premijera

Karim Rashid napravio kolekciju za domaću tvrtku Era

Prirodni materijali i sofisticirani eko dizajn

Karim Rashid i hrvatska tvrtka Era pripremili su dizajnerski spektakl za više od 300 uzvanika na svečanom otvorenju izložbe “Design for Everyone” u Muzeju Mimara u Zagrebu prošli tjedan.

Veliki umjetnik i dizajner, koji radi u više od 40 zemalja i trenutačno živi u New Yorku, doputovao je u Zagreb s namjerom da osobno prisustvuje izložbi koja je spojila prošlost i budućnost. Karim Rashid s domaćim je proizvođačem osmislio kolekciju koja uključuje desetak novih proizvoda poput stolića, sofe, ormara i kreveta, a na kojoj je s Erom radio oko godinu dana. Naime, dva naoko nespojiva brenda, Karim i Era, u priči nazvanoj “Dizajn svima” poslali su snažnu poruku, a to je da su tolerancija i kreativnost, prirodni materijali i sofisticirani dizajn, duboko promišljanje o oblicima i bojama, načini da se svijet učini boljim.

UTJECAJ NA MLADE

- Vi ste od danas moja inspiracija. Vaš pogled na eko dizajn i iskrena radost kojom ste pristupili izradi namještaja čiji dizajn potpisujem neizmjerno me veseli. Moj najveći doprinos nisu samo proizvodi koje sam dizajnirao, nego utjecaj na sve koji žele doživjeti ono što govorim i radim. Posebno me raduje što mogu utjecati na mlade i što je taj utjecaj itekako vidljiv. Ovdje, s Erom, odradili smo još jedan veliki posao, pokazali smo koliko je važna briga o prirodi, ali i da je dizajn svuda oko nas, u svakom predmetu koji nas okružuje i da nije namijenjen samo eliti, nego svima koji ga percipiraju - rekao je Karim Rashid.



NEMA GRANICA

Ova će izložba u sljedećih godinu dana obići nekoliko europskih metropola i biti postavljena u poznatim muzejima u Parizu, Amsterdamu i Berlinu, da bi na kraju bila predstavljena njujorškoj publici u svibnju iduće godine. U zagrebačkoj Mimari izložba se mogla pogledati do nedjelje (11.lipnja).

- Ovo je iskorak ne samo za Eru, nego i za cijelu hrvatsku industriju namještaja jer pokazujemo da kreativnost nema granica i da smo zreli da postanemo važan sudionik na svjetskom tržištu dizajniranog namještaja - kažu u Eri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:18