JEDNOSTAVNE ZA ODRŽAVANJE

Koje sobne biljke odabrati za blagovaonicu?

 Stephen Paul
Biljke u blagovaonici nisu samo lijep ukras, već nam pomažu da stvorimo zdravo okruženje, a ove su sobne biljke idealne za blagovaonicu...

Rezano cvijeće na stolu za blagovanje tradicionalna je dekoracija koju i danas možemo vidjeti u mnogim hrvatskim domovima, osobito vikendom i u vrijeme blagdana kada nam u goste dolaze prijatelji i rodbina. Blagovaonice su hrvatskih domova sve do nedavno bile lišene sobnih biljaka. No, kako smo u posljednje vrijeme sve svjesniji dobrobiti koje biljake imaju na ljude, sve ih češće viđamo i u prostorima za objedovanje i to s razlogom. Sobne biljke dobro utječu na naše mentalno i fizičko zdravlje, ispunjavaju sobu svježinom te posebnim ugođajem. I ne samo to, one čiste zrak i uklanjaju štetne toksine. Baš zato, zasigurno nećete pogriješiti, ako za blagovaonicu odaberete jedno ili više biljka koje vam donosimo u nastavku. Pritom, svakako uzmite u obzir veličinu prostorije i količinu prirodne svjetlosti.

Foto: The Still

Palma sreće (lat. Chamaedorea elegans)

Palma sreće jedna je od najpopularnijih sobnih palmi, a idealna je za držanje u blagovaonici. U kućnim uvjetima u prosjeku naraste do dva metra, ali ta visina varira ovisno o količini svjetlosti. Naime, palmi sreće najbolje odgovara indirektno svjetlo, treba je redovito zalijevati, ali tek kad se zemlja u potpunosti osuši. Tijekom ljetnih mjeseci, lišće bi bilo dobro lagano poprskati vodom.

Foto: Bloomscape

Šareni kroton (lat. Codiaeum variegatum)

Svojim lijepim listovima u boji, ova je biljka savršena za svaki interijer. Kroton se kod nas najčešće uzgaja upravo kao ukrasna sobna biljka, a zahvaljujući tome što nije prezahtjevna, mogu je uzgajati i početnici. Ono što je ovoj biljci potrebno omogućiti jest visoku temperaturu u prostoriji, kao i visoku vlažnost zraka. Trebalo bi voditi računa o tome da je ovo jedna od onih biljaka koje su osjetljive na niske temperature, zbog čega im je atmosfera u blagovaonici idealno okruženja za uspješan rast i razvoj.

Foto: Bloomscape

Zeleni ljiljan (lat. Chlorophytum comosum)

Zeleni liljan često se naziva i 'pauk biljka', a jedna je od savršenih sobnih biljaka za uzgoj u blagovaonici. Što se tiče uvjeta i zahtjeva, zeleni ljiljan jedna je od otpornijih biljaka koja uistinu ne traži mnogo. Jedino što mu je potrebno jest dovoljno dnevne svjetlosti i redovito zalijevanje. Osim što lijepo izgleda, smatra se da ljiljan pročišćava zrak i povećava njegovu vlažnost.

Foto: Amazon

Zlatni puzavac (lat. Epipremnum aureum)

Puzavac treba držati na svjetlu, ali ipak trebate izbjegavati direktno izlaganje suncu. Što se tiče samih zahtjeva, ova sobna biljka zaista nije previše zahtjevna. Uzgoj puzavca u blagovaonici preporučuje se iz nekoliko razloga, a jedan od najvažnijih jest sigurno taj što iz zraka uklanja brojne štetne kemikalije i usput smanjuje koncentraciju štetnih tvari u prostoriji.

Izvor: Hunker.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:00