43. Ambienta

Na 20.000 četvornih metara predstavljeni noviteti domaćih i stranih dizajnera

Ovog četvrtka otvorena je Ambienta, 43. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koji se ove godine održava pod motom “Ambienta... ona prava, napokon”.

U sedam paviljona Zagrebačkog velesajma, na 20.000 kvadrata izložbenog prostora, posjetiteljima su predstavljeni svi noviteti u opremanju domova, i to kroz redizajnirani program.

INOVATIVNI KONCEPT

Ambienta je ove godine prezentirana kroz tematske cjeline, od kojih se posebno izdvaja prvi put postavljen inovativni koncept Design district, u sklopu kojega renomirani domaći dizajneri predstavljaju svoja dostignuća. Različiti u dizajnu i idejama, ali sa zajedničkim ciljem podizanja kvalitete života u interijerima, svoje proizvode izlaže 18 proizvođača. Šaroliko i inovativno dizajnersko društvo predstavilo je izloške iz područja namještaja, kuhinja, kupaonica, uredskog namještaja, školskih i predškolskih objekata, rasvjete te ostalih proizvoda za unutrašnje uređenje.

Buba INterijeri iznijeli su novost u opremanju interijera i to samim načinom na koji djeluju. Naime, predstavili su svoj pokretni salon namještaja po mjeri. Početna ideja, projekt pa i konačna izvedba nastaje na jednom mjestu - u kombiju koji prema dogovoru dolazi na željeno mjesto s uzorcima najnovijih materijala i mogućnošću simulacije željenog prostora i namještaja. Tada na licu mjesta oblikujete svoj interijer prema vlastitim zamislima i mogućnostima, a na raspolaganju su vam moderni tehnološki alati i materijali te stručni tim koji jamči kvalitetan rezultat. Iz iste radionice predstavljen je i prototip koji na samo nekoliko metara kvadratnih objedinjuje kuhinju, dnevni boravak, predsoblje i ormar. Taj jedinstveni 4u1 komad namještaja idealan je za manje interijere poput garsonijera ili studio apartmana.

Za najšareniji kutak Design districta zaslužna je ekipa iz Tedinga, proizvođači vrtićkog i školskog namještaja. Njihov ormar u obliku kamiona, djelo Slađane Trogrlić, privuklo je najviše pažnje najmlađih posjetitelja sajma.

S druge strane nailazimo na mirnoću, eleganciju i čiste linije dnevnog boravka koji je predstavio Galeković design.

Na jednostavnost i praktičnost s daškom industrijskog dizajna naišli smo i kod tvrtke Duplić&Duplić, koja se na hrvatsku dizajnersku scenu vratila nakon čak osam godina izbivanja.

Na jedan od najskupljih pojedinačnih komada namještaja naišli smo kod Slavonija DI. U njihovoj izlagačkoj ponudi našla se tzv. kraljevska fotelja masivnog izgleda. Izrađena od drva bukve te prekrivena plišem, ovaj dizajnerski komad namještaja vrijedan 22.500 kuna trenutno krasi lobi jednog hrvatskog hotela.

Pažnju posjetitelja privukle su i ekskluzivne, kvadraturom male, ali materijalima vrlo raskošne kuhinje Stolarije Knapić kod kojih je vidljivo praćenje rastućeg trenda tamnog drva u uređenju interijera.

DRVNA INDUSTRIJA

U partnerskoj suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Udruženjem drvno-prerađivačke industrije, snagu i potencijale drvne industrije kao takve na ovogodišnjoj Ambienti predstavljaju i najznačajniji domaći proizvođači namještaja, parketa, tvrtke pilanskih obrada i drvnih prerađevina te popratnih proizvoda.

Na 600 kvadratnih metara smjestio se i izložbeni program kolektivnog nastupa devetnaest kineskih izlagača u organizaciji Kineske komore za međunarodnu trgovinu. Kroz priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i proizvodnji, ovogodišnja Ambienta potvrdila je status najvažnijega poslovnog događaja drvne industrije u Hrvatskoj, a možete ga posjetiti do 16. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:22