IZVAN OKVIRA

Kreativne zamjene za zavjese

 

Zavjese i rolete su oduvijek očit izbor koji nas skriva od znatiželjnih pogleda susjeda i onih ranojutarnjih nepoželjnih zraka sunca koje bi nas inače porbudile. Jeste li ikada razmišljali koristiti (ili možda koristite) nešto umjesto zavjesa? Idealno bi bilo kada bi naš prozor bio skriven od svih pogleda - mogućnosti bi bilo bezbroj. Dok Šveđani ne koriste zavjese i na svoje prozore stavljaju svjetiljke, mi smo pronašli još ideja koje uz malo volje i kretivnosti možete izvesti u svom domu.

1. Iskoristite stare tabletiće

Zasigurno doma (ili kod mame i bake) imate starih, vjerojatno ručno, pletenih tabletića koje već dugo ne koristite. Vrijeme je da ponovno ugledaju svjetlo dana - i to doslovno, na vašem prozoru. Prikupite ih, povežite ih koncima i postavite kao svoju novu zavjesu.

2. Vrt na prozoru

Ako se vaš prozor otvara prema van ili ako je klizni, na prozore možete postaviti nekoliko samostalnih polica, a na njih vaše zelene ljubimce. ANa taj se način i zaklanjate od pogleda i svojim zelenim ljubimcima dajete dovoljno svjetlosti i zraka.

3. Tehnika makrame za prozor

Internet je prepun tutorijala koji objašnjavaju tehniku makrame. Iskoristite je tako da napravite nove originalne ljetne zavjese za svoj prozor. Pomalo podsjećaju na resice iz devedesetih koje smo svi jednom imali na svojim vratima, stoga je ovaj detalj idealan za unijeti dašak boho stila, rustikalnog i devedesetih u jednom.

4. Romantične zavjese

Ako vam nedostaje veselih boja i chica u interijeru, pronađite stari tekstil veselih boja i reciklirajte ga. Poigrajte se s rezuckanjem i slaganjem tkanina na jednu špagu. Ovaj projekt mogao bi se lijepo uklopiti u šarenilo dječje sobe, stoga možete uključiti i vaše najmlađe.

5. U potpunosti rustikalno

Ako imate vikendicu ili staru kuću negdje na selu - moguće je da imate i neka starinska drvena vrata koja čekaju što će se s njima sljedeće dogoditi. Ovaj projekt nije najjednostavnija opcija ali zato sve upute za instalaciju drvenih vrata na zid oko prozora imate na blogu All things thrifty.

6. Izgled vitraja umjesto zavjesa

Naravno, ne onaj pravi gotovi - za njega bismo vjerojatno terbali odvojiti malo bogatstvo. Umjesto toga se možete poigrati sa bojama za staklo i stvoriti od svog prozora pravo malo umjetničko djelo. Savjetujemo vam samo da unaprijed odredite paletu boja koja će vam se uklapati u interijer.

7. Blagdanski vijenac

Veliki blagdanski vijenac ne mora sakupljati prašinu do sljedećih zimskih praznika. Umjesto toga ga očistite od dekoracija i objesite na prozor. Ova posljednja opcija uključuje zavjese, stoga veliki vijenac možete ukopiti između zavjesa.

Izvor: brit.co

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:29