10 RJEŠENJA

Kuhinjski ormarići u modernim domovima

Koliko gornji ormarići smiju biti visoki?

Koja je standardna udaljenost između gornjih kuhinjskih ormara i radne ploče te koja je optimalna visina gornjih ormarića? Dugo vremena je razmak između radne plohe i gornjih ormarića bio 50 cm. No, budući da niže postavljeni ormarići ometaju pogled na radnu površinu, moderne kuhinje sve češće koriste razmak od 60 cm. Što je udaljenost veća, ostaje više slobodnog prostora za nesmetan rad, ali i manje dostupnog prostora za pohranu stvari. Zato prilikom postavljanja ormarića treba uzeti u obzir vaše osobne preferencije, dizajn kuhinje, dostupnost i visinu osobe koja najviše vremena provodi spremajući ukusna jela.

U nastavku doznajte u kojim sve slučajevima možete postaviti gornje ormariće više od općeg pravila.

Ako je osoba koja najviše radi u kuhinji visoka

Standardna visina je samo smjernica u većini slučajeva, ali ne nužno idealna za sve. Visoka osoba gledat će radno područje iz drugog kuta, a nisko postavljeni ormarići mogu ometati nesmetan pogled na radnu plohu. Viši ormari pružaju visokoj osobi bolji pogled i ugodniji rad.

Ako odaberete visoku miješalicu i veliki sudoper

Visok, zakrivljen dizajn ugostiteljskih objekata također je popularan i u kućnim kuhinjama, stilski i funkcionalno. U kombinaciji s velikim, dubokim sudoperom može značajno povećati udobnost i brzinu pranja namirnica i posuđa. Ovakav komfor i vizualni aspekti ne mogu se u potpunosti realizirati ako su gornji ormarići nisko postavljeni. Što u ovom slučaju znači da je udaljenost od 75 do 80 cm idealna.

Ako postoji ostava u blizini kuhinje ili ormar na jednom od zidova

Ako imate ostava pored kuhinje, umjesto puno ormarića, bolje je pronaći prostor za pohranu u ostavi i smanjiti broj gornjih kuhinjskih ormarića kako biste dobili otvoreniji i pregledniji prostor. Ista se logika primjenjuje ako je jedan od zidova u potpunosti integriran s kuhinjskim ormarima.

Ako stražnji zid kuhinje treba izgledati spektakularno

Funkcionalnost i dobar izgled važni su aspekti svake kuhinje s obzirom na to da puno vremena provodimo u toj prostoriji, a u ugodnom ćemo se ambijentu osjećati bolje. Upečatljiv stražnji zid može biti glavni dekorativni element kuhinje s gornjim ormarićima visoko postavljenim, Mogu to biti: pločice, staklo, nehrđajući čelik, cigla, 3D uzorak ...

Kada su kuhinjske fronte tamne

Ako kuhinjska pozadina nije glavna atrakcija kuhinje, a kuhinjski su ormarići imaju tamne fronte, veća udaljenost između ormarića će vam pomoći da izbjegnete stvaranje sumornog prostora.

Ako na pozadinu postavite ogledalo

Kuhinja s ogledalom na pozadini može učiniti prostoriju većom, a učinak je još bolji ako postavite gornje ormare do stropa.

Ako odaberete jaku i živu boju za fronte kuhinje

Kuhinjski namještaj u dvije boje vrlo je popularan i može izgledati jako cool. Na primjer, ako odaberete živu boju i zanimljivu teksturu drva, manji će broj gornjih ormarića izbalansirat će ukupan dizajn.

Mali, zatvoreni kuhinjski prostori

Nije svaka kuhinja prostrana i otvorena s velikim otokom. U zatvorenim kuhinjama L i U oblika, gornji su ormarići poželjni vrlo visoko, kako bi cijela slika bila prostranija i jednostavnija.

Ako želite ugraditi napu u kuhinju

Ako odaberete ugradbenu napu, možete stvoriti lijepu kuhinju ako donja ploha gornjih ormara nije "slomljena". Indukcijske ploče trebaju visinu od 60 cm za smještaj nape, dok s plinskim plamenom optimalna visina mora biti 80 cm.

Ako želite kuhinjsko posuđe držati ispod kuhinjskih ormarića

Prostor ispod gornjih ormarića idealna je za isticanje posuđa, ali je poželjno ostaviti veću udaljenost između ormarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:30