Održivi i elegantni

Minimalistički deterdženti koji se aktiviraju dodavanjem vode

 

Kako bi stvorila održivu alternativu standardnim sredstvima za čišćenje, dizajnerica Mirjam de Bruijn osmislila je način kako sabiti deterdžent, sredstvo za pranje posuđa i šampon u čvrste oblike koji se aktiviraju jednostavnim dodavanjem vode.

De Bruijn, koja je predstavila svoj projekt "20" ove godine na Nizozemskom tjednu dizajna, domislila se tom rješenju kada je proučavala tipične sastojke navedene na bočicama deterdženta koje kupujemo za svoje domove. Naime, ova je dizajnerica primijetila da je voda osnovni sastojak svih deterdženata i to u iznosu od 80 do čak 90 posto ukupnog sadržaja bočica!

Taj podatak zapravo znači da prilikom kupovine deterdženata zapravo kupujemo vodu, a da tvrtke svijetom transportiraju bočice pune vode i pritom bespotrebno zagađuju okoliš.

U sklopu svog projekta De Bruijn je izdvojila preostalih 20 posto sastojaka koji mogu biti koncentrirani i mogu se prodavati ili u obliku praška, krutog komada deterdženta ili kapsule s tekućinom. Kada se ove koncentrirane oblike kod kuće pomiješa s vodom, nastale tekućine može se skladištiti u praznim bočicama koje dolaze u sklopu pakiranja, a koja se može iznova koristiti. Dizajnerica se nada da će minimalističkim izgledom svojih proizvoda za čišćenje i pranje privući pozornost buduće publike, a mi smatramo da je uspjela!


Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:26