Ručno puhane kugle

Made in Croatia: Obrt star više od 60 godina preuzela od oca i izrađuje unikatne ukrase od stakla

Ručno puhane staklene kugle Martine Šimunković iz Koogle jedinstven su proizvod koji plijeni pozornost svojim suptilnim izgledom
 Ručno phone kugle

Martinu Šimunković već smo vam predstavili, a riječ je o vlasnici staklopuhačkog obrta Koogle koji je naslijedila od oca i tako nastavila raditi u obiteljskom obrtu s tradicijom dugom 60 godina.

POGLEDAJTE VIDEO!

- Prije sedam godina revitalizirala sam proizvodnju puhanih staklenih kugli te osmislila novi vizualni identitet proizvoda koji sam nazvala Koogle, a to su ručno rađeni unikatni ukrasi od puhanog stakla - prisjeća se Martina. Nedavno je otišla i korak dalje te udružila snage s još dvoje ljubitelja ekologije i tako je nastao projekt staklenika koji je poput idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta.

KALUP

Iako se puhane staklene kuglice tradicionalno vežu uz Božić, ovakve dekoracije se mogu namijeniti za druge prigode, kao što je Uskrs.

U božićnoj Koogli se spajaju dvije komponente. Jedna je znanje, umijeće i vještina puhanja stakla odnosno obrtnička komponenta, dok je druga ona osobna, Martinina estetika i kreativnost.

- I božićna linija proizvoda Koogle i uskrsna staklena jaja temelje se na minimalističkom ukrašavanju prozirnog stakla većinom prirodnim materijalima kao što je perje. Perje može biti prirodnih boja za smireniji dojam, ali i bojano u pastelne nijanse koje daje fini i smireni koloristički akcent prostoru koji se želi dekorirati - ističe Martina i dodaje kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu.

Izrađuju se u dvije dimenzije, od čega je manja dimenzija prosječnog kokošjeg jajeta. Idealna su za dekoraciju grančica u kućanstvu, za poslovne prostore i poklanjanje, a mogu se puniti različitim dekorativnim predmetima 

- Nitko od malobrojnih preostalih staklopuhača ne proizvodi staklene kugle, tako da se možemo pohvaliti ekskluzivnošću.  

- Za puhanje božićnih kuglica bilo je potrebno izraditi alat, odnosno kalupe u koje će se upuhivati staklo kako bi se dobio željeni oblik. Proces obrade stakla je identičan kao i kod drugih okruglih formi koje se prostoručno pušu, bez upuhivanja u kalup. Kalup daje staklu željenu formu - objašnjava.

Martina u božićnom asortimanu ima i Koogle okrugle forme, ali se ne vješaju, nego se ostavljaju na stalku.

- Takvu formu moguće je umetnuti u teglicu s cvijetom, travom ili zemljom. Zanimljiv je detalj na uskrsnom stolu, a ovdje se mogu razigrati s ptičicama, jajima, perjem, mahovinom, grančicama, gnijezdima, cvjetovima... Ovakve dekoracije neformalno zovem ‘gnijezdo’, a proizvodim ih u dvije veličine, promjera 8 i 10 centimetara. ‘Gnijezdo’ je idealno kao poklon umjesto uskrsnog jajeta - savjetuje Martina Šimunković.

NA SAJMU

Božićni asortiman obrta Koogle trenutno se prodaje na štandu u City Centre One West. Svaki dan od 9 do 21 h, na Badnjak od 9 do 17h , a sve se može naručiti i direktno od Martine preko weba i društvenih mreža

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2020 22:50