StoryEditor
SVE JE MOGUĆE!

Kuhinja Karmen Vukušić: Stalo je sve! Od perilice do kanti za odvajanje otpada u svega 3 kvadrata

Karmen Vukušić svoju je kuhinju, površine samo tri kvadrata, opremila svime što je smatrala da je potrebno
 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Na papiru se činila kao nemoguća misija, no Karmen Vukušić uspjela je u svojem naumu. Uz puno isprobavanja te traženja opreme manje od standarda, realizirala je kuhinju od 3 kvadrata u kojoj su, među ostalim, pećnica s električnom pločom i hladnjak s ledenicom, a ostalo je mjesta i za dovoljan broj elemenata za odlaganje

Karmen Vukušić svoju je kuhinju, površine samo tri četvorna metra, opremila svime što je smatrala da je potrebno. Tu su svoje mjesto našli pećnica s električnom pločom za kuhanje, perilica posuđa, donji element sa sudoperom i prostorom za odlaganje i odvajanje otpada, hladnjak s ledenicom, element s četiri ladice, element s napom i policama koje koristim za odlaganje namirnica i začina, tri gornja elementa s visinom do stropa koje koristi za odlaganje posuđa i kuhinjskih uređaja. Tu je i zidna šipka za dasku za rezanje, koja joj uvijek treba biti pri ruci.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Ideja je bila moja, no uvažila sam i sve korisne savjete koje je imala moja obitelj, posebice brat, koji se baš puno potrudio da mi pomogne u ovom projektu. Dok sam razmišljala kako sve posložiti, izuzetno mi je važno bilo da kuhinja, iako ovako mala, prije svega bude funkcionalna, a ne samo fotogenična instagramska kuhinja u kojoj se, zapravo, ne kuha. Inspirirala sam se na raznim stranicama za uređenje interijera, no nijedna kuhinja koju sam pronašla nije sadržavala ono što sam htjela za svoju kuhinju - kaže Karmen i dodaje kako joj je bilo važno da ima dovoljno radnih površina, kao i mjesta za odlaganje te za perilicu posuđa. Naravno, sudoper je morao biti dovoljno velik, a svoj su prostor morale dobiti i različite kante za odvajanje otpada... Kad ja sve to stavila na papir, činilo se nemoguće.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zidna ploča 

Plavozelena zidna ploča osvojila je vlasnicu na prvu, a kaže da je njezinoj kuhinji dala poseban pečat

- Ali, uz puno skiciranja, isprobavanja raznih opcija, traženja uređaja i opreme koji su ipak malo manji od standarda - sudoper je, primjerice, 37 centimetara, ali je dovoljno dubok i ne primijeti se koliko je manji - rezultat je kuhinja koja zadovoljava sve moje potrebe - priča Karmen, koja je pri uređenju pazila da se kuhinja uređenjem uklopi u ostatak stana. To je postigla odabirom fronti u boji svijetlog drva koje se slažu s detaljima u dnevnom boravku.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Budući da su mjere kuhinje bile zadane i nepromjenjive, uz to i nestandardno male, nisam baš mogla previše pustiti mašti na volju i mijenjati projekt u hodu. Dobro planiranje bilo je ključno. No, ono što sam svakako htjela je dati toj maloj kuhinji neki osobni pečat, nešto što nisam vidjela u drugim kuhinjama. Taj osobni pečat je za mene ova plavo-zelena zidna ploča, koja me iskreno oduševila. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ona je bila nešto što nisam vidjela u nijednom časopisu niti na internetu, a opet bila je kao nešto iz moje duše - kaže Karmen i dodaje da je uživala u cijelom projektu uređenja. Od njegovih početaka, kada je istraživala na internetu i obilazila trgovine, pa do samog kraja, kad je u kuhinju unijela sitnice potrebne za pripremu hrane. Najveći užitak joj je ipak korištenje te kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2020 19:06