S INTERLIBERA ZA NAJMLAĐE

KU-KUC ČAROBNA KUTIJA Igračka starog kova koju su razvile psihologinje

“U ovoj smo šumskoj kutiji s ljubavlju izmaštali mnoge sitnice koje će vam pomoći da kreirate, stvarate, sanjate. U njoj ćete moći slagati vrijedne trenutke, spremiti drage uspomene i ispisivati stranice. I ne zaboravite: Samo jedna stvar je unutra. Priča je unutra”, piše u uvodu Knjižice s pričama za velike i male koja je temeljni dio kutije “Ku-kuc/ Priča je unutra”, nove edukativne igre i didaktičkog pomagala čije su autorice psihologinje iz zagrebačkog Centra Pričaj mi.

Riječ je o čarobnoj kutiji za mališane u kojoj su simpatične lutkice od filca koje se mogu staviti na prst ili stalak. Sadrži i prostirku za igru koja je kao mini pozornica u kazalištu i knjigu koja ima dio za djecu i dio za odrasle, a kojima se želi potaknuti igra roditelja i djece.

Igru “Ku-kuc” osmislile su psihologinje iz zagrebačkog Centra Pričaj mi. Na fotografiji: Mathea Milošević i Katarina Tašev

- Naša igra nudi nešto sasvim drukčije od uobičajenih sadržaja kojima su djeca u suvremeno doba izložena, ona vraća izvornost i autentičnost igre, nudi alternativu provođenju prekomjernog vremena pred televizorom i računalom, užurbanosti te daje priliku za kreiranje posebnih načina igranja svake obitelji. No ona i na zanimljiv i osoban način podučava svakodnevnim komunikacijskim izazovima roditeljstva - objašnjava Katarina Tašev, predsjednica Centra Pričaj mi.

Igru “Ku-kuc” mogu koristiti roditelji, ali i stručne službe dječjih vrtića, škola, domova za djecu i bolnica kao didaktičko pomagalo. Prvim se njihovim pilot kutijama koje su izradile prije godinu dana već igraju na dječjim odjelima, u otočkim vrtićima, u nekoliko udruga i u humanitarnim institucijama koje pomažu djeci.

U čarobnoj kutiji nalaze se lutkice od filca koje se mogu staviti na prst ili stalak. Sadrži prostirku za igru koja je kao mini pozornica u kazalištu i knjigu čiji je jedan dio za odrasle i jedan za djecu

- Radimo u bolnicama s djecom već šest godina, pripremamo predstave za njih kroz našu udrugu. Odvedemo ih predstavama iz bolničkog svijeta u svijet mašte. To nam je dalo poticaj da idemo korak dalje i stvorimo priču u kutiji - dodaje K. Tašev. Središnji je dio kutije “Ku-kuc! Priča je unutra” pripovijest za djecu na temelju koje se grade ostale povezane aktivnosti - igra uloga pomoću lutaka, osmišljavanje nedovršene priče, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice. Svi sadržaji napravljeni su na znanjima iz područja dječje razvojne psihologije i psihologije roditeljstva te obogaćeni kreativnim rješenjima koja potiču socio-emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

- Ponosni smo na suradnju s nekoliko organizacija civilnoga društva koje su kroz više mjeseci sudjelovale u izradi šivanih dijelova proizvoda, a koje inače pomažu socijalno ugroženim skupinama društva - ističe Mathea Milošević, voditeljica ovog projekta.

Surađivale su na izradi predmeta za kutiju s udrugama Kamensko, Ozana, IKS i “Srce Rijeka” te zadrugom Pružimo ruke. Projekt je 2016. godine podržan nagradom Impact Huba Zagreb i UniCredit Foundation za najbolju ideju društvenog poduzetništva, a u 2017. primio je nagradu švedske zaklade Reach for Change. Igra je namijenjena za djecu od tri do sedam godina.

Ove igračke trenutno se ne mogu kupiti nigdje osim na Interliberu. Stoga, ako ste se pitali čime počastiti svoje najmlađe ovih dana na Interliberu, "Ku-Kuc" je jedna odlična ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:39