SADRŽAJ OMOGUĆAVAJU GORENJE I PRIMA

Na kakvim aparatima ćemo raditi ručak u budućnosti?

Dizajnerica Nikolina Jelić otkriva kako bi trebala izgledati kuhinja za nekoliko godina

Kako će izgledati kuhinja budućnosti? Koje sve promjene možemo očekivati? Hoće li ta prostorija postati lokacija prepametnih aparata koji će raditi skoro sve za nas? U potrazi za odgovorima na ova pitanja, posjetili smo dizajnericu Nikolinu Jelić iz Studija Kubus.

- Najveće promjene u kuhinji događaju se u mogućnostima da namirnice pripremamo na drugačiji način. Napredak je u kvaliteti izvođenja funkcije, tehnici obrade namirnice, komforu i ugodnosti pri kuhanju, te dizajnu koji uz tehnologiju najviše doprinosi inovativnosti aparata. Tehnike kuhanja koje se koriste u profesionalnim kuhinjama sada je moguće koristiti kod kuće, omogućavaju nam bolju obradu namirnice, koja pri takvom načinu obrade zadržava oblik, izgled, vitamine i minerala i punijeg je okusa. Novi načini pripreme hrane dozvoljavaju nam veću kreativnost - priča Nikolina Jelić i dodaje kako će hijerarhija važnosti aparata u kuhinji biti jednako važna i u narednim godinama.

EKRAN

- Hladnjak sve više postaje pravo malo skladište hrane, koji s novim kombinacijama temperatura i vlažnosti zraka unutar njega omogućava da namirnice ostanu što duže svježe. Dolazi s opcijama poput mogućnosti pregledavanja unutrašnjosti frižidera bez njegova otvaranja (s obzirom da kamera snima sadržaj unutra, na ugrađenom ekranu frižidera ili putem aplikacije na smartphoneu može se vidjeti što se nalazi u njemu), te nam poslati sliku dok smo u dućanu, a zaboravili smo popis, a čak je moguće pratiti i rok trajanja određenih proizvoda.

Indukcijska ploča s receptima bit će hit

Novitet je i otvaranje vrata na senzor što je odlično kad su sam nam obje ruke zauzete. Osim hladnjaka i zamrzivača, kuhinje sve više sadržavaju vinske vitrine i vitrine za kolače. Isto tako, velike promjene primjećujem i kod suvremenih pećnica koje kombinacijom različitih načina rada uz regulaciju vlage postižu savršene rezultate.

Nova tehnologija omogućuje da se svi sastojci za kompletan obrok mogu staviti zajedno u pećnicu i biti gotovi do savršenstva točno u isto vrijeme - i do 70% brže nego uobičajenim metodama kuhanja... Višeslojno staklo učinkovito izolira vrata pećnice i osigurava nisku temperaturu s vanjske strane vrata, a time i sigurnost te zaštitu od opekotina - nabraja dizajnerica Nikolina Jelić i dodaje kako će u budućnosti idealan dodatak pećnici i ploči za kuhanje biti parna pećnica.

Vrijeme pripreme jela na pari i kuhanja je, kaže, identično, stoga ne morate mijenjati svoje kuhinjske navike, a okusi iz nje ostaju izvorni. Uključivanje i isključivanje pećnice može se odvijati iz daljine, a ako slučajno zaboravite isključiti uređaj, ona će to učini sama. Sigurnost je uvijek zajamčena.

- Uz pećnice ugrađuju se grijaće ladice u kojima održavamo jelo toplim i zagrijavamo tanjure i posude za serviranje. Ploče za kuhanje postaju prave individue, možemo ih kombinirati prema našim navikama kuhanja i potrebama. Kombiniramo, indukcijsku ploču koja dolazi u različitim širina od 30 cm do 90 cm, koja se zagrijava prema veličini i obliku posude, uz nju dodajemo jedno plinsko kuhalo za wok ili ugrađujemo indukcijski wok, uz to mali roštilj s lava kamenjem ili TepanYakijn ploča ili sve to, ili električni roštilj...

Nadalje, uz zidne i stropne nape novost su ugradbene stolne nape, mogu biti integrirane u kuhalne ploče ili samostalne, vidljive ili skrivene u radnoj ploči.

NEVIDLJIVE TIPKE

Perilica s manje količine vode i vremena postiže bolje rezultate, ima mogućnost kontrole rada i kad niste pored nje, novost u dizajnu je odvojena ladica za pribor za jelo, otvaranje vrata na senzor i samostalno otvaranje vrata kad završi - ističe Nikolina Jelić koju smo upitali koji ekstravagatni kuhinjski proizvod je u posljednje vrijeme primijetila.

Najveće promjene u kuhinji odlikuju se u tehnici obrade namirnice, ugodnosti pri kuhanju i inovativnom dizajnu

- Definitivno je to indukcijska kuhalna ploča koja je integrirana u radnu ploču, dok je ugašena nisu vidljivi njeni obrisi i tipke, totalno je nevidljiva, kad se upali vide se samo svjetleće linije ispod posuda. Malo dalje u budućnost to će biti interaktivni ‘touchscreen’ štednjak koji može prikazivati online recepte, Twitter, Facebook, vijesti i još mnogo toga. Osim što će koristiti indukciju za zagrijavanje posuda, bit će direktno prikazivanje recepata na ploči s uputama i popisom sastojaka te ćete moći mijenjati glazbeni streaming na vašem audiosustavu, surfati po netu, pročitati mailove ili gledati omiljenu seriju dok čekate da juhica zakipi. Sve to moći ćete kontrolirati i svojim glasom - kaže.

Foto: Shutterstock, Living 4 Media/Guliver Images

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije, GORENJA i PRIMA GRUPE u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:03