I to je moguće!

Koliko zaista morate trošiti da biste bili sretni?

Ova je djevojka godinu dana kupovala samo najosnovnije - evo koliko je uštedjela!

Svake godine početkom siječnja odlučujemo uvesti promjene u svoj život. Manje ćemo šopingirati, više vježbati, jest ćemo zdravo, a trošiti manje… Zvuči poznato? No, već početkom veljače većina nas shvati da smo protekli mjesec ipak kupovali nove stvari koje nam nisu potrebne, lijeno se valjali po kauču umjesto da vježbamo, svakodnevno naručivali dostavu hrane, a novac nam je nastavio curiti kroz prste. Neizbježnu grižnju savjesti jer smo tako brzo odustali od svojih odluka često ubrzo zamijeni osjećaj ravnodušnosti jer se čini da zaista nije moguće uvesti značajne promjene u svoj život pa čemu se uopće truditi.

Michelle McGagh, nezavisna financijska novinarka koja živi u Londonu, jednom od najskupljih gradova na svijetu, i koja se u svojim brojnim tekstovima doticala tema štednje i pametnog upravljanja novcem, početkom 2016. shvatila je da se i sama jedva hvata u koštac sa svojim navikama trošenja pa je odlučila započeti izazovan eksperiment. Gotovo je sa suvišnim trošenjem - cijelu 2016. godinu kupovat će samo najnužnije potrepštine kako bi pokušala maksimalno uštedjeti. Jedino prijevozno sredstvo bit će joj bicikl, nosit će isključivo odjeću koju već ima u ormaru i sve će obroke pripremati sama. I uspjela je! Rezultat? Čak 18 tisuća funti ušteđenih u godinu dana!

Čitatelji web izdanja poznatog časopisa The Guardian mogli su pratiti njezin napredak na blogu, u kojem je opisivala s kakvim se sve izazovima i teškoćama susreće. Nakon uspješnog privođenja ovog eksperimenta kraju, Michelle je za intervju za portal Bright Side izdvojila što joj je predstavljalo problem tijekom godine minimalnog trošenja, a što ju je od svega najviše iznenadilo.

"Primijetila sam da trošim ogromne svote na stvari koje mi zapravo ne trebaju: odlaske u barove, lijepu odjeću, kavu za van... I to sve uz hipoteku i druge veće troškove koje imamo. Umorila sam se od novca koji mi klizi kroz prste i odlučila uzdrmati svoj stari život i promijeniti navike, uskratiti si sve osim najnužnijeg", napisala je.

Troškovi koje je Michelle zadržala:

- otplaćivanje hipoteke, režije, zdravstveno osiguranje, internet, telefon, ispomoć roditeljima, donacije u dobrotvorne svrhe - ukupni trošak do 2000 funti mjesečno
- nužna kozmetika (šampon, pasta za zube, dezodorans itd.), proizvodi za čišćenje doma, hrana - tjedni trošak oko 32 funte

Troškovi koje je Michelle izbacila:

- zabava: odlazak u kino, barove i restorane, odlazak na kavu, dostava hrane, putovanja i delikatesna hrana
- članarina u teretani
- nova odjeća, parfem, dodatni kozmetički proizvodi, frizer
- prijevoz (taksi, autobus, podzemna)

Pothvat na koji se odvažila Michelle zahtijevao je ozbiljnu promjenu navika pa je novinarka počela posvuda ići biciklom, odlazak u restoran s mužem zamijenila je odlaskom na piknik, počela je putovati sa šatorom, posjećivati besplatne izložbe i događanja u gradu, pripremati jednostavne obroke kod kuće i vježbati kod kuće. "Tijekom ove godine naučila sam trošiti novac na hranu učinkovito. Ručak i večeru planiram unaprijed, a počela sam i peći. Ako sam prije i kuhala loše, sada sam postala prilično dobra u tome", napominje Michelle.

"Neću se pretvarati da je bilo lako, posebno prvih mjeseci, kada sam pokušala živjeti svoj stari život, no ovaj put bez novca. Ponekad sam imala poriv zaboraviti sve i izgubiti se u navali šopinga, napiti se u baru ili za vjetrovitog dana jednostavno kupiti autobusnu kartu umjesto da se ponovno penjem na bicikl."

Michelle je u razgovoru za portal Bright Side izdvojila pet stvari koje su joj zaista nedostajale tijekom godine stroge štednje:

- autentični curry - Michelle je naučila sama pripremati ovaj obrok, no njezin curry još je daleko od savršenog;
- svježe cvijeće - kada je od svojih prijatelja počela dobivati bukete za rođendan, shvatila je koliko voli svježe cvijeće i koliko joj nedostaje
- hidratantna krema - ovaj kozmetički proizvod nije bio uključen u osnovne potrepštine koje si smije priuštiti i to se pokazalo kao greška - budući da je puno vremena provodila na biciklu na različitim vremenskim uvjetima, koža bi joj bila zahvalna na tom preparatu
- parfem - zbog svakodnevnog bicikliranja Michelle je mnogo vremena provela odjevena u trenirke i tenisice pa bi joj koja kap parfema omogućila da se osjeća barem malo sređenije
- autobus - kišni i vjetroviti dani na biciklu bili su posebno izazovni, pogotovo kada bi se netom nakon vožnje trebala pojaviti na važnom sastanku za koji je trebala izgledati reprezentativno



Unatoč svim poteškoćama i izazovima, što je glavni zaključak koji je izvukla iz cijelog iskustva? Ne trebaš otvoriti svoj novčanik svaku put kada se želiš zabaviti!


Sa svojim je suprugom Michelle obilazila brojne besplatne događaje, koji postoje u svakom gradu, napokon je prošetala po svim gradskim parkovima, sudjelovala je u brojnim sportskim događajima i posjetila je više izložbi nego ikada do sada. Umjesto klasičnog putovanja, sa suprugom je obišla obale Suffolka i Norfolka, a noći su provodili u šatoru. Da nije bilo cijelog pothvata, ne bi se nikada odvažila na takav oblik odmora, koji se pokazao kao predivno iskustvo.

Naravno, golema pozitivna strana cijelog pothvata bila je i ciljana ušteda novca, a iznos od vrtoglavih 18 tisuća funti ovim supružnicima omogućio je otplatu znatnog dijela hipoteke. Taj uspjeh pokazao im je da se financijski teret može podmiriti znatno ranije od planiranih 25 godina za otplatu rata. Michelle je usto shvatila i koliko joj malo treba da bi bila sretna. Umjesto skupocjene odjeće par kvalitetnih traperica, parfem i dobra frizura dovoljni su da bi se osjećala odlično. Obilazak prirodnih ljepota i spavanje pod zvijezdama putovanje je na koje bi se isti tren ponovno uputila, a štednja ne znači dosađivanje kod kuće već istraživanje brojnih mogućnosti koje su nam dane na raspolaganje potpuno besplatno!

Nakon godinu dana uspješne štednje prva stvar koju je Michelle učinila nije bio obilazak dućana koje nije posjetila cijelu godinu. "Počastila sam pivom prijatelje i obitelj i zahvalila im na podršci. Potom sam kupila avionsku kartu za Irsku kako bih posjetila djeda."

Na ovakve drastične, no izvedive mjere štednje rijetko tko se uspije odvažiti unatoč brojnim pozitivnim posljedicama, kako za naš račun u banci tako i za nas osobno. Uzimajući u obzir hrvatsku svakodnevicu, u kojoj su brojne hrvatske obitelji opterećene golemim ratama kredita, a naši su kafići, šoping-centri i dućani uvijek puni, imamo li pravo žaliti se na financijske teškoće kada se čini da je pravo rješenje nadohvat ruke?

7 GRADOVA S NAJVIŠIM MJESEČNIM TROŠKOVIMA ZA ŽIVOT Čak 34.500 kuna za stanovanje, hranu, prijevoz

Izvor: The Guardian, Bright Side

Foto: Twitter - @mmcgagh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:28