Preminuo 'kralj mode'

Karl Lagerfeld umro u 86. godini

Danas je u Francuskoj u 86. godini preminuo modni dizajner Karl Lagerfeld, kako javlja Daily Mail. Bio je ikona mode, dizajner i kreativni direktor Chanela od 1983. godine.

Prvi put u gotovo 40 godina, kreativni direktor Chanela Karl Lagerfeld u siječnju se nije pojavio na Chanelovoj couture reviji u Parizu. Posljednjih mjeseci paparazzi su ga u nekoliko navrata fotografirali u nesvakidašnjem izdanju, bez svog zaštitnog znaka, tamnih sunčanih naočala, 'nabacio' je koji kilogram i pustio bradu.

Karl Otto Lagerfeld rođen je u Hamburgu, 10. rujna 1933. godine. Bio je kreativni direktor francuske luksuzne modne kuće Chanel, umjetnik, fotograf i karikaturist sa stalnom adresom u Parizu. Osim toga, bio je i kreativni direktor talijanske modne kuće Fendi te vlastite modne etikete. Tijekom desetljeća surađivao je na raznim modnim i umjetničkim projektima s mnogim poznatim osobama. Bijela kosa, crne sunčane naočale, rukavice bez prstiju i visoki uštirkani ovratnik bili su njegov prepoznatljiv zaštitni znak desetljećima.

Zanimljivo je da je cijeli život tajio stvarnu godinu svojeg rođenja, jasno, predstavljajući se mlađim nego što zaista jest. No, unatoč infantilnom skrivanju godina, Karl je svijet mode iz godine u godinu oduševljavao iznimnim kolekcijama i revijama. o kojima se i danas priča. Jedna od revija koje ćemo se svi zasigurno u Hrvatskoj rado sjetiti je prošlogodišnja revija francuske modne kuće Chanel na Tjednu mode u Parizu, koja je kao i uvijek bila jedna od posjećenijih, a Karl je za zatvaranje revije odabrao pjesmu hrvatske glazbene dive Zdenke Kovačiček koju je snimila davne 1978. godine.

Foto: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 23:47