IMM COLOGNE 2020.

Komadi namještaja s potpisom “Made in Croatia” koje obožava cijeli svijet

Hrvatske tvrtke u Kölnu predstavljaju dizajnerske novitete. Glavni trendovi s ovogodišnjeg sajma su prirodni i kvalitetni materijali, zatim reciklirani materijali, neobrađene tkanine i održivost

Još danas traje međunarodni sajam uređenja interijera IMM COLOGNE 2020. Tamo se već tradicionalno na jednom mjestu okupljaju se svi značajni dionici u opremanju interijera (od dizajnera, trgovaca, veletrgovaca do proizvođača).

Reprezentativne štandove ove godine na sajmu imaju hrvatske tvrtke Prostoria, Mundus Viridis, Spin Valis i Modul, koji izlažu uz potporu Hrvatske gospodarske komore.

Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u 60 zemalja i 890 prestižnih trgovina diljem svijeta

FOKUS

Sajam je i ove godine bio vrlo posjećen uz kvalitetne kontakte već prvog dana. Od zapaženih trendova valjda spomenuti kako je opći dojam da se preferiraju prirodni materijali i čvrsto drvo, uz kombinacije sa ukrasnim predmetima, biljkama i to ne samo zbog udobnosti, već i zbog ekoloških razloga. Stolovi, komode i stolci od oraha i hrasta gotovo su nezaobilazni u ponudi renomiranih svjetskih dizajnera. Isto tako, u fokusu je nezaobilazna održivost, kvalitetni materijali, neobrađene tkanine i reciklirani materijali.

Domagoj Kunić

Na znamenitom sajmu u njemačkom Kölnu hrvatska tvrtka Prostoria prezentira svoje adute među kojima se ističu atraktivne modularne sofe ABSENT i AFTER (dizajn: Numen/ForUse). ABSENT je svojevrsni vrhunac Prostorijinog znanja u dizajniranju komfora jer je ovom sofom ostvaren poseban osjetilni doživljaj sjedenja na granici s ležanjem, koji se opisuje kao “bestežinska zona udobnosti”. Kada u okruženju doma odložite svoj zaštitni oklop, u dodiru s Absentom vaše se tijelo spontano opušta, a um se smiruje. Prepoznatljiv karakter ove modularne sofe utjelovljen je u skulpturalnim, fluidnim prijelazima koji mu daju snažan identitet, zbog čega je uočljiv dodatak svakom interijeru. Idealan je za opremanje većih prostora. Modularna sofa AFTER je, s druge strane, dizajn namještaja koji postaje dijelom arhitekture. Radikalno jednostavan i čist, dizajn modularne sofe AFTER vođen je idejom trodimenzionalne prostorne kompozicije koja je u suprotnosti s tradicionalnom definicijom uređenja interijera i kauča u obliku slova L. Ovaj koncept nudi rješenje za vaš cijeli projekt dizajna interijera, a temelji se na četiri osnovna elementa - naslonjaču, dva kutna elementa i tabureu.

Domagoj Kunić

U kolekciji stolica, čak su dva noviteta u kolekciji Strain - stolice STRAIN i UNSTRAIN, koje je dizajnirao Simon Morasi Piperčić. Iako slične zbog dodatno pojednostavljenog oblika, razlikuju se u odnosu na glavno obilježje cijele obitelji proizvoda Strain - međusobno isprepletene spojeve nogu. Strain zadržava isprepletenost kojom se postiže potrebna krutost konstrukcije, a Unstrain to oslobađa i na taj način postaje praktično složiva. Kod nove stolice PIUN (dizajn: Grupa), izazov je bio dizajnirati laganu stolicu s rukonaslonom koja je ujedno i složiva, karakteristika potrebna za ugostiteljske interijere. TINKER je također dizajnirala Grupa, a omogućava udobno sjedenje i opušten rad pored stolića srednje visine.

Domagoj Kunić

Reprezentativne štandove ove godine na sjamu imaju domaće tvrtke Prostoria, Munudus Viridis, Spin Valis i Modul

KOLEKCIJA

Novi član kolekcije fotelja TRIFIDAE je konferencijska fotelja, a njezina glavna karakteristika je uspravniji naslon i sjedalo više nego na ostalim proizvodima Trifidae. Popularna kolekcija OBLIQUE, u Kölnu je predstavljena u verziji s čak šest novih verzija nožišta, a sam naslonjač u dvije nove varijacije nožišta.

Domagoj Kunić

Na ovogodišnjem sajmu novu kolekciju predstavlja i hrvatski brend Milla&Milli (Mundus Virdis). Brend su osnovali Ksenija i Ivić Pašalić, a dizajn namještaja potpisuju hrvatski dizajneri Maša Vukmanović, Jelena Lukač Kirš i Jakov Šrajer. Njihov namještaj proizvodi se u Hrvatskoj, od hrvatskog masiva najviše kvalitete koji posjeduje visoki ekološki FSC® certifikat. Odlična vijest jest da je hrvatski brend Milla&Milli na ovom sajmu odabran i kao dio Archiproducts Design Selection, kao primjer izvrsnosti, izvanredne kvalitete i inovativnosti.

Foto: Domagoj Kunić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:15