Oris kuća arhitekture

MONOGRAFIJA “Marijan Hržić, obrisi opusa”

 

Monografija “Marijan Hržić, obrisi opusa” Ivana Rogića Nehajeva i suradnika predstavljena je u četvrtak, u Oris kući arhitekture. Riječ je o monografiji u kojoj se sustavno pokazuje i analizira opus jedne od autorskih osobnosti u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu koje su bitno utjecale na tijek tih djelatnosti od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, piše Oris.

Monografija je strukturirana osloncem na pet osnovnih dijelova.U prvom dijelu, Inventura autorskog traga, o osnovnim značajkama poetike i opusa arhitekta pišu Ivan Rogić Nehajev, Nikola Polak i Hrvoje Njirić.

U drugom dijelu, Hržić u zrcalu suvremenika, nalazi se 15 autorskih tekstova uglednih hrvatskih arhitekata i graditelja. Osvrti i sjećanja, posve subjektivni, čitaju se i kao svojevrsna osobna pisma.

U trećem, i najopsežnijem, dijelu monografije, Vodič kroz opus, nalazi se odabrani uzorak radova dokumentiranih potrebnom grafičkom građom. Pojedine radove prate kritički osvrti istaknutih hrvatskih kritičara napisani u doba javne prezentacije tih radova.

U četvrtom su dijelu, Iz graditeljeve arhive, fotografije iz Hržićeva radnog i svakodnevnog života.
U Biografskoj dijagonali, posljednjem dijelu monografije, priloženi su podaci iz životopisa, popis radova s osnovnim podacima o projektima, indeks imena, sažetak i prigodne zahvale.

Monografija je otisnuta u 250 primjeraka. Tekstovi su na hrvatskom i engleskom. Riječ je o posebno uvezanom izdanju s potpisom arhitekta.Vjerujemo da je ova monografija koristan prinos istraživanju ključnih opusa i autora suvremene hrvatske arhitekture i urbanizma. Premda se arhitektonska djela na sebi svojstven način opiru hirovima vremena, kada se podupiru još i primjerenom interpretacijom i sjećanjem, ta je otpornost, nesumnjivo, snažnija.

Foto: Ivan Posavec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:13