EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI DIZAJNERI:

Najljepše ideje za uređenje udobnog i opuštajućeg vanjskog prostora vašeg doma

Zašto ovog ljeta ne biste kreirali dnevnu sobu na otvorenom?

Ljetni dani idealni su za vanjska druženja i ugodne večeri provedene s obitelji ili prijateljima. Zato je važno da vaš balkon, terasa ili dvorište izgledaju dovoljno udobno i lijepo kako biste mogli uživati u njima. No, kako na najbolji način urediti vanjski prostor vašeg doma? Evo što kažu stručnjaci...

1. Odaberite namještaj koji je prvenstveno udoban

- Cilj je prvenstveno stvoriti prostor u kojem bi se vaša obitelj mogla družiti i opustiti, te postaviti pokriveno područje za zabavu, čak i ako vrijeme za to nije idealno. Jedna od mojih omiljenih stvari u eksterijerima je dodavanje grijača. Naime, oni vam omogućuju da se udobno smjestite na balkonu, terasi ili u dvorištu, čak i kad malo zahladi - kaže Monika Hibbs, dizajnerica interijera te dodaje:

- Uzgrijač koji je uvijek odlično rješenje za vanjske prostore, moj savjet je i taj da prilikom uređenja eksterijera pronađete ležaj ili kauč koji će značiti mnogo čitavom ugođaju u vašem prostoru. Okrugli stolić za kavu također uvijek izgleda sjajno i 'stvara' više prostora, što je savršeno za ljetnu zabavu. Dekorativni jastučići daju određenu dozu udobnosti i osobnog stila dizajna u prostoru, a nimalo manje važne nisu ni ukrasne biljke - savjetuje Hibbs.

Foto: Apartment Therapy/Love Grows Wild

2. Vintage detalji uvijek su dobitna kombinacija

- Imao sam samo malu podlogu od betona za rad s kojom bih stvorio životni prostor na otvorenom u svom dvorištu, pa sam želio iskoristiti i male kvadrature eksterijera. Dodao sam prostor za sjedenje s drvenom klupom i udobnim pletenim stolicama te rustikalnim stolićem za kavu napravljene od starih drvenih greda. Boje za koje sam se odlučio jesu lagane i neutralne jer je i sam prostor kojim sam raspolagao tijekom uređenja malen, a tu su biljke i cvijeće u tegli koje cijelom prostoru donose malo boje - savjetuje dizajnerica Liz Fourez.

Foto: Apartment Therapy/Old Brand New

3. Neka bude zabavno i maštovito

Nijedan dosadan prostor, bez obzira na to govorimo li o unutarnjem ili vanjskom prostoru, ne može biti udoban. Zato idući dizajner savjetuje sljedeće:

- Ovaj vrt u New Orleansu stvorili smo za mnogo zabavnih aktivnosti. a moja omiljena stvar kod ovog uređenja vanjskog prostora jesu vjerojatno ove obojene pločice. Usmjerili smo se na moderni mediteranski ugođaj, a viseće njihaljke pridonijele su ugođaju boemskog stila - kaže Dabito.

Foto: Apartment Therapy/Marie Flanigan Interiors

4. Može biti i klasično

- Ova oaza na otvorenom inspirirana je klasikom, a prostor obuhvaća čelična vrata i prozore. Cilj ovog dizajna bio je prvenstveno stvoriti vanjski prostor s ugođajem dnevnog boravka, koristeći pritom sve materijale i teksture koje se tradicionalno nalaze u kući. Klasika je uvijek dobar izbor, pogotovo ako niste skloni nekom većem eksperimentiranju prilikom uređenja - kaže dizajnerica Marie Flanigan.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:56