Uvjet za zdravlje

Vrijeme je za agrume: Limun, limetu, mandarinu, naranču, grejp… od jutra do večeri

Unsplash

 Jonathan Pielmayer
Limun, bez obzira na kiselost koju osjećamo kad ga jedemo, smanjuje kiselost i povećava lužnatost, što je preduvjet za bolje zdravlje

Zimsko doba godine idealno je vrijeme da agrume jedete od jutra do večeri, radite pripravke za njegu kože i uživate u njihovom energetskom učinku.

Citrusi od pripravaka za njegu tijela do predjela, glavnoga jela i slastica

image
Shutterstock

LIMUNSKA KUPKA

  • 2 limuna
  • 2 naranče
  • listovi kadulje
  • 1 žlica meda

U toplu vodu dodati sok jednog limuna, jedne naranče i med.

Narezati agrume na kolutiće, dodati listove kadulje. Kupati se 15 minuta. Vitamin C učvrstiti će kožu i dati joj sjaj, med će ju nahraniti, a kadulja dubinski očistiti.

image
Berislava Picek/CROPIX

RAMSTEK U ZELENOM

Odličan ručak ili jelo za ponijeti na posao

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

  • 1 avokado
  • 1 naranča
  • 1 ramstek
  • 1 svijetlo- zelena tikvica
  • 1 šalica skuhanog kus-kusa
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • listići mente

Ramstek mora odležati u ulju. Ne solite ga prije pečenja. Na vrućoj tavi pecite ga po 2 minute sa svake stane kako bi ostao ružičast. Ispečenog posolite, omotajte folijom i ostavite da odmori par minuta prije nego što ćete ga narezati.

Tikvice nožem za sir narežite na tanke široke trakice. Ispržite ih u wok tavi na sezamovom ulju i ocijedite. Avokado narežite i narezane dijelove premažite limunovim sokom da ne potamne. Naranču ogulite da ostane samo meso, kus-kus natopite u vrućoj vodi da nabubri.

Slažite: topli kus-kus, na njega tople tikvice, hladni avokado i toplo meso. Začinite dressingom od limuna, maslinova ulja i nasjeckane mente.

image
Berislava Picek/CROPIX

MIRISNI KEKSI

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 3 žlice javorova sirupa
  • 3 žlice meda
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ribana korica limuna
  • malo soli

Od svih sastojaka umjesite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku 2 sata zamotanog u prozirnu foliju. Razvaljate ga na debljinu oko 4 cm, pomoću modla izrežite krugove (može i sa čašom).

Pecite kekse na 180C oko 7 do 10 minuta. Moraju ostati mekani i samo malo dobiti boju. U kutiji se mogu držati i 10-tak dana.

image
Berislava Picek/CROPIX

Savjet više

• Morate biti sigurni da agrumi čiju ćete koricu koristiti nisu tretirani jer se najviše pesticida nalazi upravo u korici.

Za svaku sigurnost potopite ih u vodu u kojoj je otopljena žlica sode bikarbone i ostavite tako pola sata.

•Limun, bez obzira na kiselost koju osjećamo kad ga jedemo, u našem organizmu smanjuje kiselost i povećava lužnatost, što je preduvjet za bolje zdravlje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:49