Najave koncerata

Studeni bi mogao spasiti slabu koncertnu jesen

Kako god okreneš, koncertna ponuda u Zagrebu svake je godine sve tanja. Ne računamo tu, naravno, klasiku i jazz, kao ni estradu (koja je, doduše, čini se, također smanjila apetite i iz Arene “sišla” u Lisinski) čija je ponuda uvijek jaka. Zagreb koji desetljećima ima brojnu, kultiviranu i na velike stvari naviknutu rock (i rock-pop) publiku, naprosto je gladan nečeg velikog, čega nema već dobre dvije godine, otkad je “pukao” najveći domaći promotor, a ta publika ostala osuđena na bogatu, ali ipak ne sasvim dostatnu klupsku scenu.

Vidi se to dobro i na InMusicu gdje osrednji bandovi i izvođači dobiju pažnju i prijem kao da su Liga prvaka. Do kraja godine ne čeka nas, dakle, ništa “veliko”, ali ima popriličan broj zanimljivih “malih” stvari. Primjerice, prvi put nam dolazi slavni francuski downtempo/cool jazz velemajstor Ludovic Navarre a.k.a. St Germain (Tvornica, 7. 11.) koji je upravo objavio svoj povratnički album nakon 15-godišnje pauze. S jakim albumom vratili su se i dream-americana veterani Mercury Rev, koji će u Zagrebu nastupiti u novom koncertnom hotspotu, Laubi. Dva dana prije njih na istome mjestu svira švedski folk-akustičar Jose Gonzales (Lauba, 11. 11.), a 27. 11. američki indie eklektik Ariel Pink.

U Cibonu pak 21. studenog dolazi David Coverdale sa svojim hair-metal veteranima Whitesnake, a Močvara će u petak 30. 11. ugostiti Giant Sand, americana veterane Howea Gelba s gostovanjem naše Lovely Quinces. Bit će to zahtjevan vikend za indie rock publiku jer ni 24 sata nakon toga u Tvornicu dolaze Eagles Of Death Metal, ni šest mjeseci nakon njihova nastupa na InMusicu. Tko preživi žestoku ekipu Jessea Hughesa, sutradan, u nedjelju 2. 12. ima priliku (četvrti put u Zagrebu) čuti i vidjeti Editorse, koji promoviraju svoj friški, peti album, “In Dream”. Naravno da uz sve navedeno ima i hrpa “domaćice” – najveća među njom je Bijelo dugme, odnosno Goran Bregović sa svojim orkestrom i Alenom Islamovićem i Mladenom Vojčićem Tifom na mikorofonu koji dolaze u Arenu u subotu, 28. 11. Ako tu nekome za kompletan doživljaj fali Željko Bebek, može ga pogledati u Lisinskom (sa simfoničarima i tamburašima) nekoliko tjedana prije, 2. studenoga.

U malu dvoranu Doma sportova 5. 12. dolazi Josipa Lisac i to je nakon godina pjevanja po kazalištima i klubovima sjajna vijest. Dva dana zaredom, Dom sportova rezervirao je i Parni Valjak, koji će u petak 18. 12. u maloj dvorani imati unplugged nastup, a dan poslije u velikoj i pravi, “uštekani”. Tradicionalni “Pozitivan koncert” održava se 27. i 28. 11. u velikoj dvorani Doma sportova i ima uobičajeno jak line up (tu su, među ostalima, i Pipsi, Urban, Kawasaki 3p, S.A.R.S., Dječaci…). I šećer za kraj, odnosno početak – već sljedeće subote, 31. 10., Noć vještica u Tvornici začinit će osječki reperi Krankšvester i, što je puno važnije, beogradska hip-hop senzacija Sajsi MC (a.k.a. Ivana Rašić), čije prezarazne hitove “Dobacuju na ulici” i “Pokvarenica” upravo slušamo u (ugodnom) iznenađenju TV sezone, bizarnoj teen seriji “Nemoj nikom reći” na HTV-u…

Izvor: Magazin Like!

Tekst: Ivan Vanja Runjić

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:38