made in croatia

Majcan & Majcan furniture: Braća rade kvalitetan namještaj po mjeri od domaćeg hrasta

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Braća Tomislav i Matej Majcan imaju brend domaće proizvodnje namještaja od hrasta Majcan& Majcan

PROFIL

  • INFO: proizvodi tvrtke Majcan & Majcan Furniture iz Velike Trnovitice
  • CIJENE: na upit
  • KONTAKT: www.majcanmajcanfurniture.hr

Tomislav i Matej Majcan doslovno 24 sata dnevno žive u svijetu obrade drva. U obiteljski biznis krenuli su, kažu, od nule, s nimalo znanja i iskustva, a danas su primjer uspješne hrvatske proizvodnje i dizajna

Tomislav i Matej Majcan prije nekoliko su godina naslijedili obiteljsko imanje u Velikoj Trnovici i počeli ga uređivati, a onda su odučili iskoristiti tu priliku da uđu u svijet obrade drva i izrađivanja namještaja. Na samom su početku, kažu, prije svega imali ideju baviti se gradnjom koliba i kuća koristeći tradicionalne tesarske alate i spojeve, ali s vremenom su shvatili da ih više zanima precizniji i detaljniji rad s drvetom. Stoga su se odlučili baviti malo profinjenijom obradom drva i počeli izrađivati namještaj. Priznaju nam kako su praktički krenuli od nule, s nimalo znanja i iskustva, te su sve to postupno stjecali sa svakim novim projektom. Sami su istraživali, tražili, čitali, obrazovali se i iskušavali u praksi što se sve može raditi s drvom i kako, a povrh toga su proširivali svoje znanje o drvu kao materijalu, o pogodnim i nepogodnim načinima sadnje i rasta te o pojedinim vrstama i njihovim karakteristikama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U početku nam je trebalo puno više vremena za izradu jednog komada namještaja, bilo je tu i mnogo eksperimenata, ali nakon nekog vremena smo se uhodali i sada sve ide puno brže - govore nam Majcani.

- Moramo priznati da su nam puno veći problemi bili u tim prvim koracima, prije izrade samog namještaja, a to je nabava kvalitetnog drva. Kako težimo perfekcionizmu i vrsnoći drva koje planiramo koristiti, često smo nailazili na nerazumijevanje dobavljača, ali sada vjerujemo da smo našli nekoga tko razmišlja kao mi, što je uvelike sve olakšalo - dodaju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Jednostavnost, udobnost i čiste linije - Skandinavci s time nisu pogriješili, pa su to i Majcani preuzeli. Kažu da se ne vole nazivati dizajnerima, niti davati spektakularna imena svojim proizvodima.

- Mi učimo što je dobro i kvalitetno i to primjenjujemo na svoj rad - kaže Tomislav. I to je svakako vidljivo u primjerima koje smo i sami mogli dotaknuti, opipati, sjesti na njih.

image
Zanimljivi blagovaonski stolici nemaju naslon, a sjedalo im je pleteno od papira
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Velika je pozornost posvećena detaljima u izradi, pa tako nećete odoljeti, a da pobliže ne promotrite spojeve ili odmjerite cijeli proizvod, ne da biste napravili inspekciju, nego zato što šarmira svojim izgledom. Kao primjer svojeg najboljeg rada, Majcani su nam pokazali komodu od hrastovine s kliznim vratima i pomičnim policama te tradicionalno izrađenom stražnjom stranom koja ne mora svoju poziciju nužno naći uz zid, nego može služiti i kao pregrada. Iako je u cijelosti prekrasno izrađena, najatraktivniji je dio ipak detalj spoja takozvanog lastina repa, koji ju čini posebnom. Ništa manje nisu zanimljivi ni blagavaonski stol te pripadajuće stolice, koje neodoljivo podsjećaju na poznati People’s Chair Børgea Mogensena, samo u varijanti bez naslona, sa sjedalom pletenim od papira. Važno je istaknuti da tvrtka Majcan&Majcan Furniture pazi na ekološki aspekt svojeg rada te koristi isključivo prirodne uljne premaze i pigmente, kao i prirodno i netretirano drvo, a kako i sami ističu, priroda im je najveća inspiracija.

Više na www.majcanmajcanfurniture.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:51