NAJBOLJI U 2018.

Moderni kamini u koje ćete se zaljubiti

Donosimo vrste kamina, njihove glavne razlike, prednosti, mane, koje preduvjete morate ispuniti prije ugradnje i 50 najmodernih u koje ćete se zaljubiti

Sigurno ćete se složiti s nama da u interijeru ne postoji niti jedan drugi kućni element koji može učiniti da se osjećate tako zadovoljno i opušteno kao kamin. Danas se kamini uglavnom koriste kako bi u interijeru stvorili opuštajući ambijent. Poznata je izreka koja kaže da kamin od kuće može napraviti dom. Nekad se koristio za praktične svrhe poput grijanja, kuhanja i zagrijavanja vode za pranje i čišćenje. U novije vrijeme ima potpuno drugačiju svrhu – stvaranje romantične atmosfere za uživanje uz čašu vina, laganu glazbu i dobru knjigu. U ovom vam članku donosimo vrste kamina, njihove glavne razlike, prednosti i mane te koje preduvjete morate ispuniti prije ugradnje.

Poseban ugođaj boravka u interijeru, naročito u hladnim danima, daju boje i materijali. Žuta, narančasta, crvena i smeđa vizualno će ugrijati prostor, a od materijala najtoplije efekte dat će prisutnost drva. No, ništa se ne može mjeriti s pravom vatrom. Pucketanje drva i njegov miris koji se širi prostorom, obitelj okupljena u dnevnom boravku…

– Kamini u interijeru danas su ponovno ‘in’, kako iz funkcionalnih, tako i estetskih razloga. U hladnim danima njihova primarna funkcija je grijanje, no ona je često sporedna u odnosu na estetsku dimenziju i dojam koji kamin ostavlja u interijeru. Iz tog razloga, ako se gradi kuća ili adaptira stan, potrebno je još prilikom projektiranja voditi računa o smještaju kamina. Oni su najčešće dio dnevnog boravka ili blagovanja, no njihova pozicija ovisno o željama vlasnika ponekad je u sklopu biblioteka, vinskih podruma, kućnih wellnessa ili spavaćih soba, a sve u svrhu oplemenjivanja prostora i stvaranja osjećaja ugode i zadovoljstva. Tlocrtna organizacija namještaja u prostoriji s kaminom treba biti takva da su vizure usmjerene prema kaminu. U tom slučaju kamin postaje akcent prostora i daje mu dozu ekskluzivnosti i elegancije – kažu arhitekti Martina i Robert Križnjak.

Danas na tržištu postoji velik izbor kamina i ložišta što se tiče dizajna, oblika i materijala. Kakav kamin i tip ložišta odabrati, ovisi o vrsti prostora, njegovoj namjeni te životnom stilu korisnika. Prilikom odabira kamina svakako je potrebno konzultirati stručne osobe, koje će vam pomoći oko svih tehničkih podataka.

– Mnogobrojni tipovi ložišta razlikuju se ovisno o vrsti energenata, veličini, snazi, radi li se o otvorenom ili zatvorenom ložištu. Tako ložišta mogu biti na drva, plin, struju, bioetanol… Ložišta mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa, odnosno sa staklom ili bez njega. Za odabir konačnog modela kamina i tipa ložišta potrebno je odlučiti hoće li njegova namjena biti funkcionalna – u svrhu grijanja, ili isključivo estetska, koji se energent želi koristiti i postoje li u interijeru preduvjeti i mogućnosti za njegovo korištenje – pojašnjavaju.

Kamin na drva, plin ili struju… sve ovisi o osobnosti i životnom stilu ukućana. Osobe privržene tradiciji koje uživaju u ritualu kreiranja vatre, ljepoti prirodnog drva, pucketanju drva i njegova mirisa, odlučit će se za kamin na drva. Osobe koje žive užurbanim tempom, s malo slobodnog vremena, koje nisu sklone ritualu paljenja vatre, održavanju i čišćenju ložišta, već vatru žele stvoriti jednostavnim pritiskom na upravljač, udobno smješteni u naslonjač, odlučit će se za modele na plin, struju ili bioetanol. To, dakako, nije pravilo, jer je odluka isključivo individualna. S druge strane, ako je odluka “pala” na kamin po mjeri, nakon odabira tipa ložišta slijedi faza vanjskog oblikovanja kamina, koji se projektira i prilagođava tako da se svojim dizajnom i stilom uklopi u interijer u kojem će se nalaziti. Donosimo najčešće korištene tipove kamina, njihove glavne razlike te preduvjete koji se moraju ispuniti za njihovu ugradnju.

Električni kamini

Iako ne mogu pružiti prirodnu ljepotu vatre i pucketanja drva, električni kamini zahvalniji su za održavanje i jednostavniji za korištenje pa su sve prisutniji u današnjim interijerima. Kao energent koriste električnu energiju, a po potrebi mogu i ne moraju zračiti toplinu. Električno ložište, ovisno o modelu, može biti sastavni dio kamina. Kamin se može postaviti, tj. ovjesiti na zid poput slike ili kao samostojeći element u prostoru. U odnosu na kamine na drva karakteriziraju ih mnogobrojne prednosti: nema potrebe za dimnjakom, čišćenjem i održavanjem ložišta, prenosivi su, imaju mogućnost efekta plamena u više boja, rukovanje na daljinski upravljač… Elekrični kamini savjetuju se u slučajevima kada nema mogućnosti za ugradnju kamina na drva te kada je vizualan dojam važniji od grijanja.

Kaljeve peći

U starim građanskim stanovima svaka se soba grijala na kaljeve peći na drva. Te peći su uz svoju funkcionalnu ulogu kao jedini oblik grijanja imale i onu estetsku, izuzetno bitnu komponentu. S vremenom su zamijenjene centralnim grijanjem te su često uklonjene. U nekim stanovima priključene su na plin, tako da i danas služe svojoj osnovnoj svrsi. Pri adaptaciji starih građanskih stanova preporučamo ostaviti (ako nova prostorna organizacija dopušta) kaljeve peći. Treba ih presložiti i restaurirati. Mogu se ostaviti da rade na drva, plin ili u njih uvesti cijevi od grijanja ili ih ostaviti kao ukras – skulpturu, koji se uklapa i u klasično i u moderno uređen stan.

Kamini na drva

Unatoč novim tehnologijama grijanja, sve se više ljudi odlučuje na grijanje kaminom na drva, bilo kao sekundarni ili čak primarni izvor energije. Ako se radi o sekundarnom izvoru, pali se za grijanje u prijelaznim razdobljima, povremeno kao dodatni izvor grijanja te radi posebnog ugođaja. Kao primarni izvor energije, najčešće se koristi u slučajevima gdje nema mogućnosti grijanja putem toplane, zemnog plina, lož-ulja ili je električna energija preskupa. Tada se koriste kamini koji omogućavaju grijanje cijele kuće. Postoji nekoliko rješenja na tržištu. Jedno od njih su kamini za centralno grijanje koji imaju ložište s ugrađenim kotlom za vodu, koji pomoću vodene pumpe tjera toplu vodu u radijatore u ostale dijelove stambenog prostora.

Drugo rješenje su zračni kamini čiji se princip grijanja temelji na zagrijavanju toplim zrakom s ugrađenim ventilatorom ili bez njega. Prije odluke konzultirajte se sa stručnjacima koji će ukazati na prednosti i mane odabranog sistema. Kamini na drva mogu biti s otvorenim ili zatvorenim ložištem. Iako je kamin s otvorenim ložištem vrlo dojmljiv, stupanj iskoristivosti energije je kod zatvorenog kamina čak 70% veći nego kod otvorenog. Za pravilnu ugradbu i korištenje kamina na drva potrebno je ostvariti nekoliko preduvjeta kao što su dovoljan promjer i visina dimnjaka, dovod svježeg zraka te čvrsta podloga radi težine kamina.

Kamini na bioetanol

Kamini na bioetanol imaju isključivo estetsku ulogu. Oni su rješenje za sve one koji žele kamin, a nemaju mogućnosti za njegovu ugradnju. To su prenosivi kamini, koji se mogu postavljati i na zid, a karakterizira ih moderan, minimalistički dizajn. Kamini na pelete Peleti su biogorivo koje se koristi za dobivanje toplinske energije. Pelet je prešani drvni ostatak visoke energetske učinkovitosti. Spada u obnovljive izvore energije, što znači da je ekološki vrlo prihvatljivo gorivo, a cijena je u usporedbi s ostalim energentima najniža.

Plinski Kamini

Plinski kamini kao i električni u odnosu na kamine na drva imaju prednost što se tiče jednostavnijeg održavanja, korištenja i čišćenja. Kao energent koriste plin. Kao i kamini na drva, mogu se koristiti za centralno grijanje, bilo kao samostalan ili dopunski sistem grijanja. Potrebno je osigurati dimnjak i dovod svježeg zraka.

S ovim modernim kaminima, koje vam donosimo opuštena atmosfera i romantika su zajamčene.

Izvor: www.decorideatr.com

Izvor: www.highwayswest.com

Izvor: tecnolite.lat

Izvor: projets.cotemaison.fr

Izvor: homearchdesign.com

Izvor: claudinhastoco.com

Izvor: www.theshabbycreekcottage.com

Izvor: amiecorley.com

Izvor: houseofturquoise.com

Izvor: www.modernspacestudio.com

Izvor: homeworlddesign.com

Izvor: www.bartarinha.ir

ر

Izvor: www.houzz.fr

Izvor: www.homeworkspaceideas.com

Izvor: www.homeworkspaceideas.com

Izvor: anatkoren.blogspot.hr

Izvor: photos.hgtv.com

Izvor: ww8.furniture-lovers.com

Izvor: www.jurnaldedesigninterior.com

Izvor: interiorhusedesign.tumblr.com

Izvor: www.fabricpaperglue.com

Izvor: www.archilovers.com

Izvor: wandeleur.com

Izvor: iemo.jp

Izvor: www.decorideatr.com

Izvor: hobbyturmix.com

Izvor: mezmol.com

Izvor: trdekorfikirleri.com

Izvor: www.insideout.com.au

Izvor: vibedemenina.com

Izvor: turcz2009.deviantart.com

Izvor: www.homeinspirationdesign.com

Izvor: www.houzz.com

Izvor: tavernierspa.com

Izvor: inspiredbycharm.com

Izvor: www.ellequebec.com

Izvor: mezmol.com

Izvor: www.homeworkspaceideas.com

Izvor: www.decorideatr.com

Izvor: stylishbitz.blogspot.hr

Izvor: www.2chairs.info

Izvor: nonback.com

Izvor: www.sortra.com

Izvor: photos.hgtv.com

Izvor: www.houzz.com

Izvor: betterdecoratingbible.com

Izvor: decorchambre.blogspot.hr

Izvor: viva.inductivejp.com

Izvor: constructoramarval.blogspot.hr

Izvor: myinteriorslife.com

Izvor: homebnc.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 00:21