ČISTE ZRAK I ULJEPŠAVAJU PROSTOR

Najbolje sobne biljke za uredski kutak

 Stephen Paul
Jeste li znali da biljke smanjuju stres i povećavaju produktivnost na radnom mjestu?

Sasvim je nevažno radite li kod kuće ili u uredu. Ukrašavanje prostora sobnim biljakama može biti lijepo i korisno, a ključ uspjeha jest u odabiru odgovarajućih biljka koje ne zahtijevaju preveliku pažnju. U nastavku teksta doznajte koje su to biljke idealne za urede te kako ih uspješno uzgajati.

Foto: The Still
Privatni ured

Ako radite u većoj tvrtki, vjerojatno imate dovoljno prostora za raskošniju biljku, a najbolje je odabrati onu koja ne zahtijeva mnogo pažnje, ali ipak stvara upečatljiv izgled te privlači poglede, kako zaposlenika, tako i vaših klijenata.

Puno se toga traži, ali zamija je jedna od onih biljaka koje ispunjave sve navedene zahtjeve. Ova ukrasna biljka porijeklom iz Afrike u interijer unosi elegantan i klasično tropski izgled s sjajnim arhitektonskim listovima pravilno raspoređenim na uspravnim stablima.

Što se tiče uzgoja i načina održavanja, zamija nije nimalo zahtjevna. Iako voli mnogo prirodnog svjetla, bez problema će uspijevati i u laganoj polusjeni. Isto tako dobro podnosi i sušu pa ju zbog toga ne trebate prečesto zalijevati. Dapače, zalijevanje je dozvljeno samo kada primijetite da je zemlja potpuno suha.

Kućni ured

Ako imate kućni ured, vaše uređenje najvjerojatnije je malo manje formalno od tradicionalnog ureda. Zbog toga je najbolje odabrati onu biljku koja će 'odjekivati' ležernijim raspoloženjem. Kod biranja biljke za kućni ured, vodite računa o tome da ćete se ovoj vrsti ipak moći više brinuti nego da ste na poslu tek osam sati dnevno.

Foto: The Still

Jedan od najboljih biljaka za kućni ured sigurno je filodendron (philodendron). Naime, s obzirom na to da su kućni uredi u većini slučajeva dosta manji od uobičajenih ureda, logično je da ćete se radije odlučiti za neku manju biljku. Filodendron nije zahtjevan za održavanje, a opet će biti savršeni ukras za vaš dom.

Ured s malo svjetla

I dok jednim biljkama treba dovoljno sunčeve svjetlosti kako bi mogle uspijevati, druge se bez problema prilagođavaju i na polusjenovitim mjestima. Ako birate sobnu biljku za uredski prostor koji baš i nema mnogo prirodnog svjetla, za vas je idealan svekrvin jezik.

Foto: The Still

Ovo je jedna od onih biljaka idealnih za urede s nešto manje svjetla. Naime, kao dekorativna biljka izgledat će savršeno u svakom prostoru, a nije nimalo zahtjevna za održavanje. Svekrvin jezik poznat je i po tome što osvježava te na prirodan način čisti zrak, proizvodi mnogo kisika i samim time neutralizira štetne tvari.

Izvor: Hunker.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:32