Made in Croatia: Darko Škoranec

Kada kuhar napravi lampu
Profil
Info:
ručno rađene lampe od cijevi
Autor:
Darko Škoranec
Kontakt:
Instagram: Omralights, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

On je svestrani kreativac i nepokolebljivi optimist koji kaže da je za njega svaki novi dan prilika da napravi nešto lijepo, bolje, originalnije… Darko Škoranec ima 28 godina i dolazi iz Varaždina, a ljubitelji finih jela poznaju ga još i kao kuhara poznatog zagrebačkog restorana Apetit City. Našu pažnju je, pak, privukao sjajnim lampama koje izrađuje u slobodno vrijeme. Na ovu ideju došao je, priznaje, sasvim slučajno i spontano. – Prijatelj je slavio rođendan, a ja sam mu htio darovati nešto drukčije, personalizirano, s mojim potpisom.

Radilo se o čovjeku koji mi je puno pomogao u životu, pa sam se baš htio potruditi. S obzirom na to da znam kako voli zanimljive predmete za dom, promislio sam i sjetio se kako bih sam mogao izraditi nešto. U roditeljskoj kući ugledao sam nekoliko starih cijevi i odmah dobio viziju što bih točno trebao napraviti. Napravio sam nekoliko skica i zamolio tatu da mi svojim čarobnim rukama pomogne u realizaciji – priča Darko i dodaje da odmalena voli taj proces transformacije naizgled neupotrebljivih stvari u funkcionalne i atraktivne predmete.

– Kad se samo sjetim svih ružno obojanih okvira koje nitko nije htio, pa bojanja istih sestrinim lakom i pokušaja da se popravi situacija, zatim skrivanja bakinog stolnjaka i šmirglanja dosadnog starog stola te bojanja nekom modernijom bojom… Bilo je tu svega. Lijepe su to uspomene – otkriva Darko koji se za izradu industrijskih, metalnih lampi odlučio iz jednostavnog razloga. – Barem cijevi ima posvuda. Mogu se kupiti u bilo kojoj trgovini građevinskim materijalom.

Ili jednostavno možete otići do bake i djeda te malo probrati po tavanu, šupama… Sigurno ćete naći zanimljive stvari – ističe Darko i napominje da njegove lampe nastaju jako brzo. I u tome je ljepota ove priče. Ako imate sve dijelove, elektriku, žarulju koja radi i koja vam se sviđa… Za nekoliko sati uz malo truda, volje i mašte imate novi izvor svjetla – smije se simpatični kreativac i napominje da su njegova publika svi kojima su ove lampe lijepe. – Nismo svi isti i u tome je čar života. Nekome je nešto fantastično, a nekome grozno.

Treba dati svakome za pravo da misli i bira što hoće. Ja se nadam da će moje lampe nekome biti lijepe – šali se Darko. Za jednu treba izdvojiti 500 do 600 kuna, ovisno o materijalu, dijelovima, obliku i veličini. Svi koji žele pogledati što sve još Darko izrađuje, mogu to učiniti na Instagramu pod Omralights, a uskoro će biti otvorena i Facebook stranica. Možete mu pisati i na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:49