INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Najljepše ideje za uređenje male kuhinje

Uređenje male kuhinje u domu nije nimalo nemogući zadatak, ali ipak podrazumijeva određena pravila kojih bismo se morali pridržavati

Ako ste jedni od onih koji imaju malu kuhinju, onda vam je nedostatak slobodnog prostora i povremeni nered zbog viška stvari itekako poznati pojam. Ipak, to ne znači da ne postoji rješenje - ono se krije u pravilnoj organizaciji i uređenju kuhinje manje kvadrature. Zato smo za vas izdvojili najljepše ideje za uređenje male kuhinje u vašem stanu ili kući.

1. Pretvorite jednu policu u dvije

Sa zidnim policama možete višestruko povećati vertikalni prostor za pohranu stvari u maloj kuhinji, a to će vam ostaviti duplo više slobodnog mjesta za pohranu posuđa, čaša, pribora za jelo, šalica i svih ostalih stvarčica kojima je mjesto u kuhinji.

2. Ogledalo kao vizualna varka

Već smo ranije spominjali važnu ulogu ogledala u interijerima, naročito u manjim prostorima gdje nedostaje mjesta. Naime, ogledalo služi kao vizualna varka, odnosno vizualno 'povećava' kvadraturu prostora. Ogledalo možete staviti u kuhinji gdje vam neće smetati, a i dalje će biti vidljivo. Vodite računa i o tome da dekor ogledala prilagodite stilu uređenja.

3. Nabavite multifukcionalni namještaj

Namještaj s nekoliko različitih funkcija uvijek je odlično rješenje za male prostore u domu, bez obzira na to je li riječ o dnevnom boravku, garderobi, spavaćoj sobi ili kuhinji. Nabavite police koje se mogu 'prevarati' u stol ili klupicu koja vam može poslužiti i kao mjesto za objedovanje. Izbora je mnogo, a ako ne možete odlučiti što kupiti, uvijek je pametno savjetovati se sa stručnjakom.

4. Odaberite odgovarajuću rasvjetu

Osvjetljenje u prostoru jako je važno, posebno kad je riječ o uređenju prostorija manje kvadrature. Kakva je rasvjeta, takav će biti i sojećaj koji ćete imati u svojoj kuhinji. Osim toga, danas postoje rasvjetna tijela koja savršeno odgovaraju malim prostorima i vizualno 'povećavaju' postojeću kvadraturu u domu.

5. Postavite ormariće koji se izvlače

Ovo je savršeno rješenje za brzo i jednostavno stvaranje dodatnog radnog prostora u maloj kuhinji. Pretvaranje ormarića u izvlačne možete obaviti i sami, i to jednostavnim dodavanjem kotačića koji će vam dati dodatni radni prostor. Kada vam neće biti potreban, jednostavno ga vratite natrag.

6. Klizna vrata kao ušteda prostora

U većini domova, najveća je potreba upravo za prostorom, a najlakši način da uštedite na prostoru je uklanjanje vrata. Međutim, u kuhinji je zbog redovitog kuhanja, širenja mirisa i svega ostaloga što se javlja prilikom pripreme hrane preporučljivo imati vrata. U tom slučaju, savršeno je rješenje ugradnja kliznih vrata. Ona neće trebati mjesto prilikom otvaranja, a opet će odvajati prostoriju od ostalih te usput 'neutralizirati' mirise iz kuhinje.

7. Kuhinjski otok na kotačićima

Kuhinjski otok na kotačićima najnoviji je trend koji se odlično uklapa upravo u manje kuhinje. Naime, s obzirom na to što ga možete pomicati, olakšat će vam rad u kuhinji te dodati optimalan radni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:02