UPOZNAJTE ADIJA I ALISU

MAKE ME Bezvremenski nakit od prirodnih materijala

Svaki komad nakita priča svoju priču. Predstavljamo vam Adija, Alisu i studio Make Me iz Sarajeva.

Obično se predstavljaju kao netko tko izrađuje nakit, ali po struci su prave suprotnosti. Adi je pravnik, a Alisa akademska grafičarka - različiti po pozivu, ali slična senzibiliteta. Make Me priča počinje prije tri godine. - Ideja je bila da nakit predstavlja organizaciju i harmoniju umjetničkih sredstava i sintezu grafike/crteža/slike i primijenjene umjetnosti koja rezultira nosivom pokretnom slikom u manjoj formi, a koja odlično funkcionira na ljudskom tijelu - navode Adi i Alisa.


U studiju Make Me Adi i Alisa izrađuju modne dodatke. Iza imena studija kriju se predivne ogrlice, narukvice i naušnice. - Sve radimo sami, od nacrta za određeni komad nakita i izrade, preko rezanja drveta, brušenja, obrađivanja, farbanja i uklapanja elemenata, pa sve do najljepšeg dijela posla koji se ogleda u oslikavanju drveta, crtanju i usklađivanju s bojom kože. Naravno, i kožu posebno režemo, lijepimo i prošivamo. U tom smislu možemo tvrditi da svaki komad nakita jest zaista malo unikatno umjetničko djelo.



Do nakita kakav je danas trebalo im je ipak neko vrijeme. Međutim, nakon dosta eksperimentiranja i isprobavanja, došli su do finalnog oblika. - Naš izričaj najbolje se pronašao u prirodnim materijalima, u koži i drvetu. Na početku je to bila igra s oblicima, bojama, detaljima, trebalo je dosta truda i rada da bismo formu doveli do današnjeg izgleda - govore nam Adi i Alisa.


Ovaj poseban nakit odmah ćete prepoznati. Nije napravljen prema posljednjim modnim trendovima, jednostavno je poseban i bezvremenski. - Eksperimentalnim umjetničkim rješenjima u stalnom smo poigravanju s likovnim elementima, prostorom i volumenom, plohama i linijama, svjetlom i bojom, odnosno geometrijskim i apstraktnim izričajem. Prema tome, ovakav stil smatramo bezvremenskim; može funkcionirati uvijek, bez obzira na razdoblje i trend - opisuje nam svoj stil ovaj kreativni dvojac.




PROAKTIVNOST I KREATIVNOST

Još jedna posebnost ovog nakita jest što njihov rad uključuje i radove drugih umjetnika. Nedavno su sami prišli ilustratoru Enisu Čišiću s idejom da spoje nakit Make Me s njegovim crtanjem. Tako je nastala nova limitirana kolekcija. - Ove ilustracije koje podsjećaju na vodena mitska stvorenja dale su posebnu art nouveau notu - ističu.




NADOLAZEĆA KOLEKCIJA

Da kreativnost nema granica, pokazuju i radom na novim kolekcijama. Osim drveta i kože, u novoj će se kolekciji naći i guma. Također, trenutačno pripremaju i kolekciju za naše mališane. - Radimo i na novoj kolekciji nakita za najmlađe, naime, u suradnji s brendom Pepetuška koji radi fenomenalne personalizirane lutke; mi izrađujemo nakit i crtamo/slikamo lik Pepetuške. Kupci mogu sudjelovati u izradi nakita izborom omiljene odjevne kombinacije, boje kose i sl. u stilu Pepetuške te tako dobiju personalizirani komad nakita.

DOSADAŠNJA POSTIGNUĆA

Mi smo ih prvi put zamijetili na Zagreb Design Weeku, a oni su prije toga već bili baš posvuda. Godine 2017. sudjelovali su na Lakme Fashion Weeku, bili su dio izložbe suvremenog nakita u Milanu, a njihovi modni dodaci nose se i u Amsterdamu te Abu Dhabiju.

Nakit se može naručiti putem njihova Instagrama, Facebooka ili e-adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Make Me

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:58