pretjerate. Prilikom odabira tapeta s teksturom imajte na umu učinak koji želite stvoriti u prostoriji. Satenske završne obrade imaju glatku teksturu koja reflektira svjetlost, dajući osjećaj raskoši nalik na barok. Pozadine s mat teksturom i reljefom mogu pomoći stvoriti bogat osjećaj poput knjižnice.

6. Baršun

Zaista dajte teksturalnu izjavu s kaučem ili udobnom foteljom presvučenim u raskošan baršun mekši od maslaca. Uravnotežite izgled i osjećaj baršuna održavajući drugi namještaj i elemente u prostoriji oskudnijim, oštrijim i suvremenim.

7. Potražite teksturu prirode

Korištenje prirodnih elemenata kao naglašenih komada u kući stvara opušteno raspoloženje i može pomoći modernim prostorima da se osjećaju življe. Metalni stalak za ogrjev koji sadrži nježnu ljuštenu koru i grubu teksturu drva može izgledati kao zidna skulptura.

Drugi načini korištenja prirodnih elemenata za poboljšanje teksture: Napunite nisku zdjelu borovim šišarkama ili poredajte glatko riječno kamenje uz policu.

8. Ovčja koža

Da, posljednjih su godina u trendu, ali dodavanje ovčje kože ili sintetička alternativa i dalje je jedan od najjednostavnijih načina za trenutno pojačavanje udobnosti sobe. Svojom mekanom teksturom i vrhunskom lepršavošću, ovčje kože posebno su učinkovite u stvaranju toplih i privlačnih podova i namještaja.

9. Teksturirana pozadina

Moderne kuhinje često su ispunjene glatkim površinama - teksturom koja može djelovati pomalo hladno i sterilno. Razbijte prostranstvo glatkih tekstura, a pritom zadržite suvremeni izgled trodimenzionalnom pločicom.

Za domaći i seoski ugođaj u vašoj kuhinji potražite načine za dodavanje teksture u prostor, poput polaganja pletenog tepiha, izlaganja staklenki napunjenih suhom robom na radnoj površini ili korištenja tkane košare kao zdjele s voćem.

10. Ne zaboravite na makrame

Makrame može unijeti teksturu na goli zid i više topline u suvremenu sobu. Moderni dizajn makramea često miješa tradicionalna prirodna vlakna i drvo sa materijalima poput metalnih pređa ili onih od reciklirane plastike. Postavite makrame iza sofe ili iznad kreveta kako biste dobili teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:29