Godina kontrasta

KOLORITNI TRENDOVI U UREĐENJU 2020. Toplo i zemljano, napadno i odvažno

 living4media / Zouev, Tanya
Kojim će bojama biti obojena nova godina? To je uvijek prisutno pitanje koje nas, vjerujemo, sve intrigira, kako apstraktno tako i konkretno. U ovom slučaju bit ćemo konkretni pa ćemo se pozabaviti bojama koje nas očekuju u interijerskoj 2020. godini

Svaki dizajner interijera ustvrdit će da odabir boje ima sposobnost promijeniti izgled cijele sobe, radilo se o hrabrom odabiru neuobičajene boje ili nekonvencionalno obojenom stropu. Stoga je odabir savršene boje za vaše prostore ponekad doista zagonetan posao, a da bismo vam olakšali taj proces, istražili smo u kojem smjeru biste se trebali kretati kada je u pitanju nadolazeća godina. Stručnjaci predviđaju da će se paleta boja kretati od bogatih i karakternih do neutralnih nijansa. U nastavku vam donosimo ono nama najdraže, a vama ostavljamo da napravite svoj izbor.

TOPLE PASTELNE BOJE

Pastelni tonovi u 2020. godini ostaju izrazito popularni. Dizajneri pretpostavljaju da će se u sljedećoj godini u odabiru pastelnih tonova više gravitirati ka toplijim i zemljanim tonovima, a što se tiče cjelokupne palete, koristit će se jesenske i proljetne pastelne nijanse.

living4media / Zouev, Tanya

ORGANSKI TONOVI

Možemo slobodno reći da se velike promjene najavljuju u 2020. godini, pa tako i svojevrstan okret od desetljeća “hladnih” boja, kao što su bile sve nijanse sive, te usmjeravanje prema toplijim, organskim bojama, onima koje uglavnom prevladavaju samo u prirodnom okruženju.

ZEMLJANI TONOVI

Čokolada, vino, maslina ili oker žuta kao ponosne predstavnice zemljanih boja istisnut će hladne nijanse te prostorima u 2020. udijeliti prirodniji izgled i dojam topline tako što će se provući ne samo po zidovima interijera, nego i u namještaju.

NAPADNE BOJE

Ne bojte se, kažu oni koji znaju. Izborom napadnih boja, onih koje “vrište”, zapravo svih onih jakih i neuobičajenih tonova koje nikada ne biste uzeli u obzir za svoje zidove, baš ćete u 2020. napraviti pravi potez. U novoj godini napravite sve suprotno od očekivanog.

TAMNI TONOVI PROŽETI LUKSUZOM

Na početku smo novog desetljeća i nesumnjivo je da će promjene biti vidljive. Ovo je ipak trend kojem se dizajneri nadaju, a manje ga očekuju. Odvažnost tog novog desetljeća leži, kako kažu dizajneri, u izboru prirodne plave i zelene, koje će biti prožete luksuznom nijansom zlatne kroz razne detalje u interijeru.

NOVO PRIJATELJSTVO PLAVE, ZELENE I SIVE

Već smo pričali o bogatim i intenzivnim tonovima, pa bismo sada mogli reći da smo ljestvicu podigli još malo više. Kombinacija plave, zelene i sive u “masnom” izričaju koji mijenja nijansu kako se mijenja svjetlost u prostoriji sva je elegancija koja vam je potrebna. Čak i sami goli zidovi u ovoj kombinaciji stvaraju prostor koji izgleda misteriozno, seksi i nadasve zanimljivo.

NA POLA PUTA OD ZELENE DO PLAVE

Za ovu boju postoji bezbroj naziva, ali nijedno ime. Popularno je zvana Dusty Teal, a riječ je zapravo o boji koja je zavela mnoge dizajnere i arhitekte. U izričaju je poprilično neutralna i nenametljiva, a odlično se slaže s nizom drugih boja, kao i s raznim drvenim površinama koje su sveprisutne u svakom interijeru.

SPOJ CRNE I BIJELE

Kažu da nam sljedeća godina donosi i velike kontraste, spojeve potpuno suprotnih boja, a najučestalije svima omiljenog, najdinamičnijeg dua crne i bijele. Klasik koji ne prolazi, dramatičan spoj Art Deco bijelih pločica i crnih zidova stvara bezvremensku scenografiju na koju je nemoguće ostati ravnodušan.

MOODY KAO OZNAKA ZA ĆUDLJIVU NIJANSU

Većina dizajnera kod izbora boja preferira one bezvremenske nasuprot onim trendovskim, ipak je to karta koju je bolje odigrati na sigurno, ali povremeno se pojave doista neočekivani i hipnotizirajući trendovi boja koji zavladaju na širokom području. Takav je slučaj i s takozvanim ćudljivim bojama, odnosno onima koje reflektiraju raspoloženje. Jedna od takvih boja već je potpuni instagramski hit, kao i jedna od najprodavanijih boja, a radi se o moćnoj i bogatoj tamnoj nijansi zelene, koja otvara trendove intenzivnim i karakternim bojama.

ODVAŽNE MONOKROMATSKE BOJE

Kod izbora monokromatskih boja za sljedeću godinu preporučuje se malo smjeliji odabir u obliku kobalt plave, intenzivne i čiste zelene ili, pak, purpurne boje, koje sve odišu elegancijom i osebujnim karakterom.

Foto: Living 4 Media/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 04:47